Delavci grozijo s stavko

Aktualno

Pred jutrišnjim, ključnim krogom pogajanj med Volkswagnovo upravo in sindikatom, je skupaj okoli 10 tisoč delavcev v treh nemških tovarnah (v Salzgitterju, Emdenu in Wolfsburgu) protestiralo in napovedalo stavko za začetek novembra, v primeru da…

Pred jutrišnjim, ključnim krogom pogajanj med Volkswagnovo upravo in sindikatom, je skupaj okoli 10 tisoč delavcev v treh nemških tovarnah (v Salzgitterju, Emdenu in Wolfsburgu) protestiralo in napovedalo stavko za začetek novembra, v primeru da obe pogajalski strani ne bosta uspeli doseči dogovora. Sindikat IG Metal zahteva desetletno zagotovilo za delovna mesta ter štiriodstotno povečanje plač, uprava pa do leta 2011 želi oklestiti stroške dela za 30 odstotkov ter za dve leti zamrzniti plače za 103 tisoč delavcev. Zato so proti predlogu sindikata, slednji pa se je pripravljen še pogajati o zvišanju plač.

Obenem je Volkswagen včeraj sklenil pogajanja o dolgoročnem sodelovanju z malezijskim Protonom, na osnovi česar bo lahko brez večjih vlaganj razširil prodajno mrežo v jugovzhodni Aziji. Volkswagnov cilj do konca leta 2005 je tudi izgradnja tovarne v Maleziji, kjer naj bi poleg potreb domačega trga izdelovali tudi avtomobile za izvoz. Sicer pa Volkswagen ne bo pridobil lastniškega deleža v Protonu, tako da bosta obe družbi popolnoma neodvisni ena od druge.