Anej: Suzuki SX4 S-Cross

Blog, Suzuki, Testi

Suzuki SX4 S-Cross nas je prijetno presenetil že na lanskem testu. Tokrat smo se posvetili novemu motorju in kombinaciji s samodejnim menjalnikom CVT. Njegova podoba je že znana in okrog nje ne bi izgubljal besed. Kot že zapisano ob testu bencinske različice boste S-Crossa od predhodnika (ki ni nosil oznake S-Cross) hitro razlikovali. Suzuki je […]

Suzuki SX4 S-Cross nas je prijetno presenetil že na lanskem testu. Tokrat smo se posvetili novemu motorju in kombinaciji s samodejnim menjalnikom CVT.

Njegova podoba je že znana in okrog nje ne bi izgubljal besed. Kot že zapisano ob testu bencinske različice boste S-Crossa od predhodnika (ki ni nosil oznake S-Cross) hitro razlikovali. Suzuki je pri oblikovanju izbral velike žaromete in zadnje luči, ki naredijo avtomobil zelo izrazit in prepoznaven. Praktično vse ključne dele so obdali z zaščitno plastiko, ki tako preprečuje praske ali morebitne poškodbe, ki bi nastale, ko se voznik s takim avtomobilom odpravi po makadamu ali brezpotju.

suzuki-1

Dizelski agregat je dobra izbira. A ne v kombinaciji s CVT menjalnikom. V časih dvosklopčnih menjalnikov in naprednih hidravličnih je CVT menjalnik videti kot iz drugega planeta. Logika takega prenosa je enaka klasičnemu: razmerje obodov različnih vrtečih elementov. Razlika pa tiči v izvedbi. Obe vrsti zobatih koles pri CVTju zamenjata dve stožčasti vrtavki, okoli katerih je napeljan jermen oziroma, konkretno, izredno finomehaničen kovinski trak, sestavljen iz množice lamel. Za boljši oris izuma si predstavljajte prestave pri gorskem kolesu. CVT deluje podobno, le da prestav pravzaprav ni, saj trak ne dela stopničastih prehodov, marveč zvezno potuje po stožcih. CVT ne pozna prestavljanja. Finta je v tem, da menjalnik deluje avtomatično in motor neprestano ohranja v določenem območju vrtljajev – tam, kjer ima najvišji navor. Ko pritisnemo plin, tipalo sporoči menjalniku hitrost vrtenja glavne gredi, nakar hidravlika premika stožca tako, da se razmerje viša v prid izhodnemu vrtenju. Na žalost je vožnja v obratih zelo pogosta, motor pa deluje zelo zaspan.

suzuki-3

Izbrani materiali v notranjosti so pozitivno presenetili. Armaturna plošča je na dotik mehka, imitacija aluminija deluje moderno in predvsem kvalitetno. Odlično deluje tudi sistem za izbiranje načina vožnje. Omogoča nam programe auto, sport, snow in dodatno še lock.

V primarnem načinu auto motor poganja samo prednji kolesni par, ob spodrsavanju elektronika del navora prenese še na zadnji kolesni par. S tipko lock lahko vklopimo stalni štirikolesni pogon. S programom sport je avto bolj odziven in poskočnejši.

Končna ocena: dizel bi lahko bil bolj varčen, če bi ga seveda kombinirali z ročnim menjalnikom. Terenske zmogljivosti so kot vedno pri Suzukiju odlične.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.