Opel Adam vstopa na reli sceno

Saloni

Opel se je novembra 2012 z ADAMOM R1 vrnil v avtomobilski šport. Na avtomobilskem salonu v Ženevi pa bo znamka predstavila novo dirkaško zvezdo, avtomobilsko športno študijo ADAMA, avtomobila sodobnega življenjskega sloga, ki je nedavno zapeljal med kupce, skladno s tehničnimi predpisi FIA R2. Po načrtih bo namreč v letu 2013 opravljen končni razvoj in […]

Opel se je novembra 2012 z ADAMOM R1 vrnil v avtomobilski šport. Na avtomobilskem salonu v Ženevi pa bo znamka predstavila novo dirkaško zvezdo, avtomobilsko športno študijo ADAMA, avtomobila sodobnega življenjskega sloga, ki je nedavno zapeljal med kupce, skladno s tehničnimi predpisi FIA R2.

Po načrtih bo namreč v letu 2013 opravljen končni razvoj in homologacija vozila. Z ADAMOM R2 bo Opel storil nov korak v svoji avtomobilsko športni strategiji, saj bo razvil dirkalnik, s katerim bo mogoče nastopati v vseh državnih prvenstvih v Evropi.

Posebni sestavni deli zgradbe avtomobila bodo izdelani v okviru izdelave športnih komponent Opel OPC. Spojlerji spredaj in zadaj ter sprednja in zadnja zaščita dna vozila izpostavljajo športnost tega asfaltnega atleta in specialista za makadam.

opel adam r2 reli 2013ADAMA R2 poganja 1,6-litrski ECOTEC motor s 16 ventili, s sistemom spreminjajočega se krmiljenja ventilov dirkaške izvedbe, z največjo močjo približno 185 KM in največjim navorom 190 Nm. Avtomobilu je namenjen sekvenčni, petstopenjski menjalnik Sadev z večploščno zaporo diferenciala. Na voljo sta dve izvedbi vzmetenja z različnimi nastavitvami za asfalt in makadam, za zagotavljanje najvišje ravni oprijema in dinamičnega vodenja, ne glede na podlago. Izjemno zaviranje zagotavlja zavorni sistem s hidravlično ročno zavoro brez zapore položaja, zavorne čeljusti Brembo s štirimi bati spredaj in sistem prilagoditve zavorne moči zadaj.

V notranjosti je dirkalnik R2 prepoznaven po profesionalnih dirkaških elementih. Mednje sodijo tudi tisti, ki bodo šele letos vključeni v specifikacije svetovno avtomobilske organizacije FIA. Oprema združuje integrirano varnostno zgradbo s tekmovalnima sedežema SPARCO, z voznikovim varnostnim sistemom HANS, ploščo z merilniki s prikazovalnikom izbrane prestave na tekoče kristale, nadzorno lučko in potovalni računalnik MONIT. Seveda so med dirkaškimi elementi tudi nepogrešljiva dirkaško izvedena osrednja nadzorna plošča, dodatna lučka za branje in elektronski sistem sprožanja protipožarne zaščite.

Opel motorsport 2012

Ultra kompaktni R2 izhaja iz nove različice ADAM Cup. Torej avtomobila Oplovega novega vseevropskega športnega programa privatnih voznikov, ki bo omogočil razvoj mladih talentov in njihov postopni vstop v evropska tekmovanja. Od tekmovalne sezone 2013 dalje bo namreč 40 dirkalnikov ADAM Cup nastopalo v pokalnem tekmovanju znamke v Nemčiji in Franciji. V nemškem prvenstvu ADAC OPEL RALLYE CUP bo zmagovalec posebnega točkovanja Rallye Junior (za voznike stare do 27 let) v naslednji sezoni prestopil v tekmovalni razred R2 s posebno podporo Opla in ADAC.