Audi Q3 TDI Quattro

Audi, Testi

Mestni terenci rastejo kot gobe po dežju in tudi bitka v premijskem segmentu je ostra. Audi stavi na preverjeno podobo in odličen pogon Quattro. Čustva tokrat prepuščajo konkurentom. Q3 je za tiste, ki ne želijo izstopati, a kljub temu zapravijo za avtomobil kar nekaj več od povprečja.  Audi Q3 je pravi predstavnik Audijeve družine Q. Oblikovno […]

Čeprav ima terenske zmogljivosti jih bodo lastniki redko uporabljali.

Mestni terenci rastejo kot gobe po dežju in tudi bitka v premijskem segmentu je ostra. Audi stavi na preverjeno podobo in odličen pogon Quattro. Čustva tokrat prepuščajo konkurentom. Q3 je za tiste, ki ne želijo izstopati, a kljub temu zapravijo za avtomobil kar nekaj več od povprečja. 

Audi Q3 je pravi predstavnik Audijeve družine Q. Oblikovno je precej podoben večjima Q5 ali Q7, a le manjših mer. V dolžino meri 4,38 metra, v širino 1,83 ter v višino 1,6. Medosna razdalja znaša 2,6 metra. Prtljažnik je velik 460 litrov in se lahko ob podrtih sedežih poveča na maksimalnih 1365 litrov. Kar zna biti izjemno uporabno za mlade družine. Pri Audiju so ponosni na varnost samega vozila, ki je v vrhu razreda.

Audi Q3 oblikovno sledi večjima bratoma Q5 in Q7.

Audi Q3 oblikovno sledi večjima bratoma Q5 in Q7.

Za volanom se voznik hitro počuti domače in udobno. Težko pa je reči, da te notranjost navduši. V notranjosti je vse tam, kot je za pričakovati, vendar brez pretiranega blišča in pompa. Morda kar preveč nemško. Stikala in elementi so poznani iz ostalih hišnih modelov. Posebnost je zaslon, ki se zlaga v notranjost armaturne plošče. Zaslon je tak, kot ga poznamo pri A3.

Notranjost je pregledna. Pogrešamo le več čustev in detajlov.

Notranjost je pregledna. Pogrešamo le več čustev in detajlov.

Voznik bo v vožnji najbolj užival. Avtomobil je namreč precej pregleden zaradi višjega sedenja. Klimatska naprava omogoča dvopodročno delovanje in je zelo učinkovita. Volan je odziven in mehak, kar bodo še posebej cenile predstavnice nežnejšega spola. Družine bodo cenile tudi ločeno blokado zadnjih stekel za levo in desno stran vozila. Zadnja klop je bolj namenjena otrokom, kot za kakšna daljša potovanja. Je pa lega avtomobila dobra. Pohvaliti je potrebno še izolacijo notranjosti, ki je dobra tudi pri višjih hitrostih.

Čeprav ima terenske zmogljivosti jih bodo lastniki redko uporabljali.

Čeprav ima terenske zmogljivosti jih bodo lastniki redko uporabljali.

Pogon Quattro svoje delo opravlja suvereno. Precej cenejši modeli so nas razvadili z množico različnih načinov delovanja. Pri Audiju ubrali klasično pot. Pogon je električno nadzorovan in se vklaplja po potrebi, voznik pa na njegovo vklapljanje nima vpliva. Zaradi nizke oddaljenosti od tal sicer ne boste z njim vozili po brezpotjih, je pogon kljub temu eden najboljših. Elektronika dobro pomaga tudi pri strmih dvigih in spustih. Kako suveren je pogon so odlično prikazali tudi na Audijevem poligonu. Kupci potenciala pogona zagotovo ne bodo izkoriščali niti do polovice njegovih zmožnosti.

Zanimivo je, kakšno navdušenje doživim vsakič, ko testni avtomobil dosega podatke o porabi goriva, ki so primerljivi z realnimi. Pri kombinirani vožnji smo imeli porabo goriva 6,3 litra, kar je 0,6 več od meritev ECE. Po mestu bomo dodali še kak deciliter več, kaj mnogo več pa ne gre pričakovati. Za avtomobil s štirikolesnim pogonom in 1.610 kilogrami je to odličen rezultat.

Ključ ostaja "klasika", Quattro nakazuje, da gre za resen avtomobil.

Ključ ostaja “klasika”, Quattro nakazuje, da gre za resen terenski pogon

Audijeva bogata zgodovina Quattro daje Q3 svoj pečat. Družinska oblika pa tudi nekaj dodatnega prestiža. Znan motor se izkaže kot varčen sopotnik, saj je mogoče dosegati porabo blizu tiste, ki jo obljubljajo meritve, kar je pri sodobnih avtomobilih prej izjema, kot pravilo. Vrhunec avtomobila zagotovo predstavlja pogon, konkurenca pa z agresivnostjo cilja na izstopajoče kupce. Q3 pa bo navdušil bolj zadržane.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Audi Q3 TDI Quattro si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 4 valjni turbodizelski (105kW / 140 KM, 320 Nm) / ročni 6-stopenjski
Poraba po ECE: 6,9/5,0/5,7 l (CO2: 149 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 199 km/h / 9,9 s
Dolžina / širina / višina: 4.385 / 1.831 / 1.608 mm
Medosna razdalja: 2.603 mm
Masa praznega vozila: 1.610 kg
Posoda za gorivo: 64 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 460 –1.365

Osnovna cena vozila : 26.680 EUR
Osnovna cena testnega modela: 32.691 EUR

Cena testnega vozila z dodatno opremo: 37.691 EUR