60 let Volkswagna Karmann Ghia

Aktualno, Zanimivosti

Po zaslugi izvedbe Karmann Ghia je imel Volkswagen od sredine 50. let prejšnjega stoletja v svoji ponudbi avto, ki je ciljal na kupce, ki so si želeli več kot le hrošča.

Po zaslugi izvedbe Karmann Ghia je imel Volkswagen od sredine 50. let prejšnjega stoletja v svoji ponudbi avto, ki je ciljal na kupce, ki so si želeli več kot le hrošča. Prototip zdaj praznuje okrogel jubilej, saj so ga izdelali že leta 1953. Avto, ki so ga interno predstavili v okviru pariškega avtomobilskega salona, so serijsko začeli proizvajati leta 1955. Danes je ta unikat eden od najprivlačnejših primerkov v Volkswagnovi avtomobilski zbirki v Osnabrücku.

Volkswagen je z izvedbo Karmann Ghia, ki so jo izdelovali v Osnabrücku, nakazal več poudarka v smeri višjega pozicioniranja znamke. Osnova za vozilo, ki so ga v letih od 1955 do 1974 izdelali v skoraj 450.000 primerkih, je bil seveda hrošč. Wilhelm Karmann je v začetku leta 1953 zaupal izved­bo svoje zamisli Luigiju Segreju iz podjetja Carrozzeria Ghia iz Torina – sprva še brez dogovora s Volkswagnom. Prvotno so imeli v načrtu odprt športni avto, potem pa so najprej izdelali majhen kupe.

Karmann Ghia

Pred 60 leti – oktobra 1953 – so avto v neki garaži v Parizu predstavili naročniku, ki je pripotoval na ogled pariškega avtomobilskega salona. Wilhelm Karmann je bil navdušen in je malega lepotca potem novembra istega leta pokazal sicer dokaj strogemu šefu Volkswagna, Heinrichu Nordhoffu. Ker je zaradi Volkswagnovega hrošča kabrioleta, ki so ga izdelovali od leta 1949, že obstajalo tesno zaupanje med družbo iz Wolfsburga in uveljavljenim, leta 1901 ustanovljenim izdelovalcem karoserij iz Osnabrücka, si je Karmann upal tvegati takšen korak.

A prototip, ki je z nekaterimi detajli dajal še nekoliko grob vtis, je prepričal generalnega direktorja Volkswagna. Ko se je izkazalo, da stroški ne bodo problematični, so se hitro dogovorili za serijsko proizvodnjo. Čas do zače­t­ka proizvodnje so izkoristili za izpopolnjevanje modela: notranjo opremo in posamezne detajle karoserije so prilagodili za serijsko proizvodnjo – pri čemer je osnovna oblika vozila, ki so si jo zamislili v podjetju Ghia, ostala nespremenjena. Kompletno tehniko za model Karmann Ghia, ki so ga interno imenovali Typ 14, so prevzeli od hrošča, in enako tudi vse nadalj­nje razvojne korake.

Tudi sanje Wilhelma Karmanna o odprtem vozilu so končno postale resničnost: pri eni od naslednjih internih predstavitev v Wolfsburgu je za navdušenje poskrbel kabriolet, ki ga je prav tako zasnoval Luigi Segre s svojo ekipo. Serijska proizvodnja kabrioletske izvedbe je stekla leta 1957.

Do izteka proizvodnje Karmanna Ghie v letu 1974 je bilo izdelanih 362.601 kupejev in 80.881 kabrioletov – tako je tudi “hrošč v športni preobleki” spisal edinstveno zgodbo o uspehu.

karmann ghia 2013

Unikatni kupe, ki je bil še brez motorja, je del za javnost zaprte Volks­wagnove zbirke v Osnabrücku. Ob posebnih priložnostih, kakršna bo na primer 5. razstava starodobnih vozil Schloss Bensberg Classics (6. do 8. september 2013), si ga je možno ogledati tudi zunaj tovarniških zidov.

V tovarni Volkswagen Osnabrück GmbH trenutno izdelujejo modele Golf Cabrio, Porsche Boxster in Porsche Cayman ter Volkswagen XL1.