Najzmoglivejši Q5 je Audi SQ5 TDI

Aktualno, Novosti

V sklopu dogajanja na dirki 24 ur Le Mansa je Audi pripravil predstavitev novega najzmogljivejšega modela v nedavno prenovljeni seriji Q5 – SQ5 TDI. Njegov 3,0-litrski motor TDI z dvema turbopolnilnikoma razvije silovito moč 230 kW (313 KM).

V sklopu dogajanja na dirki 24 ur Le Mansa je Audi pripravil predstavitev novega najzmogljivejšega modela v nedavno prenovljeni seriji Q5 – SQ5 TDI.

 
Njegov 3,0-litrski motor TDI z dvema turbopolnilnikoma razvije silovito moč 230 kW (313 KM) in v območju med 1.450 in 2.800 vrt./min navor 650 Nm. Audi SQ5 TDI bo v prodajne salone zapeljal v prvem četrtletju 2013 in je v zgodovini znamke Audi prvi S-model z dizelskim motorjem.
 
7B765728-B938-11E1-A9CE-540A66B94067
 
3,0-litrski biturbo motor TDI ima sijajen zvok, ki je dodatno moduliran z zvočnim izvajalnikom v izpušnem sistemu – zvočnikom v kratkem stranskem vodu izpušnega dela. Audi SQ5 TDI pospeši od 0 do 100 km/h v 5,1 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 250 km/h. Poraba v povprečju znaša le 7,2 litra na 100 km – to je zavidljiva vrednost, h kateri med drugim prispevajo inovativni toplotni management, sistem start-stop in uravnavana oljna črpalka. Moč zmogljivega 6-valjnega dizelskega motorja na cesto prenašata 8-stopenjski tiptronic, ki navdušuje s hitrim in mehkim prestavljanjem, ter stalni štirikolesni pogon quattro s funkcijo porazdeljevanja navora po posameznih kolesih.
 
S športnim podvozjem je karoserija spuščena za 30 mm, na serijskih 20-palčnih platiščih s 5-krakim paralelnim dizajnom pa so nameščene pnevmatike z dimenzijo 255/45. Opcijsko je mogoče naročiti 21-palčna platišča. Na črnih sprednjih zavornih čeljustih je logotip S. Opcijski voznodinamični sistem Audi drive select lahko kupci po želji nadgradijo z dinamičnim krmiljenjem, katerega posebnost je brezstopenjsko variabilni prenos.
 
Oblikovni zasnovi dajejo poseben pečat platinasto sivi enodelni okvir mreže hladilnika, galvaniziranimi dvojnimi prečkami aluminijastega videza, usmernik zraka nad zadnjim steklom in spremenjena odbijača. Novi najzmogljivejši model se predstavlja v dveh barvah laka s kristalnim učinkom: estorilsko modri in panterjevo črni.
 
 
Notranjost v slogu S-modelov stavi na športno eleganco in je zasnovana v črni barvi. Stropno oblogo je opcijsko mogoče naročiti v lunino srebrni barvi. Električno nastavljiva športna sprednja sedeža sta serijsko oblečena v prevleke iz bisernega napa usnja/alkantare, iz ponudbe dodatne opreme pa kupci lahko alternativno izberejo usnjene sedežne prevleke, ki so na voljo v štirih barvah. Serijski dekorativni elementi so izdelani iz krtačenega aluminija, program dodatne opreme pa vključuje še karbonske dekorativne elemente Atlas, elemente v klavirskem laku ter kot novost – elemente iz aluminija/črnega lesa Beaufort.
 
Prostornina prtljažnika znaša do 1.560 litrov – SQ5 TDI je idealna izbira za vse, ki se aktivno ukvarjajo s športom; s priklopno obremenitvijo do 2,4 t je poleg tega izjemno zmogljivo vlečno vozilo.
 
Audi SQ5 TDI bo v Nemčiji v prodajne salone zapeljal v prvem četrtletju 2013. Cena osnovne izvedbe bo znašala 58.500 evrov. Ponudba dodatne opreme med drugim vključuje najsodobnejše asistenčne in informacijsko-razvedrilne sisteme ter storitve iz naslova Audi.