Ambiciozni Peugeot ponovno na Dakar

Avtomobilizem, Šport, Top

Pikes Peak – opravljeno, naslednja misija – Dakar. Tako so si najbrž govorili v Peugeotovem športnem oddelku po suvereni zmagi in fenomenalnem rekordu Sebastiena Loeba na sloviti ameriški gorsko-hitrostni dirki Pikes Peak, od katere še ni minilo niti eno leto. V tem času pa je Peugeot že zasnoval nov projekt, ki sliši na ime Dakar 2015. […]

Pikes Peak – opravljeno, naslednja misija – Dakar.

Tako so si najbrž govorili v Peugeotovem športnem oddelku po suvereni zmagi in fenomenalnem rekordu Sebastiena Loeba na sloviti ameriški gorsko-hitrostni dirki Pikes Peak, od katere še ni minilo niti eno leto. V tem času pa je Peugeot že zasnoval nov projekt, ki sliši na ime Dakar 2015.

Sainz: "Kar se Peugeot loti v avtomobilskem športu, tudi 100 % izpelje."

Sainz: “Kar se Peugeot loti v avtomobilskem športu, tudi 100 % izpelje.”

Loeb je zaseden. Je to problem? Zagotovo ne. Čeprav je Loeb zaseden, saj se je letos s Citroenom podal na dirkališča – natančneje v serijo WTCC, pri Peugeotu, kar se tiče vozniške zasedbe, ničesar ne bodo prepustili naključju. Tekmecem so za to priložnost speljali dva izjemna voznika – Volkswagnu slovitega Carlosa Sainza, Yamahi pa motociklističnega šampiona Cyrila Despresa. Sainz v ekipo prinaša svoje bogate izkušnje in strokovno znanje s področja razvoja avtomobilov, Despres pa je kot petkratni zmagovalec Dakarja v kategoriji motoristov izbral Peugeot za začetek svoje kariere med štirikolesniki.

4/4: Česar se Peugeot dotakne, se ponavadi spremeni v zlato. Dakar ni izjema. Štiri udeležbe, štiri zmage. S to kratko, a seveda impresivno statistiko bi bilo seveda možno vse povedati o Peugeotovem sodelovanju na reliju Dakar v letih od 1987 do 1990. Nič drugače ne bo tudi tokrat. Peugeota ne zanima nič drugega, kot zgolj pobiranje smetane, kar je potrdil tudi njihov generalni direktor Maxime Picat.

Despres: "Še danes se spominjam, kako je Peugeot zmagal na Dakarju, ko sem bil še otrok."

Despres: “Še danes se spominjam, kako je Peugeot zmagal na Dakarju, ko sem bil še otrok.”

2015 z 2008: Peugeot je za svoj novi podvig izbral model 2008, ki naj bi bil, tako Picat, znanilec podobe blagovne znamke na vseh kontinentih in je Peugeotov najnovejši crossover, ki se je v Evropi že izkazal za prodajno uspešnico. V letu 2015 ga nameravajo začeti tržiti tudi na Kitajskem in v Latinski Ameriki. Zato se je 2008 DKR izkazal za logično izbiro. Več informacij o najnovejšem dirkalniku bo na voljo 20. aprila, na avtomobilskem salonu v Pekingu.

Najboljše od vsega pa je, da za Peugeot to ne bo ponovno le enoletna avantura, pač pa so njihovi načrti z Dakarjem dolgoročni, kar je ob trenutnem pomanjkanju tovarniških ekip več kot dobrodošla novica za to tekmovanje.

Novo pustolovščino Peugeota lahko spremljate na www.redbull.com/Peugeot-returns.