30 svečk za SEAT Ibizo

Aktualno, Zgodovina

Leta 1984, ko je svet slavil prvi računalnik Apple Mac in so CD-plošče postajale popularne, je 27. aprila v tovarni Zona Franca v Barceloni luč sveta ugledala prva Ibiza, najuspešnejši model v celotni zgodovini SEAT-a. Te dni, največkrat izvoženi španski avtomobil praznuje 30 let, v katerih je spremljal različne generacije, ki so sedele za volanom […]

Leta 1984, ko je svet slavil prvi računalnik Apple Mac in so CD-plošče postajale popularne, je 27. aprila v tovarni Zona Franca v Barceloni luč sveta ugledala prva Ibiza, najuspešnejši model v celotni zgodovini SEAT-a. Te dni, največkrat izvoženi španski avtomobil praznuje 30 let, v katerih je spremljal različne generacije, ki so sedele za volanom SEAT-ove ikone.

Letos SEAT praznuje obletnico Ibize – modela, ki je v podjetje vnesel odločilne spremembe in ki danes velja za najbolj karizmatično vozilo v zgodovini SEAT-a, poleg tega pa je s skoraj 5 milijoni prodanih primerkov njegov najbolje prodajani model.

Ibiza je eden od SEAT-ovih stebrov in je v Španiji že od leta 2001 najbolje prodajani model v svojem segmentu. Za svojo 30. obletnico bo Ibiza konec junija dobila posebno različico.

Svetovna premiera SEAT Ibize je leta 1984 potekala na prestižnem avtomobilskem salonu v Parizu. Po zaslugi Ibize – najbolje prodajanega modela – se je podjetje začelo širiti na tuje trge in je izvozilo veliko število vozil. Do danes je ta ikona na kolesih, ki jo izvažajo v več kot 75 držav, v katerih je prisoten SEAT, dosegla 69-odstotni delež izvoza (tj. okrog 3,5 milijona primerkov).

ibiza-obletnica

Pri prvi generaciji Ibize (1984–1993) je SEAT sodeloval s podjetjem Italdesign italijan-skega oblikovalca Giorgia Giugiara, s podjetjem Karmann pri razvoju karoserije in s podjetjem Porsche na področju tehnologije motorjev “System Porsche”.

Druga generacija (1993–2002) je ponovno nosila Giugiarov pečat in je predstavljala velik estetski premik. Linije so bile zaobljene in aerodinamične, tako visoko raven opreme in dovršenosti mehanskih lastnosti pa je bilo v tistem času mogoče najti le v vozilih višjih segmentov.

Za tretjo generacijo Ibize (2002–2008) je zaslužen italijanski oblikovalec Walter de’Silva, sedanji vodja oblikovanja v koncernu Volkswagen, ki je naredil še dodaten korak naprej na področjih kakovosti izdelave, palete motorjev in vozne dinamike. De’Silva je uvedel privlačnejši videz, zaznamovan z dinamičnostjo. To je bil koncept dinamičnega podvozja, ki so ga razvili v SEAT-ovem Tehničnem centru v Martorellu.

Aktualna generacija Ibize (od leta 2008 naprej) je delo takratnega SEAT-ovega vodje oblikovanja Luca Donckerwolkeja. Z njo je bil predstavljen koncept dizajna v obliki črke V na sprednjem delu, ki z izrazitimi geometrijskimi linijami in spremenjeno klasično stran¬sko dinamično linijo novo Ibizo odlikuje s še bolj športnim videzom, kot so ga imele njene predhodnice.