Ampera in Volt »Evropski avtomobil leta 2012«

Aktualno

Zmago električnima avtomobiloma je podelilo 59 vodilnih avtomobilskih novinarjev iz 23 evropskih držav. Člani žirije so tako nagradili inovativnost vizije mobilnosti prihodnosti General Motorsa. Ampera in Volt sta bila nesporna…

Zmago električnima avtomobiloma je podelilo 59 vodilnih avtomobilskih novinarjev iz 23 evropskih držav. Člani žirije so tako nagradili inovativnost vizije mobilnosti prihodnosti General Motorsa.

 
Opel Ampera in Chevrolet Volt sta bila nesporna zmagovalca s 330 točkami pred VW Upom (281) in Ford Focusom (256).
 
958774FA-6CE7-11E1-9615-B74F66B94067Prvič v zgodovini podeljevanja naslova avtomobil leta, je žirija končno odločitev razglasila na mednarodnem salonu avtomobilov v Ženevi. Predsednik Opla Karl-Friedrich Stracke ter predsednica in izvršna direktorica Chevroleta za Evropo Susan Docherty, sta skupno prevzela priznanje »Car of the Year 2012«, ki jima ga je podelil predsednik žirije COTY Hakan Matson.
 
V izboru je sodelovalo 35 vozil. Pri tem so bili upoštevani merila za dizajn, udobje, zmogljivosti ter še posebej, inovativnih tehnologij in učinkovitosti.
 
Volt in Ampera sta doslej prejela že veliko priznanj in zmagala v številnih izborih, vključno z izborom za »Svetovni zeleni avtomobil leta 2011« (World Green Car of the Year 2011) ter izbor »Severnoameriški avtomobil leta 2011«. Avtomobila sta prejela tudi priznanje za najvišjo raven varnosti, pet zvezdic združenja Euro NCAP.
 
Ampera in Volt sta prva električna avtomobila za vožnjo kadarkoli, kamorkoli. Njun 16 kWh akumulatorski sklop poganja električni motor z največjo močjo 111 kW (150 KM). Odvisno od sloga vožnje, voznih razmer in konfiguracije terena zmoreta vozili od 40 do 80 kilometrov izključno na električni pogon. Njuna kolesa so nenehno gnana z električno energijo. V režimu vožnje podaljšanega dosega, ob izpraznjenih akumulatorjih, deluje bencinski motor kot generator, ki napaja električni pogonski sklop z električno energijo. Sistem poveča doseg avtomobila čez 500 kilometrov.