3 nujni koraki za uspešen nakup novih pnevmatik

Top, Zanimivosti

Je letos čas za nove? Bliža se čas v letu, ko se bodo pred vulkanizerskimi delavnicami vile dolge kolone avtomobilov, ki čakajo na menjavo pnevmatik.  3 osnovni koraki 1. Preverimo uradne ocene Vsaka nova pnevmatika bi morala zadostiti minimalnim standardom varnosti. A podobno kot drugod tudi pri pnevmatikah cena pogosto raste skupaj s kakovostjo. Ko […]

Je letos čas za nove? Bliža se čas v letu, ko se bodo pred vulkanizerskimi delavnicami vile dolge kolone avtomobilov, ki čakajo na menjavo pnevmatik.

 3 osnovni koraki

1. Preverimo uradne ocene

Vsaka nova pnevmatika bi morala zadostiti minimalnim standardom varnosti. A podobno kot drugod tudi pri pnevmatikah cena pogosto raste skupaj s kakovostjo. Ko se odločamo za nakup novih pnevmatik, je vsekakor (zaradi posledično večje varnosti v prometu) priporočljivo preveriti ocene pnevmatik, ki jih javnosti posredujeta slovenski AMZS in nemška ADAC.

2. Prepričamo se o ustrezni velikosti
Veste, kako velike pnevmatike potrebujete za svoj avtomobil? Ustrezna velikost pnevmatik je napisana na vidnem mestu vašega vozila, najdete pa jo tudi v knjižici z navodili o uporabi.

3. Preverimo, kdaj so bile pnevmatike izdelane in kako skladiščene

Letnica izdelave je zapisana na pnevmatikah in ni nezanemarljiva. Guma namreč z leti izgubi svoje prvotne lastnosti in se hitreje obrablja. Strokovnjaki ne priporočajo nakupa gum, starejših od enega leta. Predvsem pa se je treba pozanimati tudi, če so bile pnevmatike ustrezno skladiščene.

Zanimivost nakupa pnevmatik v Sloveniji

Vedno več kupcev pnevmatike kupuje na spletu, pravijo podatki. Pa se Slovenci spoznamo na sezonsko menjavo gum?

V največji slovenski spletni trgovini mimovrste=) ugotavljajo, da se trend rasti spletnih nakupov vedno bolj odraža tudi v kategoriji Avto-moto opreme. V zadnjih treh letih namreč beležijo strmo rast spletne prodaje pnevmatik, še posebej zimskih. V letu 2014 so v primerjavi z letom 2012 uspeli prodajo pnevmatik namreč povečati za kar 60 odstotkov .

Kupec se s spletnim nakupom izogne čakanju v vrsti, hkrati pa se lahko še bolj poglobi v nakup in na spletu preveri mnenja in ocene pnevmatik. Še vedno pa je odločilna prednost spletnega nakupa pnevmatik predvsem ugodnejša cena. Nakup 4 najbolj prodajanih pnevmatik stane okoli 230 €, zato se vsakomur splača poiskati najugodnejšo ponudbo, pri kateri za svoj denar dobi najboljše.

online-nakup

Slovenci dosledno menjajo pnevmatike, pravi raziskava

Raziskava, ki jo le leta 2013 opravil Raziskovalni razvojni center AMZS Centra za varno vožnjo na Vranskem, je pokazala, da ob prehodu na hladnejši letni čar kar 93 odstotkov vprašanih slovenskih voznikov pravočasno zamenja pnevmatike, le peščica pa je takšnih voznikov, ki zimo prevozijo z bodisi letnimi pnevmatikami ali pa sploh ne vedo, kakšne pnevmatike nosi njihov avto. Večina voznikov (62 odstotkov) menjavo pnevmatik prepušča profesionalcem, nekaj pa se jih znajde tudi po svoje. 75 odstotkov vprašanih voznikov iste sezonske gume uporablja, nato pa kupijo nove. Večina voznikov trdi, da redno spremljajo tlak v pnevmatikah, le redki pa so seznanjeni s podatkom o priporočenem tlaku za njihovo vozilo.