Žarometi, ki zmanjšujejo nevarnost nesreč z divjadjo

Zanimivosti

Statistika pravi, da se vsak dan v povprečju zgodi skoraj 20 prometnih nesreč, v katere je vključena različna divjad, kot so srnjad, jelenjad ali divji prašiči (vir: Lovska zveza Slovenije). V delu leta z največ teme, se možnost tovrstnih nesreč odločno poveča, še posebej v gozdnatih območjih. Tik pred koncem leta so namreč noči najdaljše, saj […]

Statistika pravi, da se vsak dan v povprečju zgodi skoraj 20 prometnih nesreč, v katere je vključena različna divjad, kot so srnjad, jelenjad ali divji prašiči (vir: Lovska zveza Slovenije).

V delu leta z največ teme, se možnost tovrstnih nesreč odločno poveča, še posebej v gozdnatih območjih. Tik pred koncem leta so namreč noči najdaljše, saj med sončnim zahodom (16.16) in vzhodom (8.25) mine več kot 16 ur. Pozimi je tako noč tudi v obdobjih prometnih konic, kar še poveča nevarnost. Zato imajo vozniki, ki opazijo nevarnost prej, veliko prednost. To prednost jim v novi Opel Astri zagotovijo prilagodljivi LED matrični žarometi z nenehno delujočimi nezasenčenimi lučmi, brez zaslepitve drugih udeležencev v prometu.

Tehnologija omogoča vozniku, da opazi divjad prej, kot ob vožnji s klasičnimi lučmi. Prav tako prepozna spredaj vozeča in vozila iz nasprotne smeri ter jim prilagodi delovanje luči, saj zatemni del ceste na katerem se nahajajo. Revolucionarni sistem večanja varnosti je v novi Astri na voljo za doplačilo 1200 evrov, za dodatnih 175 evrov pa je mogoče sistem dopolniti tudi z zadnjimi LED lučmi.

»S cenovno dostopnostjo vrhunskih tehnoloških inovacij demokratiziramo tehnologije, saj jih namenjamo množično prodajanim vozilom. Naše nove LED matrične luči so izjemen dokaz tega. Opel je prvi izdelovalec avtomobilov, ki je tovrstno tehnologijo luči visoke učinkovitosti in izjemnih zmogljivosti ponudil v kompaktnem razredu. Integracija tehnologije LED zagotavlja izjemno stopnjo varnosti ob vožnji ponoči tako vozniku, kot ostalim udeležencem v prometu,« pravi Charlie Klein, podpredsednik Opla odgovoren za inženiring vozil.

zarometi-in-nevarnost

Prilagodljive LED matrične luči

S 16 segmentov LED diod, osem na vsaki strani, sistem matričnih luči vključi nezasenčene luči nemudoma, ko vozilo zapusti urbano območje. Ob tem se z dolžino in intenziteto svetlobnega snopa nenehno prilagaja sleherni prometni situaciji. Pri tem uporablja podatke zajete s kamero spredaj Opel Eye. Ta zaznava vire svetlobe z vozil iz nasprotne smeri, oziroma vozil, ki vozijo v isti smeri neposredno spredaj. Sistem IntelliLux samodejno izključi delovanje posameznih LED diod. S tem se prepreči zaslepitev ostalih udeležencev v prometu, kar predstavlja izjemno varnostno prednost.

Vse to sta potrdili tudi raziskava opravljena pri Tehnični univerzi v Darmstadtu in pobuda European LightSightSafety. Pri hitrosti 80 km/h so objekti ob cesti s pomočjo LED matričnih luči vidni 30 do 40 metrov prej, kot ob vožnji z vozili s konvencionalnimi halogenskimi ali ksenonskimi lučmi. S tem imajo vozniki v primeru, da cesto prečka divjad, zagotovljen za 1,5 sekunde daljši čas za reakcijo. Ob vsem prednosti sistema IntelliLux LED® niso deležni le vozniki Aster. Ko kamera zazna ostale udeležence v prometu, nemudoma samodejno izključi tiste posamične LED diode, ki pokrivajo ta del prostora. Ostali del ceste in okolice pred vozilom ostane osvetljen z nezasenčenimi lučmi.

20151124-DSC_0046

Ob vsem so Oplovi inženirji razvili inteligenten sistem luči IntelliLux LED®, z izključno LED diodami po posebej dostopni ceni. Ker nekatere Astre ne bodo imele integriranega navigacijskega sistema, zmore sistem samodejno prepoznati ali se nahaja v, ali izven urbanega okolja. IntelliLux je namreč prvi sistem matričnih luči serijsko izdelanega avtomobila, s stalnim odzivanjem na okolico, brez uporabe podatkov navigacijskega sistema. Ob različnih načinih samodejnega prilagaja delovanja kratkih in dolgih luči deluje IntelliLux LED® tudi na način, ki dodatno veča varnost vožnje ponoči po avtocesti. Posebna funkcija Welcome Light pa samodejno osvetli okolico nove Astre, ko se ji uporabnik približa ali izstopa iz nje v temi.