Akrapovič in Audi Sport praznujeta

Avtomobilizem, Šport

Dirkači zmagovite ekipe Audi Sporta so obiskali sedež podjetja Akrapovič v Ivančni Gorici, kjer so proslavili skupen uspeh v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA WEC v sezoni 2012. S tem obiskom so se želeli podjetju Akrapovič in njegovim zaposlenim zahvaliti za trdo delo in predanost pri izdelavi izpušnega sistema, s katerimi so zmagali v prvenstvu, obenem […]

Dirkači zmagovite ekipe Audi Sporta so obiskali sedež podjetja Akrapovič v Ivančni Gorici, kjer so proslavili skupen uspeh v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA WEC v sezoni 2012.

S tem obiskom so se želeli podjetju Akrapovič in njegovim zaposlenim zahvaliti za trdo delo in predanost pri izdelavi izpušnega sistema, s katerimi so zmagali v prvenstvu, obenem pa je bil to tudi prvi obisk ekipe, odkar je podjetje postalo uradni partner Audi Sporta.

audi sport & akrapovic 2013Marcel Fässler, André Lotterer in Benoît Tréluyer so bili trije možje za volanom dirkalnika Audi R18 e-tron quattro, opremljenega z Akrapovičevim izpušnim sistemom, ki je junija 2012 zmagal na sloviti dirki za 24 ur Le Mansa. Za ekipo Audi Sport je bila to že enajsta zmaga (in tretja z dirkalnikom, opremljenim z izpušnim sistemom Akrapovič), preden je nato osvojila še naslova med vozniki in proizvajalci v prvenstvu FIA WEC v sezoni 2012.

Za podjetje Akrapovič je ta obisk zaključil uspešno sezono 2012, v kateri so kot partner ekipe Audi Sport dosegli še eno fantastično zmago na dirki za 24 ur Le Mansa in tudi prvi naslov svetovnega prvaka na štirih kolesih.

Med celodnevnim obiskom so se dirkači v družbi Akrapovičevega izvršnega direktorja Uroša Rose odpravili na dvourni ogled tovarne, med katerim so med drugim obiskali tudi oddelek tekmovalne podpore, oddelek za raziskave in razvoj ter livarno titana. Dan so sklenili s podpisovanjem avtogramov in slikanjem z Akrapovičevimi zaposlenimi.

Ob koncu dneva so trije dirkači Audi Sporta rade volje pokomentirali svoj prvi obisk podjetja Akrapovič:

Marcel Fässler: »Tokrat sem prvič obiskal podjetje Akrapovič in Slovenijo in rad bi se zahvalil za topel sprejem. Zelo sem presenečen nad tem, koliko visoke tehnologije je dejansko potrebne za oblikovanje visokokakovostnih športnih izpušnih sistemov, še zlasti za Audi R18 e-tron quattro. Veste, mi sedimo v dirkalniku in vidimo samo »izpuh« zadaj za motorjem! Spretnosti in tehnologija, potrebne za njegovo izdelavo, so mi zares odprle oči in dobro je, da vem, točno za kaj gre. Današnji obisk je bil zame zelo prijetna izkušnja.«

André Lotterer: »Super je bilo obiskati podjetje in videti, kako zavzeti so njegovi zaposleni. Mislim, da je za Audi Sport že to, da sploh zaupa kakemu drugemu podjetju, velik dosežek. Vendar smo danes tu spoznali, da gre za veliko več kot to – vidi se močna dirkaška strast. Jasno je, da sta zato Audi Sport in Akrapovič na isti valovni dolžini in da gre za dobro sodelovanje. Mislim, da imamo velik privilegij, da lahko sodelujemo z najboljšim proizvajalcem izpušnih sistemov.«

Benoît Tréluyer: »Veliko zaposlenih pri Akrapoviču je vedelo, da sem vozil motokros, preden sem začel sodelovati z ekipo Audi Sport, in da sem bil navdušen nad Akrapovičevimi izpuhi, saj sem jih uporabljal na svojih motorjih. Ko sem začel dirkati za Audi, nisem vedel, da je Akrapovič naš dobavitelj, dokler nisem zagledal njihove nalepke na avtu – takrat sem šele zares postal navdušen. Nato sem na pariškem avtomobilskem sejmu spoznal Akrapovičevo osebje, s katerim sem se zapletel v zanimiv pogovor o dirkaških temah. Takrat sem spoznal, kako močno si vsi v podjetju želijo zmagovati na dirkah. Zelo smo veseli, da smo lahko tukaj in da lahko vidimo, kako podjetje deluje, kako si prizadeva izboljšati zmogljivost dirkalnikov in kako vse temelji na dirkaškem duhu – lahko čutimo, da je Akrapovič član ekipe«

Prav tako je bilo super videti, kako so se dirkači zanimali za proces izdelave visokokakovostnih izpušnih sistemov »aftermarket« in originalne opreme za motocikle in avtomobile, in še zlasti specializiranih športnih izpušnih sistemov, kot je tisti, ki se uporablja na dirkalniku Audi R18 e-tron quattro.

Podjetje Akrapovič je sicer pred 23 leti v Sloveniji ustanovil nekdanji motociklistični dirkač Igor Akrapovič. Z uspešno podporo vodilnih Audijevih, BMW-jevih in Porschejevih dirkaških ekip je podjetje postalo prepoznavno po vsem svetu. Do zdaj je s pomočjo Akrapovičevih izpušnih sistemov svoj uspeh doseglo že 74 svetovnih prvakov. Podjetje obratuje v najsodobnejših proizvodnih prostorih v Sloveniji, zaposluje 500 ljudi in svoje proizvode prodaja v več kot 60 državah.