10. konstruktorski naslov za motorje Renault

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Z zmago na VN Južne Koreje si je moštvo Red Bull Racing zagotovilo še naslov svetovnega prvaka med konstruktorji, ki je hkrati že deseti konstruktorski naslov za motorje Renault. Sebastian Vettel in Mark Webber iz moštva Red Bull Racing sta v…

Z zmago na VN Južne Koreje si je moštvo Red Bull  Racing zagotovilo še naslov svetovnega prvaka med konstruktorji, ki je hkrati že deseti konstruktorski naslov za motorje Renault.

 
BDE4AEEC-F95E-11E0-A0A0-83A166B94067Sebastian Vettel in Mark Webber iz moštva Red Bull Racing sta v dirki za VN Južne Koreje z zmago in tretjim mestom moštvu Red Bull Racing – Renault zagotovila tudi drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka med konstruktorji. Vettel je svojo deseto zmago letos dosegel s prednostjo dobrih 12 sekund pred Hamiltonom, le sekundo za njim pa je v cilj zapeljal še tretjeuvrščeni Webber.
 
Bruno Senna iz moštva Lotus Renault GP je dirko končal na trinajstem mestu, kar je dve mesti višje od njegove uvrstitve v kvalifikacijah, Vitalij Petrov pa je svoj nastop zaradi nesreče končal v 17. krogu. Team Lotus je spet pokazal dober napredek, saj je bil Heikki Kovalainen štirinajsti, pred obema Sauberjema in zelo blizu Senne, Jarno Trulli pa je v cilj zapeljal na 17. mestu.
 
Red Bull Racing
 
Vettel je ob startu z drugega mesta dobro speljal in se že v prvem krogu prebil mimo Hamiltona, ki je štartal s prvega mesta. Nato si je nabral znatno prednost pred McLarnom, ki pa jo je izničil poseg varnostnega avtomobila, ki je na stezo zapeljal po trčenju Petrova in Schumacherja v 17. krogu. Ko se je varnostni avto umaknil s steze, je Vettel vodstvo spet utrdil s povečanjem svoje prednosti in na čelu ostal vse do cilja. Dirko je zaključil z 12 sekundami prednosti pred Hamiltonom in s tem osvojil svojo deseto zmago letos. Mark Webber se je vso dirko boril s Hamiltonom in ga nekajkrat prehitel, vendar nikakor ni mogel ostati pred njim. Tudi potem, ko je v 34. krogu kazalo, da je Hamiltona dokončno obšel, se je Anglež z uporabo pomičnega zadnjega krilca in sistema KERS spet prebil naprej. Webber je vse do cilja ostal tesno za njim, a mimo ni več mogel in je dirko končal na tretjem mestu. To je bila njegova deveta letošnja uvrstitev na stopničke.
 
Lotus Renault GP
 
Vitalij Petrov se je v kvalifikacijah uvrstil med najhitrejših deset (8. mesto) in tudi v dirki peljal temu ustrezno dobro. Rus je bil v 17. krogu na osmem mestu, ko se je pred tretjim ovinkom uštel pri zaviranju in z blokiranimi kolesi zdrsnil v zadek Schumacherjevega dirkalnika. Z odbitim prednjim delom je pripeljal v boks po novo krilce, a je bil dirkalnik preveč poškodovan, da bi dirko lahko nadaljeval. Bruno Senna je s 15. startnega mesta odpeljal razmeroma mirno dirko, med katero se je boril s paroma Williamsov in Sauberjev. V cilj je zapeljal na trinajstem mestu.
 
Team Lotus
 
Team Lotus je imel svojo najboljšo dirko doslej, saj je Heikki Kovalainen z 19. startnega mesta v dirki napredoval na 14. mesto in v cilj pripeljal pred obema Sauberjema. Finec je dobro izkoristil start in med dirko dvakrat zavil v boks po sveže pnevmatike. Njegova hitrost je bila enakovredna dirkalnikom pred njim in v cilj je pripeljal le dve sekundi za Senno. Tudi Jarno Trulli je imel dober ritem, vendar je zaradi modrih zastav in gneče pred boksi v cilj pripeljal na 17. mestu, še vedno pred vsemi dirkači drugih “novih” moštev.
 
Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih je o minulem koncu tedna dejal: “Seveda smo navdušeni, ker smo moštvu Red Bull Racing danes pomagali osvojiti še naslov konstruktorskega prvaka. Kljub temu, da smo letos dosegli številne zmage, smo si morali vsako točko krepko priboriti, ohranjati smo morali osredotočenost na vsako dirko posebej in ničesar jemati za samoumevno. S takšno odločnostjo se je naše partnerstvo krepilo skozi vso sezono, naslov svetovnega prvaka pa je fantastična nagrada za vsako minuto dela v Milton Keynesu, Aubignyju in Viryju.
Hkrati tudi Team Lotus napreduje z vsako dirko, kar je tudi znak, da naše sodelovanje uspešno dozoreva. To je bila najboljša dirka moštva doslej in prijetno je videti, da se moštvo že od starta naprej lahko meri s skupino drugih dirkalnikov. Dirkača sta vozila izjemno dobro, dobro pa je tudi to, da jima zmoremo ponuditi soliden dirkalnik, ki jima omogoča konkurenčno dirkanje.
Nazadnje je prinesel ta konec tedna še eno razočaranje za moštvo Lotus Renault GP, ki je kljub solidnim zmogljivostim dirkalnika na koncu ostalo brez točk. Preučili bomo možnosti za izboljšanje vseh elementov dirkalnika in do dirke v Indiji, ki bo čez dva tedna, poskusili zagotoviti, da izkoristimo vse možnosti za boljši rezultat.”
 
 
Nekaj najvidnejših uspehov Renaulta (vključno z dosežki motorjev z imeni Supertec, Mecachrome in Playlife) v formuli 1 doslej: 140 zmag, 191 prvih štartnih mest.
 
Vrstni red za svetovno prvenstvo dirkačev:
  1. Sebastian Vettel Red Bull – Renault Nemčija 349*
  2. Jenson Button McLaren – Mercedes Velika Britanija 222
  3. Fernando Alonso Ferrari Španija 212
  4. Mark Webber Red Bull – Renault Avstralija 209
  5. Lewis Hamilton McLaren – Mercedes Velika Britanija 196
  6. Felipe Massa Ferrari Brazilija 98
  7. Nico Rosberg Mercedes GP Nemčija 67
  8. Michael Schumacher Mercedes GP Nemčija 60
  9. Vitalij Petrov Lotus Renault GP Rusija 36
10. Nick Heidfeld Lotus Renault GP Nemčija 34
11. Adrian Sutil Force India – Mercedes Nemčija 28
12. Kamui Kobajaši Sauber – Ferrari Japonska 27
13. Jaime Alguersuari Torro Rosso – Ferrari Španija 22
14. Paul di Resta Force India – Mercedes Velika Britanija 20
15. Sebastien Buemi Torro Rosso – Ferrari Švica 15
16. Sergio Perez Sauber – Ferrari Mehika 13
17. Rubens Barrichello Williams – Cosworth Brazilija 4
18. Bruno Senna Lotus Renault GP Brazilija 2
19. Pastor Maldonado Williams – Cosworth Venezuela 1
20. Pedro de la Rosa Sauber – Ferrari Španija 0
21. Jarno Trulli Team Lotus – Renault Italija 0
22. Heikki Kovalainen Team Lotus – Renault Finska 0
23. Vitantonio Liuzzi HRT – Cosworth Italija 0
24. Jerome D’Ambrosio Marussia Virgin – Cosworth Belgija 0
25. Timo Glock Marussia Virgin – Cosworth Nemčija 0
26. Narain Kartikejan HRT – Cosworth Indija 0
27. Daniel Ricciardo HRT – Cosworth Avstralija 0
28. Karun Čandhok Team Lotus – Renault Indija 0
* Vettel ima nedosegljivo prednost v seštevku točk in je tako že svetovni prvak med dirkači sezone 2011.
 
Vrstni red za svetovno prvenstvo konstruktorjev:
  1. Red Bull Racing – Renault Avstrija 558*
  2. McLaren – Mercedes Velika Britanija 418
  3. Ferrari Italija 310
  4. Mercedes GP Nemčija 127
  5. Lotus Renault GP Francija 72
  6. Force India – Mercedes Indija 49
  7. Sauber – Ferrari Švica 40
  8. Scuderia Torro Rosso – Ferrari Italija 37
  9. Williams – Cosworth Velika Britanija 5
10. Team Lotus – Renault Malezija 0
11. HRT – Cosworth Španija 0
12. Marussia Virgin – Cosworth Rusija 0
* Red Bull Racing – Renault ima nedosegljivo prednost v seštevku točk in je tako že svetovni prvak med konstruktorji sezone 2011.
 
Spored dirk za letošnje svetovno prvenstvo formule 1:
  1. VN Avstralije Melbourne 27. marec
  2. VN Malezije Sepang 10. april
  3. VN Kitajske Šanghaj 17. april
  4. VN Turčije Carigrad  8. maj
  5. VN Španije Barcelona 22. maj
  6. VN Monaka Monte Carlo 29. maj
  7. VN Kanade Montreal 12. junij
  8. VN Evrope Valencia 26. junij
  9. VN Velike Britanije Silverstone 10. julij
10. VN Nemčije Nűrburgring 24. julij
11. VN Madžarske Budimpešta 31. julij
12. VN Belgije Spa-Francorchamps 28. avgust
13. VN Italije Monza 11. september
14. VN Singapurja Singapur 25. september
15. VN Japonske Suzuka   9. oktober
16. VN Južne Koreje Jeongam 16. oktober
17. VN Indije Delhi 30. oktober
18. VN Abu Dabija Jas Marina 13. november
19. VN Brazilije Interlagos 27. november