15. obletnica Zveza Renault-Nissan

Aktualno, Poslovno

Le nekaj dni pred naslednjim obsežnim valom integracij, globalni avtomobilski proizvajalec Zveza Renault-Nissan praznuje 15. obletnico obstoja.

Le nekaj dni pred naslednjim  obsežnim valom integracij, globalni avtomobilski proizvajalec Zveza Renault-Nissan praznuje 15. obletnico obstoja

Renault in Nissan sta se povezala leta 1999, ko je Renault vložil 643 milijard jenov (takrat približno 5 milijard evrov oz. 5,4 milijarde USD) v nakup 36,8-odstotnega deleža v Nissanu, ki je bil tedaj pred stečajem. Odtlej sta družbi dosegli prodajo 8,3 milijona enot (v primerjavi s 4,8 milijona enot leta 1999) in  se povzpeli med vodilne globalne proizvajalce avtomobilov. Danes ima Renault 43,4-odstotni delež v Nissanu,  Nissan pa 15-odstotni delež v Renaultu.

Skupaj sta Renault in Nissan občutno okrepila svoj pečat v globalnem smislu in ustvarila bistveno večjo ekonomijo obsega, kot bi jo vsaka od obeh družb lahko dosegla sama,” je dejal predsednik-generalni direktor Zveze Renault-Nissan, Carlos Ghosn. “Renault in Nissan sta v zadnjih 15 letih začrtala edinstveno pot, ki je okrepila sinergije, obenem pa nudila podporo različnim znamkam in kulturama obeh podjetij.”

renault-nissan

Na avtomobilskem področju predstavlja zdaj Zveza Renault-Nissan najdlje trajajoče in najproduktivnejše medkulturno sodelovanje – vzorčni poslovni model v industrijski veji, ki je na slabem glasu zaradi številnih razpadov korporacij.