Andreja: Mini Countryman "My Man"

Aktualno, Blog, Mini, Testi

To ni bila ljubezen na prvi pogled. MINI-jev Countryman je tako posebne oblike, da ti je lahko všeč na prvi pogled, ali pa se ga moraš navaditi. No, sama sem bila med temi drugimi.

To ni bila ljubezen na prvi pogled. MINI-jev Countryman je tako posebne oblike, da ti je lahko všeč na prvi pogled, ali pa se ga moraš navaditi. No, sama sem bila med temi drugimi.

Ko sem ga videla prvič, sem občudovala njegovo dovršeno obliko. Čeprav ni v mojem stilu, izžareva skrbno načrtovanje in posebno ljubezen do oblikovanja. Vsak detajl je drugačen, kot ga imajo drugi – običajni – avtomobili, ki jih vidimo na cesti. In tega ni moč zgrešiti.

narava_mini

Ima nekaj posebnih linij že na zunanji strani, ampak pravo presenečenje čaka, ko sedeš vanj. Drugačen je čisto od vsakega drugega avtomobila. Njegovi “števci” so okrogli, veliki, svetli in z velikimi številkami, ki so oblikovane v retro stilu. In tudi postavitev je malo drugačna. Števec za merjenje hitrosti ki je običajno nad volanom, je v Mini-ju na sredini armaturne plošče. Na običajnem mestu ima obratomer z digitalnim prikazovalnik hitrosti. Že ta drobna drugačnost pritegne pogled in vabi, da začneš raziskovati, kaj vse se še skriva na drugem mestu ali pa je oblikovano drugače, kot si vajen. A sledi hitro spoznanje, da je vse tam, kot mora biti in intuicija točno pove, kje se nahaja. Le oblikovano in izdelano je tako posebno, da kar kliče k pritiskanju, obračanju, raziskovanju in opazovanju.

lipa_rozamunda_mini

Brezčasen. Kot lipa Turjaške Rozamunde.

 

turjaski_grad_mini

Vozila sem Countryman-a z avtomatskim 6-stopenjskim menjalnikom in 82 kilovati. Ročno ga je mogoče prestavljati z ročicama ob volanu, kar da občutek, kot da si v kakšnem bolj športnem modelu avtomobila. Vožnja je nekoliko trša, kot rečejo poznavalci, ampak od takšnega avta pričakuješ nekaj robustnosti, odločnega odpora in trdnosti.

Tudi kot ženska sem se ga hitro navadila. Dlje kot sem ga vozila, večkrat kot sem ga parkirala in prihajala po njega, da se spet popeljeva okoli, bolj mi je postajal všeč. In posebno doživetje je bilo opazovati druge ljudi, kako so opazovali njegovo barvo in obliko, njegovo silhueto in drugačnost. Zgodilo se je tudi, da ga je mimoidoča mlada dama fotografirala. Nisem vajena, da bi avto zbujal toliko pozornosti in tega nisem vedela, dokler se nisem z njim pobliže spoznala.

jezero_mini

S Countryman-om sva se podala iz podzemne garaže po mestu, avtocesti, medkrajevnih cestah, peljal me je po ozki cesti mimo Golnika, Tržiča in naprej proti Jelendolu. Skozi kraje, kjer je zgodovina pustila toliko sledi, se je izjemno lepo peljati z avtom, s katerim nimaš posebnih težav pri vožnji, se ne ukvarjaš s prestavljanjem, ampak preprosto stiskaš pedal za gas in gledaš, kako se zlivaš z naravo in zgodovino.
Kar sem pogrešala v testni različici je bilo le dobro in kakovostno ozvočenje.

Ni bila ljubezen na prvi pogled, ampak z vsakim prevoženim kilometrom mi je bil ljubši. In po prvem dnevu druženja sva postala prijatelja in Countryman je postal moj »man«. V naslednjih dneh me je vodil in peljal skozi kilometre cest v svojem varnem naročju.

Mini Countryman ni avto za vsakogar, a pritegne pozornost vsakogar.

generacije_mini_countryman

Nad Mini-jem so navdušene vse generacije.

Debata na forumu Avtomobilizem in F1 z naslovom Na ‘special’ testu: MINI Cooper D Countryman.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.