5 milijonov Audijevih vozil s quattrom

Aktualno

V družbi AUDI AG so slavili pred dnevi prav poseben jubilej – izdelan je bil petmilijonti Audi s pogonom quattro. Jubilejni avto je bel Audi A6 allroad 3.0 TDI, ki je s tekočega traku zapeljal v tovarni Neckar­sulm. Ta rekord izpričuje vodilno vlogo, ki jo ima pionir tehnologije štirikolesnega pogona – nobena druga znamka prestižnih […]

V družbi AUDI AG so slavili pred dnevi prav poseben jubilej – izdelan je bil petmilijonti Audi s pogonom quattro. Jubilejni avto je bel Audi A6 allroad 3.0 TDI, ki je s tekočega traku zapeljal v tovarni Neckar­sulm.

Ta rekord izpričuje vodilno vlogo, ki jo ima pionir tehnologije štirikolesnega pogona – nobena druga znamka prestižnih vozil na svetovni ravni ne beleži tolikšnega deleža prodaje štirikolesnega pogona niti se ne more pohvaliti s tako široko ponudbo modelov, v kateri je več kot 140 različic quattro. Zadnja leta se Audiju poskuša približati BMW s svojim xDrive pogonom.

audi quattro 2013Tehnologija quattro je premiero doživela leta 1980 v legendarnem pra-quattru. Če seštejemo razpoložljive karoserijske oblike, motorje in menjalnike, dobimo paleto, ki vključuje več kot 140 modelskih izvedb. V segmentu prestižnih vozil ponuja Audi daleč najširši program avtomobilov s štirikolesnim pogonom: Audi Q7, R8, A4 allroad, A6 allroad ter vsi modeli S in RS so na voljo izključno s pogonom quattro, pri ostalih modelskih serijah pa je ta na voljo opcijsko.

“Quattro je eden od nosilnih stebrov naše znamke in eden od odločilnih dejavnikov naše zgodbe o uspehu,” je povedal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG.

Quattro je več kot tehnologija – quattro je ikona. Je sinonim za varnost in športnost pri vožnji, za tehnično profesionalnost in dinamičen življenjski občutek, ki ga ne morejo zaustaviti niti neugodne razmere na cesti. K temu je pripomogel uspeh modelov quattro na cesti in v avtomotošportu kot tudi serija legendarnih TV-oglasov – začenši s tistim na smučarski skakalnici v finski Kaipoli, ki jo je Audi 100 CS quattro leta 1986 z lastno močjo uspel prevoziti navkreber.

Kdor reče quattro, misli Audi, in kdor reče Audi, zelo pogosto misli quattro: leta 2012 se je več kot 43 % vseh Audijevih kupcev odločilo za model quattro – to je nov rekord. Na vrhu seznama najbolje prodajanih modelov kraljuje Audi Q5, ki so ga prodali v okrog 205.600 primerkih. Vendar pa na Audijev štirikolesni pogon ne stavijo samo vozniki športnih terencev: pri drugih modelskih serijah se je za quattro v letu 2012 odločil skoraj vsak četrti kupec. Modeli s pogonom quattro se še posebej dobro prodajajo v ZDA, Kanadi, Rusiji in v državah Srednjega Vzhoda. Tudi v Nemčiji je statistika v letu 2012 zabeležila okrog 99.800 novo registriranih Audijevih modelov s štirikolesnim pogonom – kar je znatno več kot pri konkurenčnih znamkah.

Za tovarno Neckarsulm, kjer so izdelali jubilejni avtomobil, je quattro še posebej pomemben: vsak drugi avto, ki ga proizvedejo v tej Audijevi tovarni, je opremljen s štirikolesnim pogonom.

Ekskluzivni pečat pa Audijev posebni značaj dobi v ponudbi podjetja quattro GmbH, ki je kot hčerinska družba AUDI AG odgovoren za razvoj in izdelavo visokozmogljivih Audijev, kot so modeli RS in R8. Pri njih lahko kupec naroči individualiziran avto in prav posebne dodatke. Povpraševanja po tovrstni ponudbi je čedalje več: quattro GmbH v 30. letu svojega obstoja zaposluje 800 ljudi, kar je zgovoren dokaz njihove dinamične rasti.