Audi A3 limuzina: Vstop v nov segment

Aktualno, Novosti

Audi to pomlad z modelom A3 limuzina vstopa v največji tržni segment na svetu, v razred kompaktnih limuzin. Dinamični štirivratnik se ponaša z vsemi odlikami serije A3 – zaradi lahke gradnje ima nizko maso, poganjajo ga močni in visokoučinkoviti agregati, pohvali pa se lahko tudi s številnimi rešitvami s področja multimedijskih in asistenčnih siste­mov. Najzmogljivejši […]

Audi to pomlad z modelom A3 limuzina vstopa v največji tržni segment na svetu, v razred kompaktnih limuzin. Dinamični štirivratnik se ponaša z vsemi odlikami serije A3 – zaradi lahke gradnje ima nizko maso, poganjajo ga močni in visokoučinkoviti agregati, pohvali pa se lahko tudi s številnimi rešitvami s področja multimedijskih in asistenčnih siste­mov. Najzmogljivejši model v novi seriji bo S3 limuzina z močjo 221 kW (300 KM).

Kot je razvidno  se v ta segment ne odpravljajo le cenovno ugodnejši proizvajalci, ampak tudi premiumski. Po velikosti se A3 limuzina lahko primerja s Škodo Rapid, Volkswagen Yetto, Peugeotom 301, Citroenom C-Elysee, Chevrolet Cruzom, Renaultom Fluencom in podobnimi.

Zunanji dizajn

audi a3 limuzina s strani 2013Audi A3 limuzina prihaja na ceste s športno podobo in z zasnovo povezuje klasični ‘three box’ koncept in kupejevsko filozofijo. Tornado linija tvori izrazit svetli rob, ki poteka vzdolž celotne stranice. Previsi so kratki. Medosna razdalja štirivratnika meri 2,64 metra, celotna dolžina pa 4,46 metra. Nad pragovi poteka t. i. dinamična linija, ki ima večji naklon kot pri obeh drugih modelskih izvedbah A3. Stranske površine so bolj izbočene, kolesna ohišja pa nekoliko bolj izstopajoča. A3 limuzina je z 1,80 metra za enajst milimetrov širša kot A3 Sportback, v višino (1,42 metra) pa meri devet milimetrov manj kot njen sestrski model. Na zadku je usmernik zraka integriran v pokrov prtljažnika, luči pa s široko in nizko oblikovno zasnovo poudarjajo vodoravno linijo. Po želji je za zadnje luči na voljo LED-tehnologija. Že od samega začetka prodaje naprej bo Audi nudil tudi žaromete s celostno LED-tehnologijo, ki z inovativnostjo in markantno podobo pričajo o izjemnem položaju A3 limuzine. Limuzina z motorjem 1.4 TFSI tehta prazna samo 1.205 kilogramov (predhodni podatek). Za Audi A3 limuzino se uporabljajo platišča velikosti 16 do 18 palcev, podjetje quattro GmbH pa ima v ponudbi tudi do 19-palčna platišča. 

Motorji in menjalniki

V času lansiranja Audija A3 limuzine v Nemčiji in Evropi bodo v programu motorjev trije štirivaljniki. Vsi so razviti na novo in združujejo Audijeve tehnologije za večjo učinkovitost – direktno vbrizgavanje goriva, tlačno polnjenje, toplotni management in sistem start-stop. Ponudba motorjev in sistemov za prenos moči so bo kasneje še povečala, med drugim bosta vanjo vključena dva nova osnovna agregata.

Motor 2.0 TDI razvije moč 110 kW (245 KM) in navor 320 Nm. A3 limuzino v 8,4 sekunde pospeši od 0 do 100 km/h in doseže najvišjo hitrost 213 km/h. Njegova povprečna poraba znaša 4,2 litra goriva na 100 km – emisija CO2 pa znaša 108 gramov na km.

Motor 1.4 TFSI razvije moč 103 kW (140 KM) in navor 250 Nm. Sistem COD (angl. cylinder on demand) pri nizki obremenitvi izklopi dva valja. 1,4-litrski agregat porabi povprečno samo 4,7 litra goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 109 gramov na km. Za pospešek od 0 do 100 km/h porabi le 8,4 sekunde, končna hitrost pa znaša 213 km/h.

Motor 1.8 TFSI razvije moč 132 kW (180 KM) in navor 250 Nm. Ponaša se s številnimi nadstandardnimi tehnologijami, med drugim z dvojnim vbrizgavanjem v zgorevalne prostore in sesalno cev. S 7,3 sekunde za standardni pospešek in s končno hitrostjo 232 km/h omogoča športne vozne zmogljivosti. Njegova pov­pre­č­­na poraba znaša 5,7 litra na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 135 gramov na km.

audi-a3-limuzina-zadaj-2013.jpgMotorji so kombinirani bodisi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali z menjal­nikom S tronic. Ta menjalnik z dvojno sklopko menjava prestave skoraj brez zaznavne prekinitve vlečne sile. Upravljamo ga z izbirno ročico ali z opcijskima prestavnima lopaticama na volanu. Nastavitev D je zasnovana za doseganje maksimalne učinkovitosti, medtem ko je v športnem režimu S nivo motornih vrtljajev nekoliko višji. V kombinaciji s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select omogoča S tronic v režimu efficiency prosti tek, ki še dodatno vpliva na zmanjšanje porabe. 

Notranjost 

Armaturna plošča z usločenim čelnim delom je vitka, sredinska konzola pa je rahlo obrnjena proti vozniku. Opcijski barvni zaslon voznikovega informacijskega sistema (VIS) prikazuje grafike z izjemno natančnim 3D-učinkom.

Če je vozilo opremljeno vsaj z MMI radiom, ima vgrajen tudi upravljalni sistem MMI z električno pomičnim zaslonom. Njegov terminal se nahaja na konzoli sredinskega tunela. Elektromehanska parkirna zavora se vključi ob pritisku na tipko. Volan ima tri ali štiri krake, odvisno od izvedbe. Dodatno se lahko kupec odloči za volan z ravnim spodnjim delom ter z večfunkcijskimi tipkami in prestav­nimi lopaticami. V Audiju vam po želji spredaj vgradijo športna sedeža. Pri izvedbi Ambition pa je to že serijska oprema; v tem primeru so opcijsko na voljo športni S-sedeži z integriranim vzglavnikom.

Barve notranjosti – črna, titanovo siva, pašminsko bež in kostanjevo rjava – so prilagojene paketom opreme. Dvobarvna izvedba Audi design selection v laso rjavi barvi vas bo navdušila z ekskluzivnim svetom barv. Pri športnem paketu S line, ki je na voljo za A3 limuzino v izvedbi Ambition, je notranjost v celoti zasnovana v črni barvi. Od materialov so na voljo tekstilne sedežne prevleke, kombinacija tekstila in umetnega usnja, usnje Milano ter kombinacija bisernega napa usnja in alkantare.

Prostornina prtljažnika znaša 425 litrov. Če podrete zložljivo zadnje naslonjalo, v katerega je opcijsko integrirana odprtina za daljše predmete, lahko prostornino še dodatno povečate. Potem ko odklenete pokrov prtljažnika, se ta samodejno odpre.

Infotainment in Audi connect 

audi a3 limuzina spredaj 2013Tako kot sestrska modela iz serije A3, se tudi za A3 limuzino uporablja novi modu­larni infotainment sistem (MIB). Na vrhu ponudbe blesti MMI navigacija plus z SSD-diskom s kapaciteto 64 GB, DVD-predvajalnikom in celobesednim glasovnim upravljanjem. Na visokoločljivostnem 7-palčnem zaslonu so avtokarte prikazane v natančni 3D-grafiki. Preko vmesnika Bluetooth se MMI navigacija plus lahko pove­že z mobilnimi telefoni in prenosnimi predvajalniki. Na upravljalnem terminalu je vrtljivo-pritisni regulator s funkcijo MMI touch združen v “touchwheel” (kolesce na dotik) – na dotik občutljivo polje za vnos črk, znakov in številk namreč tvori zgornji del upravljalnega kolesca.

Od drugih infotainment modulov velja omeniti digitalni radijski sprejemnik (DAB+), Audi phone box za udoben priklop mobilnega telefona na avtomobilsko anteno in Bang & Olufsen Sound System. Njegov ojačevalnik z močjo 705 W po sistemu prostorskega zvoka 5.1-Sound krmili 14 zvočnikov, pasovi svetlečih diod pa osvetljujejo okvire globokotonskih zvočnikov v sprednjih vratih.

Pod pojmom Audi connect so združene vse tehnologije, ki voznika povezujejo z avtomobilom, internetom, infrastrukturo in drugimi vozili. Ta sistem je odslej še bolj privlačen – povezava z internetom zdaj povsod tam, kjer je to možno, poteka preko superhitrega standarda LTE. Telefonski modul LTE nadomešča dosedanji modul UMTS, zaradi česar je zdaj v avtomobilu omogočena hitrost prenosa v smeri uporabnika do 100 MBit/s.

Audi connect sopotnikom preko integrirane dostopne točke WLAN omogoča prosto brskanje po internetu in pošiljanje elektronske pošte. Vozniku pa omogoča dostop do Audijevih po meri prilagojenih spletnih storitev neposredno iz avto­mobila – od navigacije s pomočjo posnetkov Google Earth in Google Street View preko Audijevih spletnih prometnih informacij pa vse do aplikacije za pametne telefone Audi music stream. Ponudbo zaokrožajo novice in informacijske storitve.

Storitve spletnih družabnih omrežij Facebook in Twitter so prilagojene uporabi v avtomobilu in integrirane v infotainment; poleg funkcije branja sporočil je na voljo tudi praktična funkcija pisanja s sporočil z vnaprej pripravljenimi besedilnimi moduli.

V A3 limuzini bo premierno predstavljena nova storitev iz sklopa Audi connect: informacije o parkiriščih. To je funkcija prikaza parkirišč, parkirnih hiš in podzem­nih garaž v okolici cilja, ki ga je izbral voznik. Kjer bo to možno, bo ta funkcija prikazala število prostih parkirnih mest in cene parkiranja. Naslov parkirišča bo mogoče prevzeti kot cilj v navigacijski sistem.

Oprema 

V paket zadrže­valnih sistemov je vključena tudi kolenska varnostna blazina za voznika. Barvni voznikov informacijski sistem (VIS) pri izvedbah Ambition in Ambiente vključuje program za večjo učinkovitost, ki zajema prikaz izbrane prestave, vklj. s pripo­ročeno prestavo.

Poleg tega izvedba Ambition vključuje športno podvozje, 17-palčna aluminijasta platišča, športne sedeže in sistem Audi drive select. Izvedba Ambiente pa je opremljena s tempomatom, paketom notranjih LED-luči in s parkirnimi senzorji zadaj. Poleg naštetega ponuja Audi praktične posamične opcije – na primer panoramsko strešno okno, komfortni ključ, ogrevanje mirujočega vozila in sistem adaptive light s ksenonskimi žarometi. Slednji v kombinaciji z MMI navigacijo plus na podlagi podatkov o izbrani relaciji in glede na trenutno situacijo poskrbi za optimalno osvetlitev ceste.

Tudi opcijske asistenčne sisteme že poznamo iz vozil višjih razredov. Sistem adaptive cruise control (ACC) poskrbi, da A3 limuzina do hitrosti 150 km/h vzdržuje želeno razdaljo do spredaj vozečega vozila; z asistenčnim paketom, ki združuje več sistemov, pa je to območje uravnavanja povečano na hitrost do 200 km/h. V kombinaciji z menjalnikom S tronic nudi ACC tudi funkcijo Stop&Go za nižje hitrosti.

Senzor na zadku Audi side assist nadzira menjavo voznikih pasov, asistenca Audi active lane assist pa vozniku pomaga vzdrževati smer na voznem pasu, tako da po potrebi z občutkom korigira zasuk elektromehanskega volana. Videokamera sistema Audi active lane assist se uporablja tudi za funkcijo prepoznavanja prometnih znakov. Nadstandardna rešitev za udobno parkiranje je parkirni sistem s krmilno avtomatiko in prikazom okolice, ki pri parkiranju v prečni in vzdolžni smeri opravi veliko dela namesto voznika.

Prav posebna opcija je tudi varnostni sistem Audi pre sense basic. Njegova nadgradnja pre sense front je integrirana v sistem adaptive cruise control.

Če grozi nevarnost naleta, sistem opozori voznika po načelu stopnjevanja; če je treba, tudi samodejno zavira s polno močjo. Pri hitrosti do 30 km/h Audi pre sense front v kritični situaciji A3 limuzino skoraj popolnoma zaustavi. Če vseeno pride do trčenja, zavorna asistenca za preprečevanje nadaljnjih trčenj poskrbi, da se vozilo ne more več nekontrolirano premikati.

Trg

Z A3 limuzino vstopa Audi v največji tržni segment na svetu, v razred kompaktnih limuzin.V Nemčiji in še mnogih drugih evropskih državah bo ta štirivratnik pri trgovcih naprodaj od konca poletja. Osnovna cena modela 1.4 TFSI bo znašala okrog 25.000 evrov.

Audi S3 limuzina 

Le nekaj tednov po začetku prodaje nove limuzine bo Audi na trg pripeljal še vrhunski model – S3 limuzino. Njen motor 2.0 TFSI razvije moč 221 kW (300 KM) in navor 380 Nm. Štirivaljnik združuje tehno­logije za večjo učinkovitost – dvojno vbrizgavanje, v glavo motorja integrirani izpušni zbiralnik, tehnologijo Audi valvelift system in modul vrtljivega valja za toplotni management. 

Audi S3 limuzina z menjalnikom S tronic pospeši od 0 do 100 km/h v 4,9 sekunde, z ročnim menjalnikom pa v 5,3 sekunde. Največja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Štirivaljni turbomotor porabi na 100 km povprečno samo 6,9 oziroma 7,0 litra goriva (z menjalnikom S tronic oziroma z ročnim menjal­ni­kom) – kar ustreza emisiji CO2 159 oziroma 162 gramov na km. Hitro delujoča lamelna sklopka v pogonskem sklopu quattro pogonske sile porazdeljuje med sprednjo in zadnjo premo (predhodni podatki).

Pri športnem podvozju je lega karoserije znižana za 25 milimetrov. Za serijskimi 18-palčnimi platišči so nameščeni veliki zavorni koluti; na sprednjih kolesih meri njihov premer 340 milimetrov. Progresivno krmiljenje z električno podporo prila­gaja moment prenosa – ta je okrog sredinskega položaja nekoliko bolj posreden, pri ostrih zasukih volana pa je zelo neposreden. Sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select je serijski, uravnavanje blaženja Audi magnetic ride pa je na voljo kot dodatna oprema.

Vrhunski model se od standardnega vizualno razlikuje po prilagoditvah na odbija­čih, mreži hladilnika, odprtinah za zajemanje zraka, ohišjih zunanjih ogledal, stranskih pragovih in usmerniku zraka na zadku. Difuzor zaobjema štiri ovalne izpušne cevi, ki imajo kromirane obrobe. V notranjosti se S3 limuzina ponaša s športnimi sedeži (opcijsko so na voljo športni S-sedeži), instrumenti s sivimi številčnicami in črnimi dekorativnim letvicami s 3D-učinkom.