Audi z najboljšo ekipo v seriji DTM 2013

Avtomobilizem, Šport

Audi je pred dnevi v enem samem dnevu osvojil tri naslove: po predčasni zmagi v seštevku proizvajalcev in voznikov na FIA svetov­nem prvenstvu na dolgih stezah (WEC) je Audi osvojil tudi naslov ekipnega prvaka v seriji DTM.

Audi je pred dnevi v enem samem dnevu osvojil tri naslove: po predčasni zmagi v seštevku proizvajalcev in voznikov na FIA svetov­nem prvenstvu na dolgih stezah (WEC) je Audi osvojil tudi naslov ekipnega prvaka v seriji DTM. V razburljivem finalu na Hockenheimringu si je moštvo Audi Sport Team Phoenix po naslovu prvaka med vozniki privozilo tudi naslov ekipnega prvaka. V seštevku proizvajalcev v seriji DTM je Audi z minimalnim zaostankom osvojil drugo mesto.

122.000 gledalcev (ob koncu tedna) je doživelo izjemno napeto finalno preizkušnjo, ki se je odvijala na mokri progi, zaznamovali pa so jo različni dvoboji, prehitevalni manevri in dotiki vozil. Eden od glavnih akterjev je bil Mattias Ekström, ki je z vozilom Red Bull Audi RS 5 DTM iz moštva Audi Sport Team Abt Sportsline s sedmega startnega mesta odvozil impresivno dirko. Šved je bil brez dvoma na poti na zmagovalni oder in je zaostajal le nekaj dolžin vozila za kasnejšim zmagovalcem Timom Glockom, ko ga je v 28. od 41 krogov v ostrem ovinku obrnil Bruno Juncadella (Mercedes-Benz). Ekström je potem po vztrajnem dohitevanju na koncu osvojil četrto mesto, zmagovalne stopničke pa je zgrešil le za 1,245 sekunde.

audi dtm 2013

Miguel Molina je ekipi Audi Sport Team Phoenix s petim mestom v Hockenheimu zago­tovil odločilne točke v boju za ekipno uvrstitev, njegov ekipni kolega Mike Rockenfeller pa je z vozilom Schaeffler Audi RS 5 DTM doživel težak finale in prvič letos ostal brez točk. Novi šampion serije DTM je v zaključni fazi vse stavil na eno karto in je kot eden od redkih voznikov pnevmatike za dež zamenjal z dirkalnimi pnevmatikami. “Toda proga je bila enostavno preveč mokra,” je povedal Audijev voznik. “Seveda sem si finale zamislil drugače – a to ne spremeni dejstva, da smo z ekipo Audi Sport Team Phoenix doživeli fantastično sezono.”

Ekström in Molina sta bila edina dva Audijeva voznika, ki sta v finalu v Hockenheimu uspela osvojiti točke. Njuni Audijevi kolegi so bili na mokri progi nekaj časa hitri, a so na koncu kljub bojevitosti ostali praznih rok. Jamie Green (Red Bull Audi RS 5 DTM), Timo Scheider (AUTO TEST Audi RS 5 DTM), Adrien Tambay (Audi ultra RS 5 DTM), Edoardo Mortara (Playboy Audi RS 5 DTM) in Mike Rockenfeller (Schaeffler Audi RS 5 DTM) so se uvrstili na mesta od 12. do 16. Filipe Albuquerque (Audi Financial Services RS 5 DTM) je po trku v začetnem krogu odstopil.

“Kakšen finale!” je komentiral Dieter Gass, vodja DTM pri Audi Sportu. “To je bila kljub slabemu vremenu ob prekrasni kulisi najboljša reklama za DTM. Po osvojitvi naslova prvakov med vozniki smo zmagali še v ekipnem seštevku. Čestitke Ernstu Moserju in njegovemu moštvu! Dva od treh možnih naslovov prvakov je za Audi dosežek, ki mu ni para. Čestitke tudi Timu Glocku in BMW-ju. Danes je bil močan tudi Mercedes-Benz – zato se že veselimo sezone 2014. Škoda, da je Mattiasa (Ekströma) le malo pred koncem dirke obrnilo in je zato izgubil zasluženo mesto na zmagovalnem odru. Kljub temu bomo danes zvečer veselo proslavljali – to si je zaslužila celotna ekipa.”