Anej: Coupe, gran coupe!

Blog, BMW, Testi

Premium proizvajalci želijo zapolniti vsak prostor na trgu in kupcem ponuditi raznolike avtomobile. Da vsak najde nekaj, kar je posebno samo zanj in v katerem se počuti dobro. Pred začetkom testa moram priznati, da sem zmotno mislil, da je »grand coupe« oznaka za veliki kupe pri BMW. Šele natančen pogled mi je pokazal, da gre […]

Premium proizvajalci želijo zapolniti vsak prostor na trgu in kupcem ponuditi raznolike avtomobile. Da vsak najde nekaj, kar je posebno samo zanj in v katerem se počuti dobro.

Pred začetkom testa moram priznati, da sem zmotno mislil, da je »grand coupe« oznaka za veliki kupe pri BMW. Šele natančen pogled mi je pokazal, da gre v bistvu za »gran coupe«. Brez črke »d«. Grand po angleško pomeni veliki in ime bi bilo povsem logično. »Gran« v angleščini nima svojega pomena. Ima pa v španščini pomen »veliki«. Nemški avto s španskim imenom torej.

bmw4grancoupe-nocna

BMW serije 4 Gran Coupé, ki ima identične dimenzije kot dvovratna različica: dolžina vozila znaša 4.638 milimetrov, širina 1.825 milimetrov, medosna razdalja pa 2.810 milimetrov.

V čem je Gran coupe tako drugačen od običajne »trojke«. Strešna linija je nižja, boki so bolj poudarjeni in zadek se elegantneje spušča. Serija 3 je tako namenjena klasičnim kupcem BMW, gran coupe pa tistim, ki želijo še bolj športni videz. Ali niso klasični kupci BMW tisti, ki iščejo športni videz? Kakorkoli. BMW serije 4 grand coupe je lep avtomobil. Na cesti deluje izjemno prepričljivo. Kljub osnovnemu dizelskemu agregatu s 180 vranci pod motornim pokrovom se avto lahko pelje športno. Tudi zelo športno. Ob izklopu vseh asistenčnih sistemov celo predrzno.

Notranjost je zgodba zase.

bmw4grancoupe-notranost

Izgleda, kot da bi oblikovalci preprosto bili prisiljeni uporabiti merilnike in stikala, ki jih videvamo že leta in leta. Škoda! Več domišljije v notranjosti v takem avtomobilu skoraj pričakujemo. Nemška hladnost torej, ki razen zapriseženih ljubiteljev propelerja ne prinaša nič novega, kar nismo videli že v zadnjih dveh generacijah BMW-jev.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.