F1 na pragu velikih sprememb

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Leto 2014 v svetovno prvenstvo formule 1 FIA prinaša niz temeljitih sprememb tehničnih predpisov. Od letos bodo dirkalnike F1 gnali pogonski sklopi z avantgardno tehnologijo.

Leto 2014 v svetovno prvenstvo formule 1 FIA prinaša niz temeljitih sprememb tehničnih predpisov. Od letos bodo dirkalnike F1 gnali pogonski sklopi z avantgardno tehnologijo, ki prinaša kombinacijo s turbo puhalom opremljenega motorja z notranjim zgorevanjem in dognanega sistema za povračanje odvečne energije.

f1 renault 2014Energijska učinkovitost teh pogonskih sklopov bo dosegla ravni, kakršnih v formuli 1 še niso nikdar doslej, dirkalnike pa bosta gnala dva vira energije; motor z notranjim zgorevanjem bo uporabljal klasični bencin, iz izpušnega oziroma zavornega sistema pa bosta dva motorja-generatorja zajemala električno energijo. Oba sistema se bosta med celo dirko dopolnjevala, moštva in dirkači pa bodo z iskanjem najboljšega ravnovesja med obema viroma energije poskušali optimizirali svoj nastop v dirki.

Prihod te nove tehnologije pomeni, da doslej uveljavljena beseda motor ni več primerna oziroma dovolj natančna, zato se bo odslej uporabljalo izraz “Power Unit” oziroma pogonski sklop.

renault f1 v6 motor 2014 turboRenault je denimo po lastnih poročanjih s svojim novim pogonskim sklopom Energy F1-2014, ki so ga zasnovali in razvili na sedežu RS F1 v Viry-Châtillonu, popolnoma pripravljen na to tehnično revolucijo in na prve preskusne vožnje. “Formula 1 ostaja športni razred inovacij in napredka, ki pomeni vrh človekovih prizadevanj in tehnoloških inovacij. Od zadaj nameščenih motorjev v tridesetih letih do intenzivnega izkoriščanja podtlaka v osemdesetih; v formuli 1 uporabljena tehnologija je bila vedno vsaj za nekaj let pred časom. Z uvedbo najsodobnejših sistemov za povračanje energije in dovršenih motorjev s turbo puhalom formula 1 tudi letos ostaja zvesta svojemu prestižnemu izročilu. Letos smo prav res na čelu avantgardnih tehnologij na področju pogonskih sklopov,” je izjavil Jean-Michel Jalinier, predsednik Renault Sport F1. 

Ključni elementi:

  • 1,6-litrski V6 motor z notranjim zgorevanjem s turbo puhalom.
  • Neposredno vbrizgavanje goriva.
  • Največje število vrtljajev na minuto: 15.000.
  • Zmogljiva sistema za povračanje energije (ERS) z dvema eketromotorjema-generatorjema; MGU-H, ki zajema energijo iz izpušnega sistema, in MGU-K, ki zajema energijo iz zavornega sistema.
  • Zajeta električna energija se shranjuje v akumulatorju.
  • Skupna največja moč znaša 760 KM, kar je enakovredno prejšnjemu motorju V8 F1.
  • Dvojna omejitev porabe goriva; skupna količina na dirko je omejena na 100 kg (to je za 35 % manj kot v letu 2013), pretok goriva pa na največ 100 kg/h (prej neomejen). Zaradi tega bodo dirkalniki v celotnem krogu morali uporabljati tako bencin kot tudi električno energijo.
  • Razvoj motorja je med sezono zamrznjen, možno je le pridobiti odobritev sprememb za odpravljanje težav z zanesljivostjo ali za zmanjšanje stroškov.
  • Vsak dirkač ima za celo sezono na voljo le pet motorjev.

RENAULT ENERGY F1-2014 – TEHNIČNI PODATKI

ENERGY F1-2014

Motor
Prostornina / zasnova

1,6 litra / V6

Število valjev

6

Omejevalnik vrtljajev

15.000 vrt./min.

Prisilno polnjenje

eno turbo puhalo, neomejen nadtlak (običajno največ 3,5 bara zaradi omejitve pretoka goriva)

Omejitev pretoka goriva

100 kg/h (- 40 % glede na V8 2,4 l)

Dovoljena količina goriva na dirko

100 kg (- 35 % glede na V8 2,4 l)

Zasnova

90° V6

Vrtina

80 mm

Gib

53 mm

Višina ročične gredi

90 mm

Število ventilov

4 na valj, skupno 24

Izpušni sistem

en izpušni odvod, ki za turbo puhalom poteka po vzdolžni osi dirkalnika

Dovod goriva

neposredno vbrizgavanje goriva

Sistemi za povračanje energije (ERS – Energy Recovery Systems)
MGU-K število vrtljajev

največ 50.000 vrt./min.

Moč MGU-K

največ 120 kW

Z MGU-K zajeta energija

največ 2MJ / krog

Energija, ki jo odda MGU-K

največ 4 MJ / krog

MGU-H število vrtljajev

> 100.000 vrt./min.

Z MGU-H zajeta energija

neomejeno (> 2MJ / krog)

Splošno
Teža

najmanj 145 kg

Število dovoljenih motorjev na dirkača v celi sezoni

5

Skupna moč

600 KM (1,6 V6 turbo) + 160 KM (ERS)