40 dni brez alkohola. Še posebej na cestah

Zanimivosti

Vseslovenski akciji 40 dni brez alkohola se je letos pridružilo tudi podjetje Autocommerce z blagovno znamko Mercedes-Benz. Ker je alkohol med najpogostejšimi krivci za prometne nesreče, želijo poudariti vlogo odgovorne vožnje. Pobuda 40 dni brez alkohola poteka že polnih deset let pod okriljem Slovenske Karitas, Zavoda Med.Over.net in Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. […]

Vseslovenski akciji 40 dni brez alkohola se je letos pridružilo tudi podjetje Autocommerce z blagovno znamko Mercedes-Benz. Ker je alkohol med najpogostejšimi krivci za prometne nesreče, želijo poudariti vlogo odgovorne vožnje.

Pobuda 40 dni brez alkohola poteka že polnih deset let pod okriljem Slovenske Karitas, Zavoda Med.Over.net in Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. Ima močno podporo in ugled v laični in strokovni javnosti. Namen projekta je opozoriti na škodljive učinke alkohola na zdravje, na posledice uživanja alkohola v prometu in na neizmerljive duševne stiske bližnjih, predvsem otrok v družinah, kjer vlada alkohol.

Znamka Mercedes-Benz letos praznuje 130 let izuma prvega avtomobila. Vse od tedaj sledi pionirskemu duhu in nenehni želji po inovacijah, ki spreminjajo avtomobilsko industrijo. Leta 1979 je prav Mercedes-Benz predstavil prvi sistem ABS, leta 1981 Airbag, leta 1994 sistem ESP in že nekaj let ponuja vozila, ki samodejno zavirajo v primeru nevarnosti, upoštevajo varnostno razdaljo, se celo izognejo nesreči. Vsa vozila Mercedes-Benz so serijsko opremljena s sistemom, ki voznika v primeru utrujenosti opozori na nujen počitek ali v primeru nevarnosti celo samodejno zavira, da tako prepreči nesrečo. Kljub nenehnim izboljšavam in velikanskem napredku je voznik tisti, ki upravlja vozilo in ima v njem glavno vlogo. Podjetje Autocommerce tako sledi mednarodnim usmeritvam podjetja Mercedes-Benz in njihovem cilju »Accident free driving« oz. vožnji brez prometnih nesreč. Z delavnicami na temo varne vožnje in asistenčnih sistemov bodo tudi izobraževali voznike.

Posebno vlogo pri širitvi akcije imajo tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se odločili, da javno izrečejo svojo podporo. Akcijo podpirajo Miha Deželak, priljubljen radijski voditelj, Andrej Brglez, eden večjih strokovnjakov na področju avtomobilizma v Sloveniji ter inštruktor varne vožnje, Nina Osenar, znana televizijska voditeljica in zagovornica zdravega načina življenja, Boštjan Kljun, radijski voditelj, Tomaž Kavčič, eden največjih slovenskih kuharjev, cenjen tudi v mednarodnem okolju, Saša Einsiedler, komunikacijska trenerka in svetovalka in David Urankar, televizijski voditelj oddaje Dobro jutro in avtomobilnost.

Na sliki od leve: Miha Deželak, Nataša Sorko, Igor Velov, Andreja Verovšek, Tjaša Kolenc Filipčič, Janez Sušnik in Imre Jerebic

Na sliki od leve: Miha Deželak, Nataša Sorko, Igor Velov, Andreja Verovšek, Tjaša Kolenc Filipčič, Janez Sušnik in Imre Jerebic

V letošnjem letu skupna prizadevanja organizatorjev podpirajo Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani s projektom Sporočilo v steklenici, Društvo Žarek upanja, Zavod Varna pot, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Društvo Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov (v okviru Družinskih skupin Al-Anon), Zavod Vse bo v redu in letos prvič tudi avtomobilsko podjetje Autocommerce z blagovno znamko Mercedes-Benz.

Vsak bo med svojimi člani, uporabniki in skupinami, s katerimi se srečuje, opozarjal na posledice alkohola v prometu, na zdravju in v medosebnih odnosih ter sporočal, da je vsak dan nov začetek in priložnost, da sprejmemo ponujeno priložnost in preživimo trenutke brez alkohola.