Aleš & Luka: Megane GT vs Focus ST

Blog, Ford, Renault, Testi, Top

Vedno, ko v uredništvu dobimo športno različico kakršnega koli serijskega avtomobila nam poskoči srce od veselja. Tokrat smo imeli na testu, v istem tednu, dva posebneža – Megana GT in Focusa ST. Sicer nista 100 odstotno primerljiva, saj ima Megane bencinski agregat, Focus pa dizelskega a štejejo tudi vozne lastnosti, oblika, tehnologija … zato sva […]

Vedno, ko v uredništvu dobimo športno različico kakršnega koli serijskega avtomobila nam poskoči srce od veselja. Tokrat smo imeli na testu, v istem tednu, dva posebneža – Megana GT in Focusa ST.

Sicer nista 100 odstotno primerljiva, saj ima Megane bencinski agregat, Focus pa dizelskega a štejejo tudi vozne lastnosti, oblika, tehnologija … zato sva se odločila, da vseeno predstaviva lastne poglede na ta dva posebneža. In nastal je tale pogovor … 😉

Čeprav v osnovi ne gre za popolnoma primerljiva avtomobila, lahko za marsikoga eden drugemu predstavljata alternativo

Čeprav v osnovi ne gre za popolnoma primerljiva avtomobila, lahko za marsikoga eden drugemu predstavljata alternativo

Aleš: Luka, a bi ti tudi raje imel Megana GT?

Luka: Hmm … Težko rečem. Takole, ko ju na prvi pogled opazujem, mi Ford deluje precej bolj prepričljivo. Pa s tem ne mislim, da Megane ni atraktiven – ampak tale “tangerine scream” res naredi svoje. Čeprav … Merilo za mojo odločitev bo bolj sama vožnja, kot pa izstopanje na “parkingu”. Če te kaj poznam, pa pri tebi ni pomislekov, ali pač?

jggghjgjg

Pridih šarma proti čisti agresivnosti

Aleš: Kakšno izstopanje na parkingu? 🙂 Pomisleki so vedno a na koncu pri meni pretehta seštevek vseh prednosti in slabosti. Če je vožnja merilo, potem je Megane zmagovalec, ker si lahko z Multi-Sense tehnologijo nastaviš poljubno vzdušje v kabini od skoraj komfortnega do športnega. Da ne omenim še zelo dobro odzivnega avtomatičnega menjalnika in še kaj. To je to, praktičnost prevlada. Aja, a si ti slučajno mislil, da Focus ST nudi več “športnega” užitka?

20160430_161808

Luka: Točno to. Focus ST po mojem mnenju nudi več športnega užitka. Upravljanje avtomobila je veliko bolj neposredno, posledično pa se ob dinamični vožnji počutiš, da imaš stvari precej bolj pod kontrolo. K temu največ prispeva podvozje, ki je pri Focusu ST naravnost fantastično – tako kot se za pravi “hot hatch” spodobi. Megane GT je po drugi strani s tega vidika preveč uglajen za moj okus. Je pa to seveda prednost za vsakdanjo uporabo populacije nad 60 let starosti. 🙂

Aleš: No, no … Ko govoriš o športnem užitku, pa mi povej, koliko užitka ti je omogočal ročni menjalnik in razloži, kakšen “launch control” ima Focus ST. Kot sem že rekel, Megane GT ima odličen avtomatski menjalnik, ki ti omogoča, da se 100 odstotno posvetiš cesti, prestavlja ti pa absolutno najbolj optimalno, torej pri pravih obratih in navoru.

Luka: Tudi klasični ročni menjalnik lahko nudi svojevrsten užitek. Je pa res, da imam tudi sam raje prestavljanje z ročicami ob volanu. A ker ne gre za “top” športni izvedbi avtomobilov, tega sam, roko na srce, niti ne pričakujem. Enako velja za “launch control”. Bolj me moti da avtomatski menjalnik ni prisoten denimo v Focusu RS … Bolj kot ta dva elementa, športni duh Focusa ST v nasprotju z Megane GT kazi dizelski motor. Ampak, Aleš, a si danes že kaj obiskal “pumpo”? 😉

Aleš: Ja pa kaj … poraba pri Meganu GT se je res gibala med 9 in 10 litri na 100 kilometrov, vendar za ceno užitka to hitro spregledaš. 🙂 Kakšno pa je imel Ford porabo na koncu testa …?

… pa še nekaj mi povej. Ko sediš za volanom, a ti je klasična armaturna plošča bolj všeč na Focusu ST kot digitalni merilniki in res dober zaslon na dotik pri Meganu GT?

Foto: Jan Gregorin

Sodobna notranjost poskrbi za dodaten užitek v vožnji. Foto: Jan Gregorin

Luka: Užitek nudi tudi dizelski motor, ker razpolaga z zajetnim navorom, ki poskrbi za odlične pospeške. Poleg tega pa poraba znaša vsega nekaj nad sedmimi litri na sto kilometrov. Pa sem vozil zelo dinamično. Pravi “šparovček”, ti pravim. Pri tem, da je Fordov 2.0 TDCi super zadeva, mi res težko oporekaš. 🙂

Medtem pa ti dam pri armaturni plošči kar prav. Ford v tem pogledu milo rečeno razočara. Edini priboljšek so mali merilniki za pritiske ter temperaturo na vrhu, ostalo pa je zelo povprečno in ne daje vtisa, da sedimo v posebni različici Focusa. Ampak, ko sva že pri sedenju za volanom: Recarovi sedeži so pa “top” – tu Megane spet ne pride blizu!

Aleš: Hm, ne vem, če se povsem strinjam s tabo. Meni osebno vrhunski športni sedeži niso najbolj prioritetni in ravno zato so mi v Meganu športno udobni sedeži super. Na trenutke sploh ne veš, da sediš v športnem sedežu, a ti vseeno nudi dovolj dobro bočno oporo.

20160502_171253Luka: Hja, očitno si bova težko prišla blizu. Čeprav gre v osnovi za primerljiva avtomobila, so pri Renaultu, oz. Fordu ciljali na ciljni skupini, ki nimata povsem enakih pričakovanj in želja. Tako kot tudi midva …

Aleš: A veš, da je to edina stvar v kateri se strinjam s tabo? 🙂 Kaj bova sedaj rekla pod črto? A rečeva, da nudi Ford Focus ST več pravega, oziroma surovega športnega užitka za volanom, Renault Megane GT je pa za tiste, ki želijo imeti vsakodnevni športni avtomobil z 200 konji in isti čas uživati v športnem udobju, tehnološki dovršenosti in francoskem šarmu?

FocusST_MeganeGT-27

Luka: Tako je, Focus je za mladino, Megane pa za mlade starše. 🙂

Aleš:

Infografika tehničnih podatkov

infografika-Megane-GT-vs-Focus-ST


Vprašanja o avtomobilih Megane GT in Focus ST nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet 

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! 😉

Prispevek je mnenje avtorjev in ne izraža nujno stališča uredništva.