Zmogljivost, stil: MINI John Cooper Works Paceman

Aktualno, Novosti

Voznik in sopotniki na štirih posameznih sedežih uživajo v dirkalnem občutku, motor s turbinskim polnjenjem razvije 160 kW (218 KM), osnovna oprema vključuje sistem štirikolesnega pogona ALL4, aerodinamični paket, 18-palčna lahka aluminijasta platišča in spuščeno športno podvozje.

MINI John Cooper Works Paceman združuje športen talent in stil ter prinaša novo dimenzijo užitka v vožnji v razred kompaktnih premium vozil.

MINI John Cooper Works Paceman samozavestno in zanesljivo prenaša 160 kW (218 KM) štirivaljnega motorja s turbinskim polnjenjem na cesto preko sistema štirikolesnega pogona ALL4 v sklopu osnovne opreme. Spuščeno športno podvozje in aerodinamični paket prav tako odigrata svojo vlogo pri zagotavljanju občutka dirkalnega športa, ki se mu voznik in sopotniki na štirih posameznih sedežih ne morejo upreti.

E3007180-564A-11E2-B680-E7A465B94067

Bliskovit razvoj moči in nepotešen apetit za hitrost okarakterizirata motor pod pokrovom MINI John Cooper Works Paceman. Pogonska enota s turbinskim polnjenjem je v sklopu osnovne opreme povezana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom; 6-stopenjska avtomatska različica pa je na voljo kot dodatna oprema. Ta Paceman potrebuje od 0 do 100 km/h le 6,9 sekunde z obema različicama menjalnika. Največja hitrost se ustavi pri 226 km/h z ročnim, oziroma 224 km/h z avtomatskim menjalnikom. Navkljub tej omamni hitrosti pa je poraba goriva za ta razred moči izjemna. MINI John Cooper Works Paceman beleži povprečno porabo goriva po evropskem testnem krogu 7,4 litra (avtomatski menjalnik: 7,9 litra) na 100 kilometrov. Največji navor 280 Newton metrov je na voljo med 1.900 in 5.000 vrt/min in ga je moč za kratek čas povečati na 300 Newton metrov med 2.100 in 4.500 vrt/min z uporabo funkcije Overboost. To odpira vrata posebno energičnemu pospeševanju, katerega spremlja primeren zvok športnega izpušnega sistema v sklopu osnovne opreme. Prav tako del osnovne opreme gumb Sport na sredinski konzoli omogoča vozniku, da spremeni odzivnost in zvok motorja, kot tudi servo podporo volana. Pri izbiri avtomatskega menjalnika pritisk na gumb Sport skrajša tudi prestavne čase.
 
Sistem štirikolesnega pogona ALL4, razvit za MINI, uporablja elektromagnetni sredinski diferencial za nemoteno razporeditev pogona med prednjo in zadnjo premo. To pomeni, da se moč vedno prenaša na tista kolesa, kjer se lahko najbolj učinkovito prevede v vlečno silo. V normalnih voznih razmerah ALL4 preusmeri 50 odstotkov moči motorja na zadnja kolesa, medtem ko to vrednost dvigne tudi do 100 odstotkov v izrednih pogojih. S tem so na voljo odlične upravljalne sposobnosti po katerih MINI slovi – ne glede na vremenske pogoje in razmere na cesti. Krmilna elektronika sistema MINI ALL4 je integrirana neposredno v upravljalno enoto DSC (elektronski nadzor stabilnosti), zaradi česar beleži ALL4 izjemno nizke odzivne čase in omogoča izvajanje proaktivnih prilagoditev pri razporeditvi pogonske moči. Sistem uporablja podatke, ki jih zbira DSC, za predhodno izboljšanje razporeditve moči in za impresivno delovanje pri na primer dinamični vožnji v ovinek. Tako voznik uživa v izjemni agilnosti, združeni z zanesljivimi voznimi karakteristikami v značilnem stilu MINI.
 
Naslednji ključni element, ki daje MINI John Cooper Works Paceman nebeško raven užitka v vožnji, je tehnologija šasije, optimizirana posebno za ta model; macphersonova vzmetna noga za sprednjo premo, zadnja prema s sredinskim vodilom, električni volanski servoojačevalnik in izjemno zmogljiv zavorni sistem tvorijo učinkovito moštvo. Osnovno vgrajeno športno podvozje ima dinamično optimizirano nastavitev vzmeti/blažilnikov in močnejša prečna vodila koles ter je nižje za 10 milimetrov. V sklopu osnovne opreme sistem DSC (elektronski nadzor stabilnosti) vključuje tudi način DTC (sistem preprečevanja zdrsa pogonskih koles).
 
Stranke lahko izbirajo med devetimi barvnimi zaključki zunanjosti, vključno z odtenkom Chili Red, ki je rezerviran za modele John Cooper Works. Ekskluzivno za John Cooper Works Paceman je Chili Red prav tako na voljo kot kontrastna barva za streho, pokrove zunanjih ogledal in športne črte.
 
EE7A6A74-564B-11E2-BF4F-E7A465B94067V avtomobilu je edinstvena oblika notranjosti posebno privlačno združena z značilnim športnim ambientom modelov John Cooper Works. Zadnji del potniške kabine v MINI John Cooper Works Paceman ponuja par posameznih sedežev, v katerih lahko potnika uživata edinstven dirkalni občutek v salonskem ambientu. Športni volan z rdečim kontrastnim šivom in logotipom John Cooper Works, temna merilna števca za hitrost in vrtilno frekvenco, stropna obloga v barvi Anthracite, prestavna ročica z rdečim prestavnim vzorcem, rdeč kontrastni šiv za oblogo prestavne ročice in predpražnikov so vključeni v osnovno opremo novega izjemno športnega modela, kot to velja tudi za športne sedeže iz blaga z okrasom Diagonal Track John Cooper Works Carbon Black in rdečim kontrastnim šivom. Športni sedeži iz usnja Lounge Leather v barvi Carbon Black Championship Red so na voljo kot dodatna oprema. V sklopu osnovne opreme okrasne letve notranjosti v Standard Piano Black dodajo piko na i dirkalni avri MINI John Cooper Works Paceman. Ekskluzivne okrasne elemente v Chili Red – iz rdečih elementov za kokpit in vrata ter rdečo črto za črne okrasne letve na sredinski konzoli – je mogoče izbrati v sklopu dodatne opreme.
 
MINI John Cooper Works Paceman bo doživel svetovno premiero na mednarodnem avtomobilskem sejmu North American International Auto Show (NAIAS) v Detroitu januarja 2013; avtomobil bo na trg vstopil marca 2013. Nov član širi serijo John Cooper Works na sedem modelnih različic.