Akrapovič in Koenigsegg združila moči pri najmočnejšem serijskem avtomobilu

Novosti

Pri podjetju Akrapovič so v tesnem sodelovanju s švedskim podjetjem Koenigsegg, specializiranim za proizvodnjo ekstremnih športnih avtomobilov, izdelali osupljiv in enkraten izpušni sistem za Regero, tj. vozilo, ki si več kot zasluži naziv »Megacar« (One:1 je bil prvi »Megacar« na svetu). Regera (švedska beseda za »vladati«) je najhitrejši serijski avtomobil, ki je bil kdaj koli […]

Pri podjetju Akrapovič so v tesnem sodelovanju s švedskim podjetjem Koenigsegg, specializiranim za proizvodnjo ekstremnih športnih avtomobilov, izdelali osupljiv in enkraten izpušni sistem za Regero, tj. vozilo, ki si več kot zasluži naziv »Megacar« (One:1 je bil prvi »Megacar« na svetu).

Regera (švedska beseda za »vladati«) je najhitrejši serijski avtomobil, ki je bil kdaj koli zgrajen, in pri Koenigseggu so želeli zagotoviti, da je vse na njem zares posebno in najboljše. Zato so za izdelavo izpušnega sistema, ki si ga je zamislil Christian von Koenigsegg, izbrali prav slovensko podjetje Akrapovič, ki velja za strokovnjaka na področju proizvodnje izpušnih sistemov. Visoko usposobljeni in predani strokovnjaki iz Akrapovičevega oddelka za raziskave in razvoj so nadgradili prvotno zasnovo sistema in izdelali enkraten izpuh iz titana z izhodom v obliki »ribjega repa«. Na podlagi znanj, pridobljenih v hitro razvijajočem se in izredno tekmovalnem dirkalnem svetu, so ustvarili sistem, ki sodi resnično v sam vrh tehnološkega razvoja športnih izpuhov.

Regera-in-akrapovic

Akrapovičevo osebje je uporabilo prvotno zasnovo izpuha, ki so jo Koenigseggovi inženirji razvili z metodo računalniško podprtega načrtovanja (CAD), in jo spremenilo v realnost, v izpušni sistem, ki daje Regeri zares edinstven zvok in videz. Sistem je po meri izdelan tako, da je njegova dolžina od motorja do zadka avtomobila čim krajša. Izdelan je iz skrbno izbranih, najboljših materialov, ki omogočajo, da je čim lažji. Zaradi posebne titanove zlitine, inconela in nerjavnega jekla je celoten sistem, vse tja do enkratnega izhoda iz titana v obliki »ribjega repa«, prava paša za oči.

Regera bo svetu vladala kot kraljica ceste in najmočnejši serijski avtomobil z najhitrejšim pospeškom, ki je bil kdaj koli izdelan. Uporablja najmočnejšo kombinacijo električnega motorja (z več kot 700 KM) in Koenigseggovim izredno močnim motorjem z notranjim zgorevanjem, ki prinaša več kot 1.500 KM in 2.000 Nm navora, zaradi česar si upravičeno zasluži status »Megacar«. Kombinacija električnega motorja in motorja z notranjim zgorevanjem je zares neverjetna: avtomobil lahko v 3,2 sekunde pospeši s 150 na 250 km/h in v manj kot 20 sekundah z nič na 400 km/h. Tako da boste morali res dobro opazovati, če boste želeli katerega ujeti v akciji.

Akrapovičev sistem je bil na Koenigseggovi Regeri prvič predstavljen 3. marca na 85. mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi. Na prodaj bo omejena serija 80 avtomobilov.