25 let Opel Calibre

Zgodovina

Kdo bisi mislil, da je minilo že 25 let odkar je na trg prišel športni kupe, tekočih oblikovnih potez , ki bil izredno napreden za svoj čas. Postavljal se je z najboljšim koeficientom zračnega upora med serijsko izdelanimi avtomobili, posamično vpetimi kolesi, obesami s poševnimi vodili zadaj, opcijskim štirikolesnim pogonom, sodobnimi bencinski motorji, s serijskim katalizatorjem izpušnih plinov, nadzorovanim v […]

Kdo bisi mislil, da je minilo že 25 let odkar je na trg prišel športni kupe, tekočih oblikovnih potez , ki bil izredno napreden za svoj čas.

Postavljal se je z najboljšim koeficientom zračnega upora med serijsko izdelanimi avtomobili, posamično vpetimi kolesi, obesami s poševnimi vodili zadaj, opcijskim štirikolesnim pogonom, sodobnimi bencinski motorji, s serijskim katalizatorjem izpušnih plinov, nadzorovanim v zaprtem krogu in še marsičem, daleč pred časom v katerem je zapeljal med kupce. To je potrdila tudi zmaga v izboru Zlati volan 1990, najprestižnejša avtomobilska nagrada v Nemčiji.

25-let-Opel-Calibra

Izhodiščni dvolitrski motor največje moči 85 kW/115 KM je Oplovo prvakinjo aerodinamike potisnil do 203 km/h. Motor največje moči 150 KM, s štirimi ventili na valj pa ji je zagotavljal največjo hitrost 223 km/h. Kljub tem izjemnim zmogljivostim, je poraba Calibre 16V v kombiniranem ciklu znašala le 7,7 l na 100 kilometrov prevožene poti. To je bil športno privlačen, brezkompromisen avtomobil, s tipično Oplovo cenovno dostopnostjo, saj je bilo potrebno za izhodiščno različico odšteti le 33.900 nemških mark.

Calibra se je najbolje prodajala v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji, Španiji in Franciji. Kupci so najbolj stavili za vstopno različico z motorjem največje moči 115 KM, za katero se jih je odločilo 130.000. Druga najbolj množično prodajana Calibra je bila različica z dvolitrskim motorjem največje moči 150 KM, za katero se je odločilo 61.000 kupcev.