Blog: Z Alainom Menujem v dirkalniku

Avtomobilizem, Blog, Šport

Vsakdo ima svojo življensko pot. Nihče pa se ne more zavedati po kateri ga bo življenje vodilo in kaj vse bo doživel. Bil sem še mulec. Osnovnošolec, ki je skupaj z bratom prejel prvi domači računalnik za potrebe šolanja.

Vsakdo ima svojo življensko pot. Nihče pa se ne more zavedati po kateri ga bo življenje vodilo in kaj vse bo doživel.
 

Bil sem še mulec. Osnovnošolec, ki je skupaj z bratom prejel prvi domači računalnik za potrebe šolanja. Seveda smo se s prijatelji poleg Worda, Slikarja in Minolovca hitro pričeli navajati tudi na računalniške igrice, ki so bile v tistih letih v porastu. Kot velik ljubitelj avtomobilov sem slučajno prišel do igrice TOCA 2 (izšla je leta 1999 za PC), ki je povzela prvenstvo Touring Car Championship. Razviijalec Codemasters je za tiste čase izdelal vrhunsko realistično dirkalno igro. Seveda, če bi sedaj pogledal grafiko in občutek vožnje avtomobila bi se le nostalgično nasmehnil.
 
Skozi to igrico sem spoznal in se praktično na pamet naučil vse zavoje dirkališč kot so Brands Hatch, Silverstone in Donington. Najbolj delikatna pa je vedno bila izbira dirkalnika. Pogosto sem vozil Audija A4, Forda Mondea, Hondo Accord, Vauxhalla Vectro ali Renault Laguno. Ravno Laguno pa je v igrici “vozil” Švicarski dirkač Alain Menu. Z njim sem zmagal kar nekaj prvenstev, zaradi česar se mi je dobro zasidral v spomin.
 
V realnem svetu je leta 1963 rojeni dirkač osvojil dvakrat prvenstvo BTCC (Britansko prvenstvo turnih avtomobilov) in sicer leta 1997 z Laguno ter nazadnje leta 2000 s Ford Mondeom. Takrat so v prvenstvu tekmovali z izjemno zmogljivimi in dovršenimi dirkalniki ST. Kariero je Menu nadaljeval v nemškem prvenstvu DTM z Opel Astro, udeležil pa se je tudi 24-urne dirke v Le Mansu. Leta 2005 ga je v svoje vrste potegnil Chevrolet. Za modro moštvo z zlatim logotipom je lanski sezoni 2011 z modelom Cruze osvojil tretje mesto v skupni razvrstitvi.
 
75425C80-9B33-11E1-91DC-4FAE65B94067
 
In tu se najine poti srečajo. Nikoli si nisem predstavljal, da bom imel čast sedeti ob vozniku, ki sem ga v najstniških letih “upravljal” preko računalnika. Usoda?
 
Bolj kot sama vožnja z dirkalnim TAXI Cruzom me je navdušila misel kako zanimive so življenjske poti. Če sklepam in stopnjujem dogodke, ki se mi dogajajo bom nekoč morda s kakšnim dirkalnikom naredil nekaj krogov po znameniti stezi Brands Hatch v Veliki Britaniji, ki mi je v igri TOCA 2 vedno bila v izziv (predvsem prvi in zadnji zavoj).
 
Nisem ravno ljubitelj besede ‘usoda’, a tu je nekaj priljubljenih citatov o njej:
– Usoda je zakonitost, katere pomena ne dojemamo, kajti manjka nam neizmerna množina podatkov. (Ferdinand Galiani)
– Usoda je nerazumljiva, ker je tako nevljudna; vstopa ne da bi potrkala. (Hans Habe)
– Sem gospodar svoje usode in kapitan svoje duše. (William Ernest Henley)
– Vsak je sam gospodar svoje usode. (Victor Hugo)
– Velikokrat srečamo usodo prav na poti, ki smo si jo izbrali, da bi se ji izognili. (Jean de La Fontaine)
– Čim prej spoznamo, da je usoda v nas samih in ne v zvezdah, tem bolje za nas. (Axel Munthe)
– Usoda vodi tistega, ki ji sledi, in vleče tistega, ki se ji upira. (Plutarh)
– Če se ne morete odločiti, katero od dveh poti bi ubrali – se odločite za drznejšo. (W. J. Slim)
 

V kolikor najdete še kakšen odličen video pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja.

Iz bloga iztokfranko.si.