Testiranja za razvoj tehnologije varnega cestnega vlaka

Aktualno

Vznemerljiv projekt EU SARTRE, katerega namen je razvoj, testiranje in ocenjevanje tehnologije za vozila, vključena v t. i. cestni vlak, se odvija že eno leto. Ekipa SARTRE želi opraviti razvojni test prvih dveh vozil v…

Vznemerljiv projekt EU SARTRE, katerega namen je razvoj, testiranje in ocenjevanje tehnologije za vozila, vključena v t. i. cestni vlak, se odvija že eno leto. Ekipa SARTRE želi opraviti razvojni test prvih dveh vozil v cestnem vlaku še pred koncem leta 2010. Izšel je tudi dokumentarni film, ki opisuje prvo leto dela te multi-partnerske raziskovalne iniciative.

Za projektom SARTRE se skriva razvoj tehnologije t. i. cestnega vlaka, ki bi izboljšal pretok prometa ter omogočil hitrejše potovanje, pri tem pa zagotovil bolj udobno vožnjo, manjše število nesreč, manjšo porabo goriva in s tem manjše izpuste CO2 emisij.

Večina prvega leta je bila posvečena konceptni fazi, v kateri je konzorcij sedmih partnerjev raziskoval osnovna načela “platooning” sistema oz. sistema povezovanja avtomobilov v vode. Raziskave so vključevale študije primerov, vpliv človeškega faktorja ter vedenja v vodih, ključne parametre sistema in specifikacije prototipne arhitekture in aplikacij.

Trenutno si ekipa SARTRE prizadeva opraviti prve razvojne teste na prvih dveh vozilih v vodu: vodilnega in zadaj sledečega vozila. Prva implementacija SARTRE arhitekture bo vključevala namestitev nujne strojne opreme v ti dve vozili, namestitev komunikacije med vozili, namestitev in integracijo senzorjev in stranske ter vzdolžne kontrole sledečega vozila. Integracija programske opreme, ki je nujna za samodejno vožnjo, se je že pričela, prvi testi vlaka z dvema voziloma pa naj bi bili opravljeni do konca decembra. V naslednji fazi, leta 2011 in v začetku 2012, bo koncept demonstriran na vlaku petih vozil.

Spodnji film prikazuje testiranja, narejena na simulatorju v Tecnalii, Bilbau v Španiji, v katerih so ugotavljali vpliv človeškega faktorja na tehnologijo cestnega vlaka. Skupina moških in žensk različne starosti ter z različnimi izkušnjami v vožnji je opravljala test v simulatorju, ki zagotavlja 120 stopinj vidnega polja na dveh LCD zaslonih, in ki simulira 18 km dolgo avtocesto. Simulator ima volan, realističen menjalnik ter druge podrobnosti, ki zagotavljajo zelo realistično situacijo vožnje.

S pomočjo simulatorja je ekipa ocenjevala odzive voznikov, ko ti sodelujejo v cestnemu vlaku oz. ko se vozijo po cestah, kjer so cestni vlaki.

Na ITS kongresu oktobra v Koreji so partnerji na projektu izdali tudi tri tehnične dokumente, ki opisujejo podrobnosti dela na konceptni fazi. V dokumentih (na voljo so tudi na spletni strani SARTRE) so opisani vsi izzivi projekta, pristopi k njegovemu razvoju ter izzivi vpliva človeškega faktorja na implementacijo tovrstnega transportnega sistema.

»Dokumentarni film SARTRE ter tehnični dokumenti iz ITS svetovnega kongresa zagotavljajo ekstremno uporaben vpogled v projekt za tiste, ki verjamejo v potencial tehnologije cestnih vlakov,« pojasni Tom Robinson, koordinator projektov pri SARTRE. »SARTRE resnično premika meje v tem delu ITS tehnologije in je že zagotovil nekatere zelo uporabne rezultate. Veselimo se že naslednjega koraka projekta, ki bo predstavljal testiranje vozil, s končnim ciljem: implementacijo celotnega SARTRE sistema.«