Volvo vodilni v avtomobilski varnosti?

Aktualno

"Naša široka podatkovna baza nesreč kaže, da je tveganje poškodb v naših zadnjih modelih znižano do 50 % od leta 2000. Delamo pa tudi na novih tehnologijah, ki bodo ta delež še dodatno znižale," pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvu.

Odločitev Volva, da izdela najvarnejša vozila na svetu, so v zadnjem letu prepoznali številni neodvisni varnostni inštituti.
 

Rezultati testiranj strokovnjake varnosti švedskega podjetja niso presenetili.

16DE76FC-3B15-11E1-A6C3-898366B94067

“Naša široka podatkovna baza nesreč kaže, da je tveganje poškodb v naših zadnjih modelih znižano do 50 % od leta 2000. Delamo pa tudi na novih tehnologijah, ki bodo ta delež še dodatno znižale,” pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvu.

Volvov pristop avtomobilske varnosti temelji na informacijah iz vsakodnevnega resničnega prometa; vključno z ugotovitvami Volvove ekipe za raziskovanje nesreč, ki deluje že več kot 40 let.

Samodejno zaviranje zmanjšuje število nesreč

V zadnjem času je bila mnogokrat poudarjena učinkovitost Volvovega pristopa.

– V začetku leta so bile prednosti tehnologije City Safety predstavljene v IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) poročilu, ki navaja da je možnost trčenja zmanjšana do 22 %.
– Podobna študija švedskega zavarovalniškega podjetja Volvia kaže, da so vozila Volvo, ki so opremljena s samodejnim zaviranjem, vključena v 22 % manj naletih v zadek vozila kot vozila brez samodejnega zaviranja.
– Končno poročilo raziskovalnega projekta EuroFOT piše, da vozilo s prilagodljivim tempomatom (ACC) in opozarjanjem pred trčenjem zmanjša tveganje za trčenje s sprednjim vozilom na avtocesti do 42 %.

Nekaj rezultatov

Uspešnost Volvovega holističnega pristopa pri varnosti je bila potrjena s številnimi neodvisnimi testiranji.

– Z zadnjem poročilu IIHS-a (Institute for Highway Safety) je volvo S60 prejel najvišjo oceno v novem testu čelnega trčenja pri 64 km/h.
– Lansko leto je kar 5 Volvo modelov, C30, S60, S80, XC60 in XC90, prejelo od IIHS-a nagrado Top Safety Pick.

Osredotočenje na pomoč vozniku

Prihajajoče tehnologije vključujejo tako izboljšave že obstoječih varnostih sistemov kot tudi nove rešitve. Volvo se raziskovalno osredotoča na tri glavna področja:

– Samostojna pomoč pri vožnji uporablja podatke kamere in senzorjev radarja, da vozilo samodejno sledi sprednjemu vozilu in počasi premikajoči se koloni.
– Pomoč v križiščih opozarja in samodejno zavira v križiščih, če je potrebno.
– Tehnologija Zaznavanja živali je zasnovana za zaznavanje in samodejno zaviranje pred velikimi živalmi, kot so losi in jeleni.

Nov Volvo V40 je odličen primer Volvove sposobnosti, da znanje iz vsakodnevnega prometa pretvori v izjemno tehnologijo. Ponaša se s tehnologijo Zaznavanja pešcev s samodejnim zaviranjem, kot tudi z izboljšano City Safety, ki sedaj deluje do hitrosti 50 km/h. Med novimi tehnologijami so na svetu prva zračna blazina za pešce, sistem za pomoč pri ohranjanju smeri vožnje, aktivne dolge luči in na zadku radarski sistem Cross Traffic Alert.

“Tveganje, da bi bili z Volvo vozilom vpleteni v nesrečo ali poškodovani, se vztrajno znižuje. Nadaljujemo z našo vizijo varnosti, da nihče ne bo usodno ali hudo poškodovan v novih Volvo vozilih do leta 2020,” zaključi Thomas Broberg.