3 milijarde evrov v skupino PSA

Aktualno, Poslovno

Skupina PSA Peugeot Citroën je 8. aprila 2014 podpisala novo pogodbo o sindiciranem posojilu v višini 3,0 milijard evrov. Posojilo je razdeljeno na dva dela, enega v višini 2,0 milijard evrov z dospelostjo petih let in drugega v višini 1,0 milijarde evrov z dospelostjo treh let in možnostjo podaljšanja za eno leto. Najeta kreditna linija […]

Skupina PSA Peugeot Citroën je 8. aprila 2014 podpisala novo pogodbo o sindiciranem posojilu v višini 3,0 milijard evrov. Posojilo je razdeljeno na dva dela, enega v višini 2,0 milijard evrov z dospelostjo petih let in drugega v višini 1,0 milijarde evrov z dospelostjo treh let in možnostjo podaljšanja za eno leto.

Najeta kreditna linija je pogojena z realizacijo dokapitalizacije, ki je bila najavljena 19. februarja 2014 in bi nadomestila posojilo v višini 2,4 milijard evrov, ki je bilo sklenjeno julija 2010 z dospelostjo do julija 2015. Ta nova linija je februarja prejela garancijo devetih bank v znesku 2,7 milijard evrov in je bila predmet naknadnega sindiciranja.

Skupina PSA je v letu 2013 po vsem svetu prodala 2,8 milijona vozil, od tega 42 % izven Evrope.

Skupina PSA je v letu 2013 po vsem svetu prodala 2,8 milijona vozil, od tega 42 % izven Evrope.

Čeprav je bilo za obseg odobrenega posojila še veliko prostora, je bil namerno omejen na 3,0 milijarde evrov. Zaupanje bank v strateško industrijsko in komercialno partnerstvo ter v operativne projekte, ki jih je skupina PSA Peugeot Citroën predstavila 19. februarja 2014, je bilo dokazano z udeležbo 25 bank iz 11 držav, izjemno konkurenčnimi cenovnimi pogoji in dospelostjo, za katero se je družba PEUGEOT SA za sindicirano posojilo nazadnje uspela dogovoriti v marcu 2005, torej takrat, ko ji je bil dodeljen ti. “investment grade” rating. Poleg projekta dokapitalizacije, najavljenega 19. februarja 2014, pa je cilj tega postopka tudi povečanje finančnega profila, stabilnosti in finančne varnosti skupine.