Novi V6 za SLK-ja

Aktualno

Za novega SLK-ja, ki je napovedan za prihodnjo pomlad, so v Stuttgartu razvili popolnoma nov šestvaljnik, ki se ponaša z odličnim izkoristkom navora že pri nizkih vrtljajih, nizko porabo goriva ter s številnimi tehničnimi inovacijami….

Za novega SLK-ja, ki je napovedan za prihodnjo pomlad, so v Stuttgartu razvili popolnoma nov šestvaljnik, ki se ponaša z odličnim izkoristkom navora že pri nizkih vrtljajih, nizko porabo goriva ter s številnimi tehničnimi inovacijami.

Aluminijasti agregat, ki ga štejejo med najzmogljivejše v 3.5-litrskem prostorninskem razredu, zmore 200 kW oziroma 272 konjskih sil in 350 Nm največjega navora. Ta je na voljo že pri 2.500 vrtljajih in ostaja na podobni ravni vse do 5.000 vrtljajev v minuti. Nad vsakim izmed šestih valjev z razporeditvijo v obliki črke V so nameščeni štirje ventili, ki se ponašajo z variabilnim časom odpiranja, to pa omogoča kar največji izkoristek in zmanjšano porabo goriva pri vsakovrstnem režimu delovanja. Mercedesovi inženirji so izboljšali tudi dovod zraka, v ta namen pa tudi spremenili obliko magnezijevega vstopnika. Zaradi tega in drugih izboljšav je 87 odstotkov navora na razpolago že pri 1.500 vrt/min. V primerjavi s podobnimi agregati so dosegli tudi mirnejši in tišji tek. Seveda pri avtomobilu, ki ponuja obilo takžnih in drugačnih užitkov, ne gre brez športnega zvoka. V ta namen so posebej akustično zasnovali izpušni sistem.