Audi A3 je postal "svetovni avto leta 2014"

Aktualno, Poslovno

Audijeva pro­daj­­na uspešnica med prestižnimi kompaktnimi modeli, je postal ‘svetovni avto leta 2014’. Za znamko Audi je to druga skupna zmaga v desetletni zgodovini podeljevanja nagrad ‘svetovni avto leta’, potem ko je ta uspeh dosegel že model Audi A6 leta 2005, ko so nagrado podelili prvič. Tudi tretja generacija Audija A3 je zdaj uradno postala […]

Audijeva pro­daj­­na uspešnica med prestižnimi kompaktnimi modeli, je postal ‘svetovni avto leta 2014’. Za znamko Audi je to druga skupna zmaga v desetletni zgodovini podeljevanja nagrad ‘svetovni avto leta’, potem ko je ta uspeh dosegel že model Audi A6 leta 2005, ko so nagrado podelili prvič.

Tudi tretja generacija Audija A3 je zdaj uradno postala svetovna uspešnica. Na podelitvi priznanih nagrad ‘svetovni avto leta 2014‘ je Audi A3 premagal 23 drugih vozil in med­narodna svetovna žirija, ki jo sestavlja 69 vodilnih avtomobilističnih novinarjev iz 22 držav, ga je okronala za zmagovalca.

Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG, je povedal: “Audi A6 je bil sploh prvi avto, ki je dobil to nagrado, in zelo smo veseli, da nam je zdaj ta uspeh uspelo ponoviti z izborom Audija A3 za ‘svetovni avto leta 2014’. V Audiju A3 se odraža široka paleta Audijevega tehničnega znanja s področja izdelovanja avto­mobi­lov, ne nazadnje s področja lahke gradnje, pogonskih konceptov, mobilnih multimedij­skih sistemov in asistenčnih sistemov. To pomembno priznanje je za celotno podjetje razlog za veselje.

Novi Audi A3 je na voljo v 3-vratni izvedbi, kot Sportback, Cabriolet in limuzina. Zanj je v ponudbi program različnih bencinskih motorjev TFSI in dizelskih motorjev TDI. A3 Sportback lahko naročite tudi v izvedbi g-tron, ki jo poganjata Audijev e-plin ali zemeljski plin in bencin – v primeru, da uporabljate e-plin, ima Audi A3 Sportback g-tron nevtralne emisije CO2.

A3-avto-leta

Audi strankam v Nemčiji omogoča tudi uporabo ekološke elektrike – tako imenovane Audijeve energije. Gre za Audijevo sodelovanje s partnerjem, distributerjem električne energije iz Hamburga, podjetjem LichtBlick SE.

Ta elektrika 100-odstotno izvira iz obnovljivih virov energije, pridobivajo jo izključno v hidroelektrarnah v Nemčiji, Avstriji in Švici. Ob uporabi Audijeve energije je delovanje Audija A3 e-tron pri električnem pogonu v celoti brezemisijsko.

Audijev model A3 se ponaša z uspešno 16-letno zgodovino. Leta 1996 so s prvo genera­cijo te serije ustvarili povsem nov tržni segment – prestižni razred kompaktnih vozil. Z drugo generacijo je Audi leta 2003 nadgradil svojo prednost v tem segmentu, obenem pa so poleg že znane 3-vratne različice in Sportbacka v program vključili še Cabriolet. Tretja generacija A3 je zdaj na voljo tudi kot limuzina; tako so v ponudi že štiri različne karoserijske izvedbe.

Audi s tem uspehom modela A3 utrjuje svoj položaj proizvajalca, ki je doslej pobral naj­več nagrad ‘svetovni avto leta’. Audi je namreč že trikrat osvojil naslov ‘svetovni športni avto’, dvakrat pa naslov ‘svetovni avtomobilski dizajn leta’ in, kot je bilo že povedano, je tudi prvi skupni naslov ‘svetovni avto leta’ šel prav v Audijeve roke. Znamka Audi je na nagradah ‘svetovni avto leta’ tako doslej osvojila že sedem naslovov.