Audi vrača S1

Aktualno, Novosti

Audi predstavlja S1 in S1 Sportback, nova modela kompaktne serije A1. Oba modela poganja motor 2.0 TFSI, ki razvije moč 170 kW (231 KM) in navor 370 Nm. Pogonsko silo na cesto suvereno prenašata stalni štirikolesni pogon quattro in temeljito izpopolnjeno podvozje.

Audi S1

Audi predstavlja S1 in S1 Sportback, nova modela kompaktne serije A1. Oba modela poganja motor 2.0 TFSI, ki razvije moč 170 kW (231 KM) in navor 370 Nm. Pogonsko silo na cesto suvereno prenašata stalni štirikolesni pogon quattro in temeljito izpopolnjeno podvozje. Za Audi S1 in S1 Sportback je značilna izjemna dinamika, ki oba modela uvršča na sam vrh v njunem avtomobilskem razredu.

Audi S1

Audi S1 si je sloves legende pridobil že v 80. letih prejšnjega stoletja – kot avto, s katerim je Audi v tistih časih prevladoval na svetovnem prvenstvu v rallyju. Sedaj se S1 vrača – in sicer na asfaltirane ceste. Audi S1 in S1 Sportback sta najzmogljivejša modela serije kompaktnih vozil A1, hkrati pa zaokrožata ponudbo Audijevih S-modelov.  Oba modela poganja zmogljivi štirivaljni motor 2.0 TFSI s turbopolnilnikom na izpušne pline – motor razvije moč 170 kW (231 KM) in navor 370 Nm. Audi S1 in S1 Sportback od 0 do 100 km/h pospešita v 5,8 oz. 5,9 sekunde in dosežeta največjo hitrost 250 km/h. TFSI z izrazito športnim zvokom v povprečju za 100 km poti porabi samo 7,0 oz. 7,1 l goriva (emisija 162 oz. 166 g CO2 na km).

“Audi S1 se lahko pohvali z vsemi odlikami čistokrvnega športnega avtomobila, izjemno zmogljivostjo, neposrednim krmiljenjem in stalnim štirikolesnim pogonom quattro, ki pogonsko silo suvereno prenaša na cesto,” pravi prof. dr. Hackenberg

Tako kot vsi Audijevi S-modeli imata tudi S1 in S1 Sportback stalni štirikolesni pogon quattro. Srce tega sistema je hidravlična lamelna sklopka na zadnji premi. Regulacijska programska oprema je zasnovana tako, da omogoča izrazito dinamično vožnjo. Elektronska prečna zapora z izpopolnjenim porazdeljevanjem navora po posameznih kolesih je funkcija elektronskega nadzora stabilnosti (ESC). Ta sistem omogoča dvostopenjski izklop in podpira delovanje lamelne sklopke z dodatnim, natančno odmerjenim zaviranjem koles na notranji strani ovinka – zaradi kombinacije teh dveh sistemov je krmiljenje dinamično, natančno in stabilno.

Audi S1

Podvozje obeh kompaktnih športnikov je temeljito spremenjeno. Elektromehansko servokrmiljenje je zasnovano povsem na novo. Spremenjena premnika na sprednji premi omogočata bolj spontano vstopanje v ovinek. Zadaj je za razliko od preme s povezanimi vozili pri Audiju A1 vgrajena štirivodilna prema. Nastavitev je športno-toga: s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select je mogoče način delovanja motorja, avtomatske klimatske naprave in prav tako serijskih nastavljivih blažilnikov prilagajati v več stopnjah. Večji glavni zavorni valj in velike kolutne zavore – spredaj s premerom 310 mm – zagotavljajo zelo dobre pojemke. Opcijsko so na sprednji premi lahko nameščena rdeča zavorna sedla z logotipom S1. Tovarniško sta oba športna kompaktna modela opremljena s 17-palčnimi platišči in pnevmatikami 215/40 R17 (opcijsko so na voljo 18-palčna platišča s pnevmatikami 225/35 R18).

Audi S1

Že na prvi pogled je jasno, da sta Audi S1 in S1 Sportback vrhunska modela serije A1. Pot si osvetljujeta s povsem novimi žarometi ksenon plus. Tudi zadnje LED-luči imajo novo, vodoravno zasnovo. Številni detajli, predvsem na sprednjem in zadnjem odbijaču, stranskih pragovih in izpušnem sistemu, so še bolj markantni. Privlačno ponudbo zaokrožajo štiri nove barve lakov. Opcijski paket zunanje opreme quattro daje dinamični podobi vozila prav poseben poudarek, med drugim z velikim strešnim usmernikom zraka. Notranjost obeh modelov je zasnovana v temni barvi – prevladuje črna, tudi na manšetah prezračevalnih šob. Instrumenti imajo temno sive številčnice, značilne za S-modele. Kapice pedalov so izdelane iz krtačenega legiranega jekla. Audi poleg serijskih športnih sedežev ponuja tudi športne S-sedeže z integriranim vzglavnikom. Z opcijskim paketom notranje opreme quattro je mogoče barvno poudariti notranjost vozila.

Audi S1

Za Audi S1 in S1 Sportback, ki bosta v Nemčiji na voljo v drugem četrtletju 2014, bo treba odšteti 29.950 EUR oz. 30.800 EUR. Bogato serijsko opremo je mogoče dopolniti z različnimi vrhunskimi opcijami, kot so komfortni ključ. MMI navigacija plus s poklopnim barvnim zaslonom in avdiosistemom Bose Surround Sound. S storitvami iz ponudbe Audi connect vključno z avtotelefonom je mogoče vzpostaviti povezavo z internetom. Vozilo ima namreč integrirano dostopno točko WLAN, prek katere lahko sopotniki s svojimi mobilnimi napravami med vožnjo prosto dostopajo do spleta in elektronske pošte. Vozniku pa ta opcija omogoča dostop do individualiziranih spletnih storitev Audi connect,