5 zvezdic EuroNCAP za Ampero

Aktualno

Euro NCAP (European New car Assesment Programme) je Opel Amperi podelila oceno petih zvezdic. S tem je to prvi električni avtomobil za vsakdanjo rabo, katerega koli izmed evropskih izdelovalcev, ki je dosegel merila najvišje varnostne ravni. Tako zapeljal…

Euro NCAP (European New car Assesment Programme) je Opel Amperi podelila oceno petih zvezdic. S tem je to prvi električni avtomobil za vsakdanjo rabo, katerega koli izmed evropskih izdelovalcev, ki je dosegel merila najvišje varnostne ravni. Ampera je dosegla večje število točk, od tistega, zahtevanega za najvišjo oceno, tako na področju zaščite potnikov, otroške varnosti, zaščite pešcev ter varnostnih pripomočkov in sistemov. Ob tem je limuzina s petimi vrati  dosegla najboljšo oceno ob bočnem trku v oviro. Najboljšo ocena, ki jo je dobila Ampera pri tem preizkusu, izhaja iz kombinacije močne osnovne zgradbe, trdne potniške celice in učinkovitega sistema zadrževanja.

B38F0FAA-CFA6-11E0-B882-B53D66B94067»Zagotavljanje najvišje možne ravni varnosti ima pri Oplu dolgo tradicijo. Zato Ampera nadaljuje ohranjevanje tovrstne vodilne vloge na področju varnostne tehnologije. Ampera ne le dosega, marveč tudi odločno presega najbolj zahtevna merila za doseganje najvišje ocene v sleherni kategoriji preverjanja varnosti Euro NCAP. To je izjemen dosežek, na katerega smo še posebej ponosni,« pravi prvi izvršni direktor Opla, Karl-Friedrich Stracke.

Ampera je tako prvi avtomobil, ki je na preizkusnem trku Euro NCAP, od kar je od leta 2009 dalje bočni preizkusni trk sestavni del preizkusa, dosegla najvišjo možno oceno zanj. Pri tem preizkusu je avtomobil potisnjen bočno s hitrostjo 29 km/h v oviro, ki simulira drevo. Zahvaljujoč varnostni zaščiti in trdnosti Amperine osnovne zgradbe, so potniki ob tem zelo dobro zaščiteni. Zaščita ob trku je zagotovljena s trdno potniško celico. Zasnovana je za zagotavljanje najmanjše možne deformacije in največjega prostora za preživetje ob morebitnem trku. Za učinkovito razpršitev energije trka s čelne in bočne strani ter od zadaj, je potniška celica zaščitena z deli za prestrezanje sil, z nadzorovanim načinom deformiranja.

inset

Po preizkusnem trku je bila prav tako preverjena električna varnost avtomobila.

Akumulatorski sklop Ampere, ki ga sestavlja 288 celic, devetih modulov, je nameščen v osrednjem delu vozila, ki ga obdaja trdna zgradba vozila. Zahvaljujoč domiselni strukturni zgradbi vozila, je sklop akumulatorjev učinkovito zavarovan za primer bočnega trka z obeh strani. Ob tem ostaja ob trku v prostoru, ki mu je namenjen. Varnostna merila za električno omrežje v avtomobilu, ki je doživel trk, zahtevajo izključitev visokonapetostnega tokokroga. Skladno s tem je mogoče akumulatorski sklop preprosto izključiti iz omrežja. Po trku ni bilo zaznati elektrolita v potniškem prostoru. Izven njega in izven prostora namenjenega akumulatorskemu sklopu je bilo manj kot sedem odstotkov elektrolita.

Med Amperine elemente aktivne in pasivne varnosti sodijo:
• Serijski protiblokirni zavorni sistem na vseh štirih kolesih, sistem nadzora pogona, sistem porazdelitve zavorne moči, sistem pomoči ob zaviranju v sili in sistem elektronskega nadzora stabilnosti
• Osem varnostnih zračnih blazin, med katerimi sta dve čelni, kolenska in dve varnostni zračni zavesi vgrajeni v strop, ki ščitita potnike ob bočnem trku in prevračanju
• Za doplačilo je na voljo kamera zadaj, katere posnetek je predvajan na zaslonu navigacijske naprave
• Nastavljivi vzglavniki na sprednjih sedežih zagotavljajo zaščito pred tako imenovanim »efektom biča«, ob trku v zadnji del vozila.
• Samodejno sprostljiv pedalni sklop za zaščito spodnjega dela nog ob čelnem trku.

Pedalni sklop se samodejno sprosti in tako zaščiti noge ob čelnih trkih. Osnova Ampere je globalna zasnova kompaktnega avtomobila GM, ki je izhodišče tudi Opel Astre, še enega izmed Oplovih avtomobilov, ki so dosegli najboljšo oceno na preizkusnem trku Euro NCAP.

Električna mobilnost za vsakdanjo rabo

Ampera je prvi električni avtomobil, s »povsod in vedno« mobilnostjo. Petvratna limuzina, ki  ima zadovoljiv prostor za štiri odrasle potnike in pripadajočo prtljago, bo med kupce zapeljala konec letošnjega leta. Sklop litij-ionskih akumulatorjev (16 kWh) napaja električni pogonski motor moči 111 kW (150 KM). Odvisno od sloga vožnje, terena in temperature, prevozi na izključno električni pogon, brez izpustov, od 40 do 80 kilometrov. Neodvisne raziskave kažejo, da je to povsem dovolj za dnevne potrebe 80 odstotkov evropskih voznikov, ki v povprečju prevozijo 60 kilometrov na dan. A ne glede na to, kdaj akumulatorski sklop doseže najnižjo raven polnosti, začne delovati motor na notranje izgorevanje, ki žene generator električne energije za napajanje električnega pogonskega motorja. To poveča doseg na več kot 500 km, brez potrebe po postanku ob polnilni napravi.