36. Rally Saturnus se lahko prične

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Organizatorji so na 2. novinarski konferenci predstavili še zadnje priprave in potek letošnjega rallyja Saturnus. Tekmovanje bo izpeljano že 36 . leto zapovrstjo, tudi letos pa bo moč videti nekaj novosti. Prijavljenih je 80 posadk, ki prihajajo iz 10 držav. Pričakovano največ, 44 je slovenskih. Kot običajno, je številnim zbranim predstavnikom medijev prvi spregovoril gostitelj […]

Organizatorji so na 2. novinarski konferenci predstavili še zadnje priprave in potek letošnjega rallyja Saturnus. Tekmovanje bo izpeljano že 36 . leto zapovrstjo, tudi letos pa bo moč videti nekaj novosti. Prijavljenih je 80 posadk, ki prihajajo iz 10 držav. Pričakovano največ, 44 je slovenskih.

Grudnik-skace-na-reliju-mb-2012Kot običajno, je številnim zbranim predstavnikom medijev prvi spregovoril gostitelj in predstavnik generalnega pokrovitelja tekmovanja, generalni direktor družbe Hella Saturnus Slovenija d.o.o., g. Cristoph Droste. V svojem in imenu družbe je vsem zaželel kar se da imenitno dirko ter lepo in prijetno vreme, nato pa besedo prepustil predsedniku organizacijskega odbora Viktorju Levcu. Ta je ponovno predstavil napore organizatorjev pri zagotavljanju finančne pokritosti rallyja in se zahvalil tako generalnemu pokrovitelju in njegovim poslovnim partnerjem, ki so pristopili k projektu, pa tudi vsem ostalim, ki so prispevali k temu, da lahko tekmovanje izpeljejo tudi letos. Vodstvo rallyja in servisni prostor bosta letos vse tri dni v Športnem parku Stožice, rally pa bo v celoti potekal v bližnji okolici Ljubljane.

Humar-reli-alpi-2012Direktor dirke Miha Levec je predstavil spisek prijavljenih posadk, za katerega je izrazil prepričanje, da je za te čase zelo spodoben. Prijavljenih je namreč 80 posadk, ki prihajajo iz 10 držav. Pričakovano je največ domačih, kar 44, in hrvaških, 8, saj rally šteje za državni prvenstvi obeh sosednjih držav. Na delu bo mogoče videti tudi vrsto atraktivnih dirkalnikov, med katerimi je Levec izpostavil 2 dirkalnika razreda S2000 in še 14 takih s pogonom na vsa štiri kolesa. Poleg njih je opozoril še na konkurenco med starodobniki, kjer najdemo peterico Porschejev 911 različnih verzij in pa legendarno Lancio Stratos, ki bo prvič tekmovala na slovenskem asfaltu. Prav tako je omenil povratek Škode 110 rally, nekoč tovarniškega dirkalnika, ki je na našem največjem rallyju nekoč dirkal še kot sodobno, homologirano vozilo. Med favoriti je izpostavil Hermanna Gassnerja mlajšega, pa tudi Ukrajinca Alexandra Saliuka in naše najboljše.

Matjaž Možina je predstavil še potek tekmovanja s poudarkom na novih hitrostnih preizkušnjah. V petek popoldan bo rally pričel Superspecial v neposredni bližini stadiona v Stožicah, tudi letos z neposrednim televizijskim prenosom na Šport TV. V soboto bodo na vrsti tri znane HP na jugovzhodu prestolnice, ki so v minulih letih potekale v nedeljo. Dve povsem novi hitrostni preizkušnji, ki bosta letos na vrsti v nedeljo, pa sta HP Krtina in HP Moravče. Tu bo še posebej atraktivno in zanimivo, saj je trasa povsem nova in voznikom nepoznana, zato bosta le dva dovoljena prehoda preko vsake na uradnem popisu proge še kako pomembna. Tu se bo pokazala pripravljenost posadk in pogum voznikov, je zaključil Možina.

36. rally Saturnus je pripravljen in z nestrpnostjo pričakujemo njegov začetek v petek, 10. maja letos.