Novi Note s samočistilnim sistemom

Aktualno, Zanimivosti

Novi Nissan Note je opremljen z inovativno tehnologijo. Opozorilnik za nenamerno spremembo voznega pasu, opozorilnik za predmete v mrtvem kotu in sistem za zaznavo premikajočih se predmetov sestavljajo Nissanov varnostni ščit…

Novi Nissan Note je opremljen z inovativno tehnologijo. Opozorilnik za nenamerno spremembo voznega pasu, opozorilnik za predmete v mrtvem kotu in sistem za zaznavo premikajočih se predmetov sestavljajo Nissanov varnostni ščit, ki dopolnjuje funkcijo za 360-stopinjski prikaz z vrha, katero ponuja sistem za pogled okoli vozila “Around View Monitor” za pomoč pri parkiranju, kot novost v nižjem razredu vozil. 

Prisotna je tudi manjša, pa vendar zelo pomembna inovacija, ki zagotavlja optimalno delovanje vseh teh funkcij – Nissanova kamera za vzvratni pogled s pametnim samočistilnim sistemom.

Uvedba vrhunske tehnologije in prepoznavnega dizajna v nižji razred je glavni namen novega Nota, ob inovativni zamisli z vseh vidikov njegove oblike in tehničnih rešitev.

Uvedba vrhunske tehnologije in prepoznavnega dizajna v nižji razred je glavni namen novega Nota, ob inovativni zamisli z vseh vidikov njegove oblike in tehničnih rešitev.

Da bi bile funkcije vrhunske tehnologije v nižjem razredu vozil cenovno dostopne, so se Nissanovi inženirji pri razvoju funkcij varnostnega ščita opirali zgolj na kamero za vzvratni pogled. Torej so dragi senzorji, laserski merilniki ali kamere za nadzor območja pred vozilom, ki jih uporabljajo številni modeli višjega razreda, nepotrebni, zato so kupci vozila Note deležni resničnih prihrankov. Pri takšnem obsegu funkcij, ki so odvisne od brezhibnega delovanja širokokotne kamere za vzvratni pogled, so Nissanovi inženirji ugotovili, da mora leča vedno ostati čista brez prahu in druge umazanije.

Richard Picton, Nissanov inženir varnostnega ščita pripoveduje: “Kamera za vzvratni pogled ima odločilen pomen pri delovanju varnostnega ščita, tako kot ga ima vzvratni pogled pri sistemu za popoln pogled okoli vozila. Želeli smo preprečiti, da bi se na leči kamere nabirala umazanija, saj bi se pri tem poslabšala učinkovitost pri vsakdanji uporabi te tehnologije. Čiščenja leče pa nismo mogli prepustiti vozniku, zato smo razvili pametni samočistilni sistem.”

Kamera ostane vedno čista in brez vodnih kapljic, ne da bi bilo treba vozniku pri tem kaj storiti. Ta popolnoma samodejna funkcija temelji na naprednih algoritmih, ki vsako sekundo obdelujejo več kot 3 milijone slikovnih točk s kamere za vzvratni pogled, da bi sistem zaznal, kdaj slika ni več jasna. Podatke posreduje tudi sistem brisalcev vetrobranskega stekla za lažjo potrditev trenutnih voznih pogojev.

Sistem najprej prejme sliko s kamere, katero nato obdela in pretvori v prikaz, ki ga brez težav lahko vidi človeško oko. Za zagotavljanje vidnega območja nad 180 stopinj leča izstopa iz kamere na prtljažnih vratih in ima obliko “ribjega očesa”. Zaradi tega kamera snema skrčeno sliko, ki jo mora sistem digitalno preslikati za pravilen prikaz na ploščatem 5,8-palčnem zaslonu sistema Connect na armaturni plošči vozila Note.

Zaradi nizkega položaja kamere je ta izpostavljena umazaniji, prahu in vodi, ki lahko povzročijo nejasno sliko. Torej je naslednja stopnja nenehna analiza za ugotavljanje prisotnosti umazanije na leči in določitev vrste nesnage, ki povzroča nejasno sliko. Dovolj pameten samočistilni sistem prepozna razliko med blatom in običajnimi dežnimi kapljami, tako za čiščenje leče uporabi svoj neopazni vodni sistem ter puhalnik stisnjenega zraka.

Picton razlaga: “Rahlo umazanijo najbolje odstranimo s spihovanjem. Blatno vodo, ki je pljusknila iz mlake, je treba popolnoma sprati, zato sistem na lečo brizgne vodo, katero nato spiha z zrakom.”

Prisotna je tudi funkcija za dež, pri katerem so preizkusi potrdili, da je najboljši način za ohranjanje učinkovitega delovanja kamere močenje leče z zelo majhnim in stalnim vodnim curkom, ki preprečuje nastajanje večjih vodnih kapelj na kameri in njihovo oviranje pri obdelavi slike.

Obsežna računalniška modeliranja in resnični preizkusi so potrdili, da sistem porabi zelo malo vode in iz posode s tekočino za pranje vetrobranskega stekla v serijski opremi vozila Note izčrpa zanemarljivo količino vode. Stisnjen zrak za spihovanje zagotavlja neopazen kompresor, ki je nameščen na spodnji strani zadnjega dela vozila Note.