Anej: Preporod Kie v družinski podobi

Blog, Kia, Testi

Korejci so v zadnjih letih uspeli narediti res velikanski preskok. Eden izmed nosilcev preporoda je tudi Sportage. Nasproti smo mu postavili Carensa in vprašanje: v katerem se bolje znajde družina? Kii je potrebno za njihove uspehe pri nas zagotovo samo čestitati. Model Ceed in Sportage sta močno zatresla avtomobilski trg in v glavah Evropejcev ustvarila […]

Korejci so v zadnjih letih uspeli narediti res velikanski preskok. Eden izmed nosilcev preporoda je tudi Sportage. Nasproti smo mu postavili Carensa in vprašanje: v katerem se bolje znajde družina?

kia-novosti

Kii je potrebno za njihove uspehe pri nas zagotovo samo čestitati. Model Ceed in Sportage sta močno zatresla avtomobilski trg in v glavah Evropejcev ustvarila povsem drugačno podobo o korejski znamki.

kia-od-strani

Sportage je po prenovi postal zrelejši. Nova maska je agresivnejša in bolj v skladu z novo filozofijo znamke. Deluje simpatično in moderno. V notranjosti je sprememb manj. Materiali so se sicer pohvalno izboljšali in so mehkejši. Voznik bo verjetno še najbolj opazil boljšo zvočno zatesnjenost. Drugače je notranjost precej pregledna in voznik se hitro privadi delovnem okolju. Pohvaliti je potrebno tudi velika ogledala, ki skrbijo za dobro preglednost. Ta je v kombinaciji z višjim sedenjem res zgledna. Tudi potniki na zadnji klopi bodo z udobjem zadovoljni. Avtomobil se pelje ravno prav mehko in tudi na daljših poteh bo pravi sodelavec. Kljub terenskemu izgledu pa zaradi omejitev v pogonu ne gre pričakovati, da se je družina odločila za kleni terenec.

kia-preporod

Nova generacija Canensa napoveduje boj s tekmeci, ki ciljajo na večjo prostornost. Možnost tretje sedežne vrste je uporabna rešitev. Kljub trem vrstam je prtljažni prostor še vedno dovolj velik, da se z njim odpravimo po nakupih. Pretiravanja vseeno na priporočam. Carensu se pozna daljša medosna razdalja, kar mu štejem v velik plus. Tudi lega na cesti je zgledna. Morda sem pogrešal zgolj malce bolj dinamično notranjost, ki bi popestrila izgled. Zunanjost je namreč bolj obetavna in bočne linije so bolj drzne, kot smo to pri Kiji navajeni.

Vprašanje ali Carens ali Sportage je ob enakem motorju zelo enostavno. Kdor želi več prostora in bolj družinsko naravnan avtomobil bo zagotovo bolj navdušen nad Carensom. Sportage je več kot idealen za povprečno družino, ki išče simpatičnega terenca za ugodnejšo ceno. Pri obeh sem pogrešal sodobne asistenčne sisteme, ki bi vožnjo naredili varnejšo. Morda je čas, da korejci stopijo še en korak naprej in kupcem ponudijo tudi to. Kaj bo potem ostalo Evropi?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.