AMZS test stroškov turistov

Zanimivosti

S kakšnimi cenami izdelkov in storitev se soočijo turisti ob obisku določenega mesta? Za odgovor na to vprašanje je Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi v okviru konzorcija EuroTest izvedla ustrezno primerjavo cen izdelkov in storitev v dvajsetih velikih evropskih mestih v 18 državah. Med njimi je bila tudi Ljubljana. Za primerjavo so […]

S kakšnimi cenami izdelkov in storitev se soočijo turisti ob obisku določenega mesta? Za odgovor na to vprašanje je Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi v okviru konzorcija EuroTest izvedla ustrezno primerjavo cen izdelkov in storitev v dvajsetih velikih evropskih mestih v 18 državah. Med njimi je bila tudi Ljubljana.

Za primerjavo so oblikovali košaro izdelkov in storitev, ki jih običajno potrebujejo turisti v tujih mestih. Izdelke in storitve so razdelili v štiri sklope: v prvem so bile cena vodenega ogleda mesta, dnevna vozovnica za javni mestni potniški promet, vstopnice za ogled najbolj pomembnih zanimivosti. Drugi sklop so bile cene nekaterih izdelkov za zdravje in nego telesa (na primer zaščitna krema proti soncu, zobna krema, tablete proti glavobolu …). Tretji
sklop so cene hrane in pijače v restavraciji (testenine, ocvrt krompir, pivo, kapučino …), ki lahko kar zajetno izpraznijo vašo denarnico.

mazda6, predrta guma in kava na poti - petrol 2013

Četrti sklop so cene raznih prigrizkov in pijač, ki si jih privoščimo mimogrede (keksi, voda …). Vsi izdelki so bili natančno določeni in kupljeni po vnaprej dogovorjeni količini in na različnih krajih v mestu. V nakupovalni košari se je znašlo 20 izdelkov in storitev. V petih mestih so izdelki in storitve za turiste zelo poceni, po dve mesti sta dobili oceno poceni in povprečno. Tri mesta so se izkazala kot draga, kar osem mest pa kot zelo dragih. Na testu se je najbolje odrezal Beograd, kjer je košara izdelkov in storitev stala 41 evrov, najdražja pa je bila košara v Oslu, kjer je stala kar 153 evrov. Povprečna cena je bila 106 evrov. Drugi najcenejši je bil Zagreb, na tretje mesto pa se je uvrstila Ljubljana, kjer je košara stala 63 evrov. Za zelo dragi mesti sta se izkazala tudi Pariz in London.

Uvrstitev vseh mest na testu od najcenejšega do najdražjega: Beograd, Zagreb, Ljubljana, Praga, Budimpešta, Luksemburg, München, Lizbona, Berlin, Dunaj, Lucern, Rim, Bruselj, Amsterdam, Barcelona, Madrid, Kopenhagen, London, Pariz, Oslo. Z uvrstitvijo na tretje mesto v AMZS testu je Ljubljana dokazala, da tujim obiskovalcem ne ponuja le ogleda številnih zanimivosti, temveč je tudi – vsaj v primerjavi z drugimi mesti – zelo prijazna do njihovih denarnic.