3-valjnik s turbopuhalom

Aktualno

Kia je na ženevskem salonu poleg novega ria in picanta ter hibridne optime predstavila najnovejšo različico kappa bencinskega motorja, ki se postavlja z dobrimi zmogljivostmi in varčno porabo.

0E2CA7CE-4F9B-11E0-998B-2C8D66B94067Kia je na ženevskem salonu poleg novega ria in picanta ter hibridne optime predstavila najnovejšo različico kappa bencinskega motorja, ki se postavlja z dobrimi zmogljivostmi in varčno porabo.

 
Inovativni 998-kubični motor je Kiin prvi trivaljnik s turbopuhalom, ki za svojo velikost zagotavlja impresivne zmogljivosti 81 kW moči (110 KM), obenem pa  se ponaša z varčnostjo, ki je tako značilna za motorje z majhno prostornino. Največji navor je 137 Nm v razponu od 1.500 do 4.500 vrt./min, omogoča pa solidne vozne lastnosti, dizajn turbine pa je optimiziran za gladko in odzivno delovanje pri vseh hitrostih. 
 
Posebno pozornost so Kiini inženirji namenili detajlom, ki mogoče na “prvo žogo” zvenijo nepomembni, a so z njimi, v primerjavi s Kiinim dosedanjim 1.0 kappa motorjem, dosegli pomembne izboljšave kot so večja motorna moč, zmanjšanje teže, poenostavljeno sestavljanje in nižji stroški vzdrževanja. S t.i. Diamond-Like Carbon (DLC) premazi – tovrstni material večinoma uporabljajo v poklicnem moto-športu in pri dirkalnih motociklih – so zmanjšali trenje in izboljšali učinkovitost. Izboljšave zajemajo tudi ostale spremembe: napredne ‘beehive’ vzmeti ventilov, optimiziran CVVT program, batni obroči z nizkim količnikom trenja in glavna gred s sredinskim položajem, ki zmanjšuje vodoravne sile, ki delujejo na glavo bata in posledično vplivajo na izgubo moči. Zahvaljujoč omenjenim spremembam so inženirji dosegli 8,8% manjšo porabo goriva, ob istočasnem povečanju motorne moči. Težo so inženirji zmanjšali  z naslednjimi izboljšavami: uporaba aluminijskega bloka z litoželeznimi valji (15kg), združevanje glave valja in zračnega filtra (500 g), ohišje turbine združeno z izpušnim kolektorjem (500 g), nosilec motorja pa so vgradili v pokrov pogonske verige (1 kg). 
 
Tako kot vsi ostali Kiini kappa motorji tudi novi 1,0-litrski turbo bencinski ima pogonsko verigo, kar zagotavlja stroškovno ugodno in dolgotrajno delovanje. Serijska proizvodnja je predvidena junija naslednje leto, zaenkrat pa ni znano v kateri model ga bodo vgrajevali