Aleš: 4 razlogi, zakaj je po škandalu pravi čas za nakup Volkswagna

Blog

Zadnje tedne se (pre)veliko govori o Volkswagen škandalu, a ne narobe razumeti, nikakor ne podpiram zavajanja potrošnikov (nobenega proizvajalca avtomobilov). Sam ne želim filozofirati o podrobnostih omenjenega škandala, bolj me zanima ali se je oz. se bo sedaj kaj spremenilo. Za Volkswagen in ostale proizvajalce avtomobilov je to bila res velika lekcija. Mene so ugotovitve o trenutnem […]

Zadnje tedne se (pre)veliko govori o Volkswagen škandalu, a ne narobe razumeti, nikakor ne podpiram zavajanja potrošnikov (nobenega proizvajalca avtomobilov).

Sam ne želim filozofirati o podrobnostih omenjenega škandala, bolj me zanima ali se je oz. se bo sedaj kaj spremenilo. Za Volkswagen in ostale proizvajalce avtomobilov je to bila res velika lekcija. Mene so ugotovitve o trenutnem stanju v Sloveniji prepričale, da izpostavim 4 razloge, zaradi katerih je smiselno razmisliti ob nakupu novega avtomobila.

1. VIP obravnava

Predstavniki Volkswagna v Sloveniji so zagotovili, da bodo stranke po tem škandalu obravnavane z višjo prioriteto kot pred tem (tako za servis kot pri nakupu). Ker želijo popraviti vtis, bodo naredili marsikaj, da se bodo stranke počutile pomembno in predvsem imele čim boljšo uporabniško izkušnjo.

2. Prodaja raste

Verjeli ali ne, po skoraj 1 mesecu od škandala, je v Sloveniji prodaja (naročila), v primerjavi z lanskim letom v istem obdobju narastla.

To nakazuje, da vendarle škoda za koncern Volkswagen ne bo takšna kot so “strokovnjaki” ocenjevali. Res, da bo koncern potreboval kar nekaj časa, da se številke na borznih trgih postavijo nazaj a če sklepamo, da je/bo v tujini podobna situacija, bodo s povečanjem prodaje hitro pokrili nekatere stroške, ki so in bodo ob tem škandalu nastali.

3. Rešitev problema

V uradnih poslovalnicah ni mogoče naročiti avtomobila, ki ne bi zadovoljil euro 6 normativu, zaradi katerega je pravzaprav nastal škandal. Vsi motorji naj bi sedaj bili v skladu s tem normativom o izpustu trdnih delcev.

Poleg omenjenega so s posebno spletno stranjo zagotovili, da obstoječi lastniki njihovih avtomobilov, preko svoje številke šasije preverijo ali je ta avtomobil vključen v servisno akcijo ali je skrb odveč.

4. Razvoj in prihodnje usmeritve

Uprava Volkswagna je na izredni seji (sredi oktobra 2015) sprejela odločitve o prihodnjih usmeritvah. Obseg naložb bodo zmanjšali za približno eno milijardo evrov letno, program za večjo učinkovitost pa bodo še bolj pospešili.

Sprejet je bil sklep, da se za evropske in severnoameriške trge pri dizelskih agregatih čim prej izvede popoln prehod na tehnologijo SCR in AdBlue. V dizelska vozila se bodo vgrajevali samo še ekološko najboljši izpušni sistemi.

Torej, če razmislimo objektivno, hitro ugotovimo, da je v tem trenutku okolje pri Volkswagnu Slovenija veliko boljše kot je bilo pred tem, saj se bodo za vsako stranko še bolj potrudili, da pustijo dober pečat in skrbeli za korekten odnos v prihodnje.

Vabljeni, da pogovor o tej temi nadaljujete na forumu Avtomobilizem in F1.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.