5 (tehnoloških) razlogov, zakaj Fordova vozila izstopajo iz povprečja

PR novica

Tehnološki napredek na področju avtomobilizma še nikoli ni bil tako obsežen, kot je v tem stoletju. Avtomobili se ne spreminjajo samo po videzu, čeprav večina pogovorov v družbi temelji ravno na tem področju. Veliko dela je vloženega tudi v razvoj novih tehnologij, katerih namen je uporabnikom zagotoviti (predvsem) večjo varnost in boljšo uporabniško izkušnjo. Izpostavljamo […]

Tehnološki napredek na področju avtomobilizma še nikoli ni bil tako obsežen, kot je v tem stoletju. Avtomobili se ne spreminjajo samo po videzu, čeprav večina pogovorov v družbi temelji ravno na tem področju. Veliko dela je vloženega tudi v razvoj novih tehnologij, katerih namen je uporabnikom zagotoviti (predvsem) večjo varnost in boljšo uporabniško izkušnjo. Izpostavljamo 5 uporabnih tehnologij, s katerimi Fordova vozila izstopajo iz povprečja. 

1. Dinamični LED žarometi in vidljivost med vožnjo

Vidljivost pri vožnji v nočnem času je izziv s katerim se intenzivno ukvarja avtomobilska industrija. Takrat je še kako pomembno, da je vidljivost čim večja. Najbolj problematične so lokalne nerazsvetljene ceste, kjer nikoli ne veš, iz katerega vogala bo skočila kakšna srna, ob koncu tedna pa kaj hitro srečamo opitega pešca. Pri Fordu že dlje časa, ravno zaradi takšnih (nočnih) primerov, investirajo v razvoj sodobnih žarometov, ki naj bi omogočili vozniku, da ima čim večjo vidljivost med nočno vožnjo.

Če je bila včasih edina možnost žarometov, da so se preklapljali iz kratkega snopa v dolgega, danes omogočajo bistveno več. Fordovi dinamični žarometi imajo tehnologijo LED svetil, ki omogočajo dober približek dnevni svetlobi. Največja prednost teh žarometov je, da se prilagajajo cestišču (zasuk volana, osvetljenost okolice …) in prometu, kar v praksi pomeni, da s to tehnologijo voznik ponoči vidi bolje, ne da bi zaslepil ostale udeležence v prometu.

Takšni žarometi so že na razpolago kupcu nekaterih novejših Fordovih modelov, npr. Mondeo, S-Max, Edge

https://www.youtube.com/watch?v=P0H-IyC8JJw

 2. Inteligentni štirikolesni pogon (AWD)

Fordov inteligentni štirikolesni pogon zagotavlja boljši oprijem na cestišču tako, da s podatki, ki jih pridobi računalnik najbolj optimalno porazdeli prenos moči na vsa štiri kolesa.

https://www.youtube.com/watch?v=kTp5lVANV50

Pri Summit avtu (pooblaščeni trgovec vozil Ford) zagotavljajo, da je zaradi te tehnologije izboljšan oprijem in boljša lega na cesti, še posebej na spolzki cesti. Kako hitro računalnik upravlja s to tehnologijo, nam pove dejstvo, da lahko v manj kot 20 milisekundah prilagodi prenos navora v razmerju 50:50 med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Ker zagotavlja dodatni navor samo tistim kolesom, ki ga potrebujejo. Dodatna prednost je tudi, da takšen štirikolesni pogon v primerjavi s 4×4 tehnologijo minimalno vpliva na porabo goriva in izpuste CO2

3. Aktivni pomočnik za upravljanje hitrosti

Pri Fordu so združili dve zanimivi tehnologiji. Zelo dobro sta že nekaj časa znana sistema prepoznavanje prometnih znakov in sistem za omejitev hitrosti. Ta dva sistema lahko še vedno delujeta povsem ločeno, po novem pa aktivni pomočnik za upravljanje hitrosti samodejno prepozna prometni znak in samodejno nastavi največjo dovoljeno hitrost.

Vožnja s tehnologijo aktivnega pomočnika za upravljanje hitrosti ni samo manj stresna, ampak nekoliko vpliva tudi na nižjo porabo goriva, saj deluje motor ob enakomerni hitrosti bolj varčno. Ob uporabi te tehnologije skoraj zagotovo ne boste imeli težav s policisti zaradi prekoračitve hitrostne omejitve.

4. Napihljivi varnostni pasovi na zadnjih sedežih

Napihljivi varnostni pasovi so še ena Fordova novost v avtomobilski panogi, ki je bila prvič predstavljena pri modelu Mondeo. Takšni, napihljivi varnostni pasovi dopolnjujejo paket vseh varnostnih blazin (za voznikovo koleno, za zaščito prsnega koša, za bočno zaščito …) in delujejo tako, da se v primeru prometne nezgode v 40 milisekundah razprejo in kar je najbolj pomembno, silo trčenja porazdelijo na petkrat večje območje telesa kot bi bilo pri klasičnem varnostnem pasu.

Z drugimi besedami povedano to pomeni, da človek, pripet s takšnim varnostnim pasom lažje prenese manjšo prometno nesrečo, kot tisti, ki ima klasičen varnostni pas.

5. 180 stopinjska kamera z deljenim prikazom

180 stopinjska sprednja kamera je še ena tehnologija, ki deluje z namenom večje varnosti na območju nepreglednega vključevanja v promet. Vsem voznikom so poznani primeri zapuščanja, še kako zasedenega parkirišča. V takšnih primerih je pregled zaradi sosednjih vozil zelo otežen, včasih celo nemogoč. 180 stopinjska kamera voznika s piskom opozori na nevarnost naleta v vozilo, ki se vozi iz pravokotne smeri. Ob nakupu novega S-Maxa, bo s takšno tehnologijo vožnja precej bolj varna in udobna.

https://www.youtube.com/watch?v=QLlhbFLnGRU

Podobno deluje tudi sistem za opozarjanje na prečni promet ob vzratni vožnji:

https://www.youtube.com/watch?v=D2tbmTvWNfQ

Vsebino omogoča Summit Avto

Summit Avto