7 milijonov dostavnikov Ford Transit

Aktualno, Zanimivosti

Ford je danes objavil, da so izdelali dostavnik Transit z zaporedno številko 7.000.000. To priljubljeno gospodarsko vozilo so v Evropi uvedli leta 1965, zdaj pa bodo prodajo razširili na 118 trgov na šestih celinah.

ford transit

Ford je danes objavil, da so izdelali dostavnik Transit z zaporedno številko 7.000.000. To priljubljeno gospodarsko vozilo so v Evropi uvedli leta 1965, zdaj pa bodo prodajo razširili na 118 trgov na šestih celinah.

Pomemben mejnik so proslavili z uradnim odprtjem novega proizvodnega obrata za izdelavo Transita v Nančangu na Kitajskem, udeležil pa se ga je tudi Fordov predsednik in izvršni direktor Alan Mulally. Fordov strateški partner, podjetje Jiangling Motors Corp (JMC), je v tovarno Jiangling Xiaolan vložilo 300 milijonov dolarjev, v njej pa bodo izdelovali vozila znamk JMC in Ford za rastoči kitajski trg. Proizvajati so ga začeli v letu, ko se je prvi človek sprehodil po vesolju, s svojo praktičnostjo pa je med gospodarskim razcvetom v Evropi takoj pritegnil veliko uporabnikov. Od takrat je Ford razvil pestro paleto karoserijskih izvedb in različic – od furgona do prekucnika in bivalnika, nekaj posebnega pa je bil zagotovo superkombi, ki ga je poganjal motor Cosworth V8. Proizvodnja Transita je hitro postavljala milijonske mejnike: milijon Transitov je dobilo kupce do leta 1976, naslednji milijoni pa so sledili v letih 1985, 1994, 2000, 2005 in 2010.

ford transit

Transit je v razredu gospodarskih vozil uvedel tudi številne tehnološke inovacije, ki so izboljšale zmogljivost, udobje in varnost, na primer stranska vrata za natovarjanje, halogenske žaromete in radialne pnevmatike ter dizelske motorje z direktnim vbrizgavanjem, varnostne ključavnice in standardni zavorni sistem ABS. Z novimi obrati v Nančangu na Kitajskem in Hai Duongu v Vietnamu so leta 1997 Transitovo proizvodnjo prvič razširili izven Evrope. Nova tovarna Jiangling Xiaolan bo več kot podvojila JMC-jevo letno kapaciteto proizvodnje gospodarskih vozil, saj bodo namesto 245.000 izdelali kar 545.000 vozil. JMC, ki proizvaja Forde Transite za kitajski trg, je v 30-odstotni Fordovi lasti. Ford načrtuje, da bo do leta 2016 vsako leto prodal več kot 400.000 enotonskih in dvotonskih Transitov – eno vozilo bodo prodali vsakih 80 sekund.

V Evropi sta dvotonski Transit in enotonski Transit Custom del razširjene palete s štirimi povsem novimi Transitovimi modeli, načrtovane za sredino leta 2014. Sestavljata jo še povsem novi Transit Connect z nosilnostjo 550–1000 kilogramov in kompaktni povsem novi Transit Courier z največjo nosilnostjo 660 kilogramov. Zgodovinski razvoj prikazuje tudi video.