80 let Traction Avant

Aktualno, Zgodovina

Leta 1934 je Citroën lansiral svoj nov model “7 A”, ki mu je širša javnost kaj hitro nadela naziv Traction Avant zaradi pogona na prednji kolesi, kar je bilo prvič na voljo za vozilo serijske proizvodnje. Znamka Citroën se je z vozilom “7A”, ki ga je zasnovala in razvila v zgolj dvanajstih mesecih, hotela razlikovati […]

Leta 1934 je Citroën lansiral svoj nov model “7 A”, ki mu je širša javnost kaj hitro nadela naziv Traction Avant zaradi pogona na prednji kolesi, kar je bilo prvič na voljo za vozilo serijske proizvodnje.

Znamka Citroën se je z vozilom “7A”, ki ga je zasnovala in razvila v zgolj dvanajstih mesecih, hotela razlikovati od tekmecev in si zagotoviti dolgoročen uspeh. André Citroën si je v ta namen zagotovil vsa potrebna sredstva in zbral ekipo vrhunsko talentiranih sodelavcev.

Vozilo je bilo novinarjem predstavljeno 18. aprila. Že naslednji dan je v športnem dnevniku L’Auto pisalo “To vozilo je tako inovativno, tako drzno, tako obogateno z izvirnimi rešitvami in tako drugačno od drugih, da si zasluži epitet “senzacionalnega“. Traction Avant je kot pravi koncentrat tehnologij sprožil pravi preobrat na področju obstoječih tehničnih doktrin in na novo definiral avtomobile.

Traction-80-let

Traction Avant je bil hiter in varčen model, ki je zagotavljal edinstveno lego na cesti, poleg tega pa se je ponašal z edinstvenim stilom, ki je odstopal od vseh ostalih oglatih oblik karoserije tistih časov. Tekom njegovega triindvajsetletnega obstoja so proizvedli tri različice vozila Traction Avant: “7”, “11” in “15 Six”. Na voljo je bil v različnih oblikah karoserije, s katerimi je prepričal najrazličnejše kupce. V Citroënovih tovarnah Javel v Parizu (Francija) – zibelki blagovne znamke – Slough v Angliji, Forest v Belgiji Belgique in Köln v Nemčiji je bilo proizvedenih kar 759.123 primerkov.

Osemdeset let po nastanku vozila Traction Avant se o njem še vedno govori! Zakaj?

Na prvem mestu zaradi navdušenja, ki ga vzbuja ta model. To navdušenje ohranjajo številni zbiratelji, ki jim ni nikoli odveč deliti svojo strast s širšo množico in jim pokažejo, da so njihova vozila še danes izjemno vzdržljiva
in zanesljiva. Ob letošnji obletnici bodo organizirani številni shodi in manifestacije, na katerih bodo imeli privrženci avtomobila Traction Avant veliko priložnosti za snidenje.