70 novih filtrov za kabine

Aktualno

Filtri za potniške kabine so standard v vseh sodobnih vozilih. Vsako vozilo s klimatskim sistemom ima vgrajen filter za potniško kabino. Bosch je svoji ponudbi filtrov za potniške kabine zdaj dodal še 70 izdelkov, kar je skupno število različnih tipov približalo 490.

DE96D1C8-5F8B-11E0-BE38-B93766B94067Filtri za potniške kabine so standard v vseh sodobnih osebnih vozilih. Vsako vozilo s klimatskim sistemom ima vgrajen tudi filter za potniško kabino. Bosch je svoji ponudbi filtrov za potniške kabine zdaj dodal še sedemdeset novih izdelkov, kar je skupno število različnih tipov filtrov približalo številki 490. Delavnice bodo tako imele ustrezen Boschev filter za potniško kabino za skorajda vsako vozilo na evropskem trgu. Novi filtri v ponudbi vključujejo tiste za modele znamke BMW X5, X6, Opel insignia in Peugeot 407. Filtri za potniške kabine z aktivnim ogljem so še posebej učinkoviti, ker skoraj popolnoma odstranijo škodljive pline in pline, ki imajo izrazit vonj. V večini primerov je mogoče standardne filtre brez težav zamenjati s filtri za potniške kabine z aktivnim ogljem.

 
Optimalen učinek filtriranja, zahvaljujoč veliki površini aktivnega oglja
 
Tisto, kar pri sloju aktivnega oglja v Boschevih filtrih za potniške kabine naredi največji vtis je, da je tako veliko površino mogoče stlačiti v tako majhen prostor. Površina enega grama aktivnega oglja je velika okrog 1.000 kvadratnih metrov. Preprosteje povedano: ena žlička aktivnega oglja je po površini enaka nogometnemu igrišču. Zato lahko aktivno oglje zadrži vlakna, ki so do 500-krat manjša od človeškega lasu. To je mogoče zaradi porozne strukture aktivnega oglja, ki izhaja iz karbonizacije kokosove lupine. Dodatni mehanizmi filtriranja, kot je elektrostatično nabijanje, zagotavljajo, da Boschevi filtri tudi iz vhodnega zraka odstranjujejo vlakna, ki jih je mogoče vdihniti, in ki imajo premer manjši od 0,0025 mm. Poleg tega filtri za potniške kabine z aktivnim ogljem dobro delujejo v zelo širokem temperaturnem razponu, med -40 in +85°C. Filtri tako ne samo izboljšujejo zrak, ki kroži v notranjosti avtomobila, ampak tudi pomagajo pri zaščiti zdravja potnikov. Zahvaljujoč filtrom za potniške kabine z aktivnim ogljem izpušni plini, fin prah in naftne saje, pa tudi pelod, bakterije, ozon in dušikovi oksidi ne prihajajo v notranjost avtomobila. 
 
Pomlad je najboljši čas za menjavo filtra za potniško kabino
 
Žal je absorpcijska zmožnost filtra za potniško kabino omejena. Če je filter prepoln škodljivih snovi, ne more več opravljati svojega dela. Bosch zato priporoča menjavo filtra za potniško kabino na vsakih 15.000 km ali enkrat letno. Najbolj primeren čas za menjavo filtra za potniško kabino je pomlad. Vlažen zrak spodbuja rast plesni in bakterij v filtru in lahko privede do njihovega ponovnega kroženja skozi vozilo. Poleg tega je pomlad začetek sezone peloda in zato filter v vozilu mora delovati kar se da dobro.