Audi S3 Sportback – hitra kombilimuzina

Aktualno, Novosti, Saloni

Štirivaljni motor za model S3 Sportback je bil razvit povsem na novo. S predhodnikom ima skupno le še gibno prostornino, ki znaša 1.984 cm3. Nazivna moč 221 kW (300 KM) je na voljo pri 5.500 vrt./min, največji navor 380 Nm pa motor razvije v območju med 1.800 in 5.500 vrt./min. Visokozmogljivi štirivaljnik se spontano odziva na voznikove […]

Štirivaljni motor za model S3 Sportback je bil razvit povsem na novo. S predhodnikom ima skupno le še gibno prostornino, ki znaša 1.984 cm3. Nazivna moč 221 kW (300 KM) je na voljo pri 5.500 vrt./min, največji navor 380 Nm pa motor razvije v območju med 1.800 in 5.500 vrt./min.

Visokozmogljivi štirivaljnik se spontano odziva na voznikove ukaze in navdušuje s športnim zvokom. Ko je v sistemu za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select izbrana nastavitev dynamic, je moč motorja poudarjena tudi akustično. Ker so inženirji moč želeli združiti z zavidljivo učinkovitostjo, ima 2,0-litrski motor TFSI vrsto novih tehnologij: od dvojnega vbrizgavanja, tehnologije Audi valvelift system in izpušnega zbiralnika, integriranega v glavo motorja, do inovativnega toplotnega managementa.

Z opcijskim 6-stopenjskim menjalnikom S tronic novi S3 Sportback za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje le 5,0 sekunde, s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom pa pet desetink več. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Program Launch Control prenaša moč motorja na cesto z definiranim zdrsom koles. 2,0-litrski motor TFSI v povprečju porabi 6,9 l goriva na 100 km (vrednost za S tronic, z ročnim menjalnikom 7,0 l/100 km). V primerjavi s predhodnikom novi S3 Sportback prihrani 1,5 l goriva na 100 km. 

Pri obeh menjalnikih razmerja med spodnjimi prestavami omogočajo športno prestavljanje, medtem ko ima šesta prestava dolgo prestavno razmerje in zmanjšuje porabo goriva. Za menjalnik z dvojno sklopko je kot dodatno opremo mogoče naročiti prestavni tipki na volanu, poleg ročnega pa je mogoče tudi avtomatsko prestavljanje s programoma D in S. 

audi s3 sportback zadek 2013S stalnim štirikolesnim pogonom quattro, ki ima novo lamelno sklopko, novi model v seriji ob izhodu iz ovinka lahko pospeši prej in varneje. Sprednja prema je v primerjavi s predhodnikom pomaknjena za 52 mm naprej. Športne krmilne lastnosti poleg športnega podvozja S, pri katerem je karoserija spuščena za 25 mm, in izpopolnjenih kolesnih obes zagotavljata tudi porazdelitev osne obremenitve in novo progresivno krmiljenje. Bistvo progresivnega krmiljenja je prilagodljiv prenos krmilne sile, ki se spreminja glede na zasuk volana. Rezultat so stabilne in domala nevtralne krmilne lastnosti. Te se kažejo v natančnosti pri športnem načinu vožnje in v večji podpori pri nizkih hitrostih, zaradi česar voznik na primer pri parkiranju zlahka vrti volan. 

Novi Audi S3 Sportback je opremljen s platišči velikosti 7,5 J x 18. Pnevmatike z dimenzijo 225/40 imajo majhen kotalni upor in znižujejo porabo goriva. Črno lakirane zavorne čeljusti na velikih zavorah – spredaj s premerom 340 mm – nosijo napis S. Opcijsko so lahko lakirane tudi v rdeči barvi.

V novem S3 Sportback je sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select serijski. Povezuje karakteristike elektronskega pedala za plin, prestavne točke opcijskega menjalnika S tronic in podporo progresivnega krmiljenja. Voznik s pritiskom na tipko izbere, ali naj ti sistemi delujejo v režimu comfort, auto, dynamic ali efficiency. Če se kupec odloči za MMI radio ali zmogljivejši multimedijski sistem, je poleg tega na voljo tudi nastavitev individual. Sistem Audi drive select prilagaja tudi opcijsko uravnavanje blaženja Audi magnetic ride, ki moč blaženja spreminja glede na trenutno situacijo. 

Še en pomemben dejavnik za odlično dinamiko novega Audija S3 Sportback je lahka gradnja. Masa praznega vozila, ki je opremljeno s petimi vrati, znaša 1.445 kg – 70 kg manj kot pri predhodniku. Že zunanji dizajn poudarja dinamiko novega Audija S3 Sportback. Najzmogljivejši model v seriji je dolg 4.324 mm, širok 1.785 mm in visok 1.404 mm.

Audi je za novi S3 Sportback pripravil 14 barv lakov, posebnost v ponudbi pa sta dve barvi s kristalnim učinkom: panterjevo črna in estorilsko modra. V notranjosti izstopajo velike okrogle prezračevalne šobe, elegantna upravljalna enota klimatske naprave ter dekorativne letve iz matiranega krtačenega aluminija ali v črni 3D-izvedbi. Upravljanje je tako kot v vseh ostalih Audijevih modelih intuitivno preprosto, kakovost je vrhunska in potnikom je (tudi v zadnjem delu potniške kabine) na voljo obilo prostora.

audi s3 sportback 2013Opcijski večfunkcijski športni usnjeni volan ima raven spodnji del. Pedali in opora za levo stopalo so izdelani iz krtačenega aluminija. Številčnice v instrumentih so temno sive, kazalci pa beli. V merilnik števila vrtljajev motorja je integriran prikaz polnilnega tlaka. Serijska oprema vključuje voznikov informacijski sistem z barvnim zaslonom in priporočilom za postanek. Zaslon se električno dvigne iz armaturne plošče (serijsko od MMI radia naprej) in voznika ob vklopu kontakta pozdravi s prikazom logotipa S. 

Barvni šivi ustvarjajo zanimiv kontrast s sicer povsem črno notranjostjo novega Audija S3 Sportback. Alternativno je na voljo dvobarvna izvedba Audi design selection v črni/korso rdeči barvi. Pri serijskih športnih sedežih je mogoče izbirati med tremi vrstami sedežnih prevlek, kot dodatna oprema pa so na voljo športni sedeži S z integriranimi vzglavniki in aplikacijami na ramenskem delu, prešitimi v karo vzorcu.

Vrhunec v ponudbi multimedijskih sistemov je MMI navigacija plus z MMI touch. Audi connect omogoča uporabo posebnih spletnih storitev v vozilu.

Novi Audi S3 Sportback je lahko opremljen z vsemi asistenčnimi sistemi, ki so na voljo za to modelsko serijo. Mednje sodi tudi sistem adaptive cruise control, ki hitrost prilagaja spredaj vozečemu vozilu in samodejno zavira oz. pospešuje. Novi najzmogljivejši model bo na trg prišel septembra 2013. Cena osnovne izvedbe bo v Nemčiji znašala 39.800 evrov.