Zmaga v Le Mansu: Audi premagal Porsche in Toyoto

Avtomobilizem, Šport

Pred skoraj 300.000 gledalci Audi nadaljuje s svojo edinstveno serijo zmag na dirki 24 ur Le Mansa. Ob 82. izvedbi najpomembnejše vzdržljivostne preizkušnje na svetu sta ekipi Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer in Lucas di Grassi/Marc Gené/Tom Kristensen poskrbeli za Audijevo dvojno zmago. To je že 13. Audijeva zmaga v 16 letih v Le Mansu – […]

Pred skoraj 300.000 gledalci Audi nadaljuje s svojo edinstveno serijo zmag na dirki 24 ur Le Mansa. Ob 82. izvedbi najpomembnejše vzdržljivostne preizkušnje na svetu sta ekipi Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer in Lucas di Grassi/Marc Gené/Tom Kristensen poskrbeli za Audijevo dvojno zmago.

To je že 13. Audijeva zmaga v 16 letih v Le Mansu – in mogoče tudi najbolj dragocena do sedaj: ekipa Audi Sport Team Joest se je na izredno težki in dolgo neodločeni dirki uspešno borila proti najmočnejši konkurenci ter premagala Porsche, ki se je letos vrnil v Le Mans, in Toyoto. Odločitev v prid obema Audijema R18 e-tron quattro je padla šele v zaključnem delu.

“V Le Mansu smo doživeli že veliko napetih dirk in slavili velike zmage, a ta uspeh ima prav poseben pomen,” je povedal prof. Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG, ko sta oba Audija R18 e-tron quattro zmagovito zapeljala čez ciljno črto. “Na začetku dirke nismo veljali za favorita, s Porschejem in Toyoto smo imeli dva zelo močna nasprotnika. Da nam je kljub temu tudi tokrat uspelo zmagati v Le Mansu, je odličen dosežek celotne Audijeve ekipe. Zelo smo veseli in moja zahvala gre vsem, ki so omogočili ta uspeh.”

Odločitev v prid obema Audijema R18 e-tron quattro je padla šele v zaključnem delu

Odločitev v prid obema Audijema R18 e-tron quattro je padla šele v zaključnem delu

“Z novim pravilnikom dirke v Le Mansu je učinkovitost dirkalnikov še bolj v ospredju kot doslej,” je razložil prof. dr. Ulrich Hackenberg, ki je kot direktor tehničnega razvoja odgovoren tudi za program športnega avtomobilizma družbe AUDI AG. “S TDI-jem se je najučinkovitejša tehnologija pogona na svetu v Le Mansu ponovno izkazala. Uspešno smo prvič uporabili laserske žaromete, s čimer hkrati nadaljujemo našo serijo tehnoloških pionirskih dosežkov v Le Mansu. Želim se zahvaliti vsem, ki so za ta uspeh izredno trdo delali. Predvsem zahvala seveda velja ekipi Audi Sport.”

Dirka 24 ur Le Mansa je za Audi potekala pod vodilom “Welcome Challenges” (Pozdravljamo izzive), ki jih je bilo za Audi na 82. izvedbi slavne klasične vzdržljivostne preizkušnje na pretek. Po hudi nesreči Loica Duvala na sredinem prostem treningu je morala ekipa Audi Sport Team Joest v rekordnem času na novo sestaviti Audi R18 e-tron quattro s štartno številko 1 in Loica Duvala zamenjati z Marcom Genéjem. Da je prav ta ekipa v nedeljo zjutraj povedla, pove vse o zmogljivosti mehanikov. Menjavi vbrizgalne šobe in turbopolnilnika pa sta na koncu za las preprečili, da bi se ta pravljica uresničila.
Z zaostankom treh krogov so se Lucas di Grassi, Marc Gené in Tom Kristensen uvrstili na drugo mesto.

Marcel Fässler, André Lotterer in Benoît Tréluyer so po letu 2011 in 2012 dosegli svojo tretjo skupno zmago v Le Mansu

Fässler, Lotterer in Tréluyer so po letu 2011 in 2012 dosegli svojo tretjo zmago v Le Mansu

Marcel Fässler, André Lotterer in Benoît Tréluyer so v nedeljo malo po 5. uri zjutraj prvič prevzeli vodstvo, potem ko so vso noč pritiskali na Toyoto, ki je dolgo časa vodila. Ker je bilo tudi na njihovem R18 potrebno zamenjati turbopolnilnik, je dirkalnik s štartno številko 2 med menjavo padel na tretje mesto, a se je nato v ogleda vrednem dohitevanju ponovno uspel prebiti na prvo mesto. Pri tem je vozniku Andréju Lottererju uspelo tudi doseči najhitrejši čas kroga – 3:22,567 minut.

Veliko nesrečo je imela ekipa tretjega Audija R18 e-tron quattro z vozniki Filipom Albuquerquejem, Marcom Bonanomijem in Oliverjem Jarvisom. Po odlični začetni fazi se je, ko je bil na stezi varnostni avtomobil in je močno deževalo, na ravnini Hunaudières v zadek Audijevega dirkalnika s štartno številko 3 z visoko hitrostjo zaletel Ferrari GT. Pri tem je bil pogonski sklop Audija R18 tako močno poškodovan, da je moral Marco Bonanomi odstopiti po samo eni uri in pol vožnje.

V hektičnih prvih urah so občudovanja vredni Audijevi, Porschejevi in Toyotini prototipi, zasnovani prav za Le Mans, na tem izjemno hitrem dirkališču gledalcem ponudili napete, dih jemajoče dvoboje. Do nedeljskega popoldneva so navdušenci doživeli eno najbolj napetih dirk v zgodovini Le Mansa. Odločitev v prid Audiju je padla šele v predzadnji uri.

Ullrich: "Veliko spoštovanje velja tudi dosežku Porscheja ob njegovi vrnitvi v Le Mans ..."

Ullrich: “Veliko spoštovanje velja tudi dosežku Porscheja ob njegovi vrnitvi v Le Mans …”

“To je bila dirka, kot jo lahko doživiš samo v Le Mansu,” je dejal vodja športnega avtomobilizma pri Audiju dr. Wolfgang Ullrich. “Imeli smo veliko pripetljajev in noben od vodilnih avtomobilov dirke ni odvozil brez težav. Odločilno je bilo, da so naši Audiji R18 e-tron quattro vseh 24 ur lahko vozili konstantno hitro, da naši vozniki niso delali napak in da je naša ekipa na težave, ki smo jih imeli, reagirala hitro in pravilno. Porsche in Toyota sta bila dva resnično močna tekmeca, ki nam, kot pričakovano, nista ničesar olajšala. Vedno sem verjel, da nam kljub izredno težkim pogojem v letošnjem letu lahko uspe in da imamo najbolj učinkovit dirkalnik. Ponosen sem, da nam je ponovno uspelo. Tudi sam se zahvaljujem celotni ekipi, seveda pa tudi naši upravi in našemu koncernu, ki nam vsako leto omogočata, da v Le Mansu pokažemo, da je prednost v tehniki. Veliko spoštovanje pa velja tudi dosežku Porscheja ob njegovi vrnitvi v Le Mans.”

Za Audi je to 13. zmaga na 24 ur Le Mansa, osma z motorjem TDI Power in tretja s hibridnim dirkalnikom. Ekipa Reinholda Joesta je slavila 15. uspeh na najpomembnejši vzdržljivostni preizkušnji na svetu. Marcel Fässler, André Lotterer in Benoît Tréluyer so po letu 2011 in 2012 dosegli svojo tretjo skupno zmago v Le Mansu.