MINI praznuje

Aktualno, Zanimivosti

V tovarni MINI Plant Oxford imajo letos obletnico: Proizvodnja avtomobilov v Oxfordu je dopolnila že polnih 100 let, zgodovina tovarne pa je tako kot tudi njena sedanjost tesno prepletena z edinstvenim britanskim majhnim avtomobilom. Kjer se danes izdeluje MINI, se je rodil tudi klasični Mini – eden izmed najpomembnejših modelov, ki se že od 1913 […]

V tovarni MINI Plant Oxford imajo letos obletnico: Proizvodnja avtomobilov v Oxfordu je dopolnila že polnih 100 let, zgodovina tovarne pa je tako kot tudi njena sedanjost tesno prepletena z edinstvenim britanskim majhnim avtomobilom. Kjer se danes izdeluje MINI, se je rodil tudi klasični Mini – eden izmed najpomembnejših modelov, ki se že od 1913 izdelujejo v Oxfordu.

Začetek praznovanja obletnice pa je obelodanilo pet avtomobilov MINI, izdelanih v Oxfordu, so obiskali osem nekdanjih proizvodnih lokacij klasičnega Mini širom po Evropi.

mini 100 let 2013Prvi klasični MINI je zapustil proizvodno linijo v Oxfordu 8. maja, 1959, do leta 1968 pa mu je sledilo nadaljnjih 602.816. V tem času je tovarna v Oxfordu zasnovala tudi povsem razstavljene komplete vozil, ki se jih je sestavljalo na drugih lokacijah. S petimi aktualnimi modeli MINI se je obudilo spomin na proizvodne obrate Mini onkraj britanskih meja, saj so med 13. in 27. marcem konvoj – in spremljajoče ekipe predstavnikov medijev in Skupnost MINI – obiskal osem nekdanjih proizvodnih lokacij. Zaključek zadnje etape je v Oxfordu – kraju preteklosti in sedanjosti blagovne znamke – kjer se je 28. marca praznovalo 100 let proizvodnje avtomobilov.

Pot po nekdanjih proizvodnih lokacijah se je vila več kot 10.500 kilometrov in vključuje postanke v Novem mestu (Slovenija), italijanskem Milanu, nekdanji proizvodni tovarni na Malti, portugalskem mestu Vendas Novas, Pamploni v Španiji, mestu Seneffe v Belgiji, nizozemskem Amersfoortu in irski prestolnici, Dublinu. Samo na treh od omenjenih osmih lokacij še obratuje proizvodnja avtomobilov. Vseeno pa je klasični Mini pustil pomemben pečat  v zgodovini lokalne industrije v vseh naštetih krajih, ta pomen pa se bo znova vpel v javno zavest. Klasični Mini premore tudi globalno dimenzijo, saj so razstavljene komplete klasičnega Mini odpremili iz Oxforda za lokalne obrate v številnih državah po vsem svetu, kot  so na primer Avstralija, Nova Zelandija, Čile, Urugvaj, Venezuela in Južna Afrika.

mini tri generacije 2013Danes je proizvodnja MINI skoncentrirana na precej manjšem številu lokacij. Vse veje proizvodnje v Združenem kraljestvu se izvaja znotraj proizvodnega trikotnika MINI, ki ga sestavlja stiskalnica v Swindonu, tovarna motorjev Hams Hall v Birminghamu in proizvodna tovarna v Oxfordu. BMW Group bo do leta 2014 namenil okoli 500 milijonov funtov za širitev in modernizacijo svojih proizvodnih kapacitet v Veliki Britaniji, tako pa bo skupna vrednost investicij podjetja v britanske proizvodne tovarne od leta 2000 presegla 1,5 milijarde funtov. MINI je sedaj eden izmed treh največjih proizvajalcev avtomobilov v državi. Pet modelov iz aktualne sedmerice MINI se izdeluje v Oxfordu, vseeno pa proizvodnja MINI še vedno ohranja evropski priokus. Modela MINI Countryman in MINI Paceman proizvaja proizvodni in razvojni partner Magna Steyr v avstrijskem Gradcu, čeprav se tudi tam poslužujejo številnih komponent z oznako »Made in Great Britain« – predvsem so to motorji iz tovarne Hams Hall.