Audi RS Q3 concept v Pekingu

Aktualno, Novosti

Audi bo na avtomobilskem salonu Auto China 2012 v Pekingu predstavil konceptno vozilo na osnovi Q3 – RS Q3 concept, ki na samosvoj dinamičen način interpretira značaj kompaktnega športnega terenca.

Audi bo na avtomobilskem salonu Auto China 2012 v Pekingu predstavil konceptno vozilo na osnovi modela Q3 – RS Q3 concept, ki na samosvoj – dosledno dinamičen – način interpretira značaj kompaktnega športnega terenca.
 

Modro lakirani Audi RS Q3 concept je tematsko vozilo, ki pritegne s svojo dinamič­nostjo. Njegov motor – 2,5-litrski TFSI z močjo 265 kW (360 KM) –, za približno 25 mm spuščena in razširjena karoserija ter drzni vizualni detajli dajejo potencialom modelske serije Q3 nove dimenzije.

C7EA6CC4-8B9E-11E1-8C45-4FAE65B94067

Mrežo hladilnika obroblja okvir iz krtačenega in poliranega aluminija. Sama mreža je črne barve in ima novo geometrično zasnovo – satovje je v globini nekoliko zamaknje­no, kar ustvarja močan tridimenzionalni učinek. Na spodnjem delu mreže je nameščen srebrn, prav tako tridimenzionalen napis quattro. Difuzor, v katerega sta integrirani obe veliki, eliptični izpušni cevi z značilnim RS-videzom, sega daleč navzven. Zadnje luči in dodatne luči v odbijaču so zatemnjene v antracitni barvi in izdelane z gladkim steklom.

Modra in črna: notranjost

V notranjosti Audija RS Q3 concept, kamor skozi stekleno streho doteka veliko svetlobe, prevladuje elegantna črna barva – takšni so stropna obloga, talne obloge, predpražniki, z usnjem tapecirana instrumentna plošča in pretežni del sedežnih prevlek, ki so izdelane iz finega napa usnja. Za kontrast na sedežnih prevlekah poskrbi temno modra alkantara.

Kontrastno modro barvo na neobičajen način odsevajo tudi dekorativne obrobe iz CFRP – pri izdelavi so vanje namreč vtkali modra, briljantno svetleča se steklena vlakna. Pretežni del volanskega obroča je oblečen v črno žametno usnje – to je vrsta usnja, ki rokam daje dober oprijem, obenem pa tudi dobro odbija umazanijo.

Pogonski agregat

Silovito močan motor 2.5 TFSI za RS Q3 concept je kombinacija dveh klasičnih Audijevih tehnologij – direktnega vbrizgavanja bencina in turbopolnilnika. Motor iz gibne prostornine 2.480 cm3 črpa moč 265 kW (360 KM). Avto se v 5,2 sekunde izstreli od nič do 100 km/h, njegova končna hitrost pa je kar 265 km/h.

7-stopenjski menjalnik S tronic prenaša sile zmogljivega 2,5-litrskega TFSI na stalni štirikolesni pogon quattro. Ta vso moč praviloma prenaša skoraj izključno na sprednji kolesni par. Če pa tam nastopi zdrsavanje, lahko moč preko hidravlične lamelne sklopke in s pomočjo elektronskega uravnavanje bliskovito in brezstopenjsko pre­usmeri na zadnjo premo.

Aluminijasta platišča za Audi RS Q3 concept imajo dimenzijo 8,5 J x 20 in povzemajo dinamični dizajn modelov RS Q. Njihova čelna stran je gladko polirana, stranice pa so peskane. Velikost pnevmatik je 255/30, kar ni ravno tipično za športne terence, zato pa toliko bolj za model tipa RS.

Da se je Audi odločil predstaviti takšen model prav na Kitajskem pa je dokaz za kako pomemben trg gre!