Audi Sport quattro concept

Aktualno, Saloni

Quattro je Audi in Audi je quattro – znamka in tehnologija sta neločljivo povezani. Ob 30. rojstnem dnevu modela Sport quattro je Audi na frankfurtskem avtomobilskem salonu 2013 predstavil njegovega zakonitega naslednika.

Quattro je Audi in Audi je quattro – znamka in tehnologija sta neločljivo povezani. Ob 30. rojstnem dnevu modela Sport quattro je Audi na frankfurtskem avtomobilskem salonu 2013 predstavil njegovega zakonitega naslednika. Študija Audi Sport quattro concept nadaljuje bogato tradicijo pogona quattro – z impresivnim kupejevskim dizajnom in priključnim (plug-in) hibridnim pogonom. Sistemska moč znaša 515 kW (700 KM).

Tako kot Audi Sport quattro je tudi Audi Sport quattro concept zasnovan v duhu motošporta.

Tako kot Audi Sport quattro je tudi Audi Sport quattro concept zasnovan v duhu motošporta.

Audi Sport quattro concept prenaša to bogato tradicijo v sedanjost in povzema ideje, ki jih je pred tremi leti predstavila študija Audi quattro concept. Kupe združuje gene pra-quattra z emocionalno eleganco. Na cesti izžareva dinamiko in skoncentrirano moč, njegova karoserija je čvrsto nameščena na 21-palčnih kolesih. Previsa sta kratka, proporcionalna razmerja so uravnoteženo športna: pri medosni razdalji 2.784 mm znaša dolžina 4.602 mm; s 1.964 mm je dvovratni model zelo širok in s 1.386 mm izredno nizek. Izpostaviti velja oglata, ploska C-stebrička in pravokotna dvojna žarometa, ki sta zasnovana kot inovativna matrična LED-žarometa. Ta nova tehnologija bo še letošnje leto na voljo v prenovljenem Audiju A8.

V notranjosti posameznega žarometa sta dva izrazito pravokotna elementa. Na spodnjem delu ju obdaja dnevna luč, ki skupaj z osrednjo zasenčeno lučjo in matričnim LED-žarometom daje vozilu športen in odločen pogled. Sprednja žarometa in zadnje luči predstavljajo novo interpretacijo lahke gradnje: v žarometih ni zaslonk in hladilna telesa LED-žarometov so prosto vidna, pri zadnjih lučeh pa sta steklo in ohišje zreducirana na minimum.

Pri novih Audijevih matričnih LED-žarometih so dolge LED-luči razdeljene na številne majhne posamezne svetleče diode. Pred njimi so vgrajeni reflektorji in leče in dolge LED-luči nenehno zagotavljajo optimalno osvetlitev; skladno s trenutno situacijo se ločeno prižigajo in ugašajo oziroma zatemnijo. Glede na število svetlečih diod, njihovo razporeditev ter velikost in dizajn žarometov nova tehnologija prinaša osupljive možnosti.

Nadaljnji poklon oblikovni zasnovi predhodnika so linije nad ­blatniki. Audijevi oblikovalci so jih interpretirali na novo in jim dali bistveno večjo veljavo. Tako ima karoserija izrazito široka ramena in deluje še bolj emocionalno. Na celotnem avtomobilu ostri robovi zaobjemajo športno napete površine – s prehajanjem med konveksnimi in konkavnimi elementi pokrov motornega prostora, blatniki in stranske površine opredeljujejo atletski značaj študije Audi Sport quattro concept.

Nove oblikovalske rešitve: enodelni okvir mreže hladilnika 

Sprednjemu delu študije daje poseben pečat šesterokotni enodelni okvir nove, izrazito tridimenzionalne mreže hladilnika, kar je tipičen element iz motošporta. Spodnji del je skoraj vodoraven, zgornji del pa sledi liniji pokrova motornega prostora. Nizko nameščena mreža hladilnika poudarja širino avtomobila.

Dva velika, navpična elementa ločujeta odprtine za zajemanje zraka in se oblikovno stekata v rob pokrova motornega prostora. Razdelilnik iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), je tako kot pri dirkalnih avtomobilih pomaknjen daleč naprej. Mreža hladilnika je rezultat nove Audijeve filozofije oblikovanja in razkriva prihodnji dizajn športnih serijskih modelov.

Osnovna proporcionalna razmerja zadka ustvarja kombinacija nizkih steklenih ohišij in širokih ramen. Učinek širine še dodatno poudarja usmernik zraka na spodnjem delu zadnjega stekla. Zadek študije vzbuja pozornost z daleč navzgor razpotegnjenim difuzorjem iz CFRP. Njegov zgornji del ima podobno kot mreža hladilnika satasto strukturo, v spodnji del pa sta integrirani dve veliki, ovalni izpušni cevi. Zadnje luči, ki jih povezuje črn element iz CFRP, imajo značilno oglato obliko in poudarjajo širino avtomobila. Pri višjih hitrostih se iz pokrova prtljažnika dvigne usmernik zraka. Prtljažnik, ki je pod zadnjo polico ojačan z masivnim prečnikom, ima 300-litrsko prostornino.

Dinamični videz študije Audi Sport quattro concept zaokrožajo natančno dodelani detajli. Razširitve na pragovih so izdelane iz CFRP, ko se voznik ali sovoznik z roko približa vratni kljuki, pa se ta električno pomakne navzven. Štirje krogi krasijo sprednji del, zadek, odprtini za odvod zraka za sprednjim parom koles in C-stebrička. Platišča s 5-krakim dvojnim dizajnom imajo centralni zaklep.

Notranjost: motošport in eleganca v enem

V notranjosti študije Audi Sport quattro concept se nadaljuje elegantna športnost – s temno sivimi barvnimi toni, izjemno prostornostjo in natančnimi linijami.

Notranjost je osredotočena na voznika. Volan, digitalni kombinirani instrument in projekcijski sistem zaslona so nameščeni v voznikovem neposrednem vidnem polju. Linija, ki poteka pod vetrobranskim steklom, zaobjema voznika in sovoznika in povezuje vse ergonomske elemente, kot so na primer vratne kljuke.

Tako v oblikovanju kot tudi v izbiri materialov se zrcali za Audi značilna lahka gradnja. Če minimalistično zasnovano armaturno ploščo gledamo od zgoraj, spominja na krila jadralnega letala. Karbonska školjka tvori nosilno strukturo notranjosti in obenem služi kot predal v vratih. S tovrstnimi elementi je princip lahke gradnje postal tudi viden.

Pod neprekinjeno sredinsko konzolo je nameščen pogonski sklop quattro. Športna dirkalna školjkasta sedeža z integriranim vzglavnikom spredaj ter sedeža standardne velikosti zadaj nudijo prostor za štiri potnike. Vstopanje v zadnji del potniške kabine omogoča poklopni mehanizem na sprednjih sedežnih naslonjalih. Prečnik za zadnjima sedežema zagotavlja dodatno togost.

V izbiri materialov in kakovosti obdelave se kaže velika ljubezen do detajlov. Večfunkcijski športni volan odstira pogled v prihodnje športne serijske modele.

Tudi pri konceptu upravljanja je v središču pozornosti voznik. Vse informacije so prikazane v popolnoma digitalnem kombiniranem instrumentu, ki je še ena od posebnosti študije. Med različnimi virtualnimi 3D-prikazi je mogoče preklapljati z večfunkcijskim športnim volanom. 

Med drugim sta na voljo dirkalni program (Race) z osrednjim merilnikom števila vrtljajev motorja, informacijami o dirkalni stezi in štoparico ter nastavitveni program (Setup) s podrobnimi informacijami o številnih dirkalnih stezah. Poleg tega Audijeva upravljalna enota MMI omogoča udoben vnos podatkov ­s kolescem na dotik (touchwheel).

Posebnost študije je tudi novodobna upravljalna enota klimatske naprave, ki je integrirana neposredno v prezračevalne šobe. Temperaturo, število vrtljajev ventilatorja in razvod zraka je mogoče nastavljati z enim samim elementom. Zaslon v prezračevalnih šobah glede na upravljanje prikazuje pomembne informacije izbranega medija ali nastavitve klimatske naprave.

Vozne zmogljivosti: priključni hibridni pogon

S priključnim (plug-in) hibridnim pogonom Audi Sport quattro concept velja za kupe z osupljivo dinamiko. Sistemska moč znaša 515 kW (700 KM), sistemski navor pa 800 Nm – preko prilagojenega 8-stopenjskega menjalnika tiptronic se prenašata na pogonski sklop quattro, ki ima na zadnji premi športni diferencial.

Študija skladno z ustreznim normativom porabi 2,5 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 59 g/km.

Kot motor z notranjim zgorevanjem je vgrajen štirilitrski agregat V8 z dvema turbopolnilnikoma, ki razvije moč 412 kW (560 KM) in navor 700 Nm. Tehnologija izklopa valjev (cylinder on demand), ki pri delni obremenitvi izključi štiri valje, in sistem start-stop zagotavljata, da je zmogljivi osemvaljnik tudi zelo učinkovit.

Med motorjem 4.0 TFSI in menjalnikom je vgrajen ploščati elektromotor, ki razvije moč 110 kW in navor 400 Nm. Pogonsko energijo črpa iz tekočinsko hlajene litij-ionske baterije, ki je nameščena zadaj in ima kapaciteto 14,1 kWh. Za napajanje se uporablja Audijeva stenska postaja, ki z inteligentnim upravljanjem zagotavlja optimalno polnjenje litij-ionske baterije. Z izključno električnim pogonom lahko Audi Sport quattro concept prevozi do 50 km. Inteligentni sistem upravljanja uravnava delovanje motorjev skladno s potrebami; voznik lahko izbira med različnimi načini delovanja.

Glede na strategijo delovanja in vožnje ima Audi Sport quattro concept skladno z voznikovimi željami lahko različne karakteristike. Izbirati je mogoče med tremi različnimi načini – načinom EV za izključno električni pogon, hibridnim načinom za maksimalno učinkovitost in športnim načinom za maksimalno zmogljivost.

Pri načinu EV deluje samo elektromotor. Z maksimalno električno močjo 110 kW in navorom 400 Nm omogoča izključno električni pogon tako v mestih kot tudi zunaj mest. Aktiven pedal za plin prikaže prehod na hibridni pogon, tako da je voznik seznanjen, ko Audi Sport quattro concept ne deluje več kot električno,
pač pa kot hibridno vozilo.

Pri hibridnem načinu se ob upoštevanju podatkov o okolici in relaciji izračuna čim bolj varčen načrt delovanja elektromotorja in bencinskega motorja, ki ga nato izvaja strategija delovanja. Pri aktivnem vodenju do cilja sistem celotno pot izbere tako, da je zagotovljena maksimalna učinkovitost. V hibridnem načinu dodatno obstaja možnost, da voznik tudi sam vpliva na strategijo delovanja.

Če voznik želi, da ima vozilo zagotovljen določen električni akcijski radij, ali če z elektromotorjem želi prevoziti določene odseke poti, lahko s funkcijama Hold in Charge načrtno upravlja stanje baterije tudi brez priklopa na električno omrežje. 

Pri športnem načinu strategija delovanja poskrbi, da pogonski sistem zagotavlja maksimalno moč in vozne zmogljivosti. Električna funkcija boost zagotavlja podporo bencinskemu motorju v vseh voznih situacijah. Sistem upravljanja z energijo pri tem nenehno skrbi za zadostno napolnjenost baterije.

Ko motor V8 in elektromotor delujeta skupaj, Audi Sport quattro concept iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 3,7 sekunde – podobno kot nekoč zmogljivi Audijevi rally avtomobili. Najvišja hitrost znaša 305 km/h. K tej dinamiki pomembno prispeva tudi koncept lahke gradnje. V potniški celici so kombinirani liti aluminijasti strukturni elementi in jeklene pločevine najvišje trdnosti. Vrata in blatniki so izdelani iz aluminija, streha, pokrov motornega prostora in pokrov prtljažnika pa iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni. Masa praznega vozila, vključno z baterijskim sklopom, tako znaša 1.850 kg. 

Podvozje študije je suvereno doraslo silam pogona – vodenje je dinamično in stabilno. Sprednja prema ima na vsaki strani pet vodil, zadnja prema pa je zasnovana skladno z Audijevim principom smerno krmiljenih trapeznih vodil. Čvrsta nastavitev vzmeti in blažilnikov zagotavlja odličen stik s cestiščem. Dinamično krmiljenje prilagaja prenos glede na hitrost vožnje. Zavorne čeljusti so nameščene na velikih keramičnih zavornih kolutih, ojačanih z ogljikovimi vlakni. Na platiščih so nameščene pnevmatike velikosti 285/30 R 21.