Volvo V90 za policijo

Zanimivosti

Zahteve za intervencijska vozila so seveda še precej strožje kot za običajna vozila in verjetno ni policaja, ki bi se branil takšnega službenega vozila kot je najnovejši Volvo V90. Policijska vozila morajo zadostovati zelo strogim zahtevam na področjih voznih lastnosti, udobja, kvalitete, ergonomije … in Švedska policija bo prva dobila na uporabo policijsko različico Volva V90. […]

Zahteve za intervencijska vozila so seveda še precej strožje kot za običajna vozila in verjetno ni policaja, ki bi se branil takšnega službenega vozila kot je najnovejši Volvo V90. Policijska vozila morajo zadostovati zelo strogim zahtevam na področjih voznih lastnosti, udobja, kvalitete, ergonomije … in Švedska policija bo prva dobila na uporabo policijsko različico Volva V90. Kasneje bodo sledile še druge države.

Prvi primerki policijske različice novega modela V90 bodo švedski policiji dobavljeni v začetku prihodnjega leta. Ob tem pa je treba dodati, da je Volvo V90 dobil sploh najvišjo oceno v zgodovini izjemno zahtevnih preizkusov, ki jih za svoja potencialna vozila organizira švedska policija.

Preizkus, ki ga opravljajo v okviru švedske policije, je razdeljen na pet področij:

  • test zavorne poti,
  • test na poligonu z ovirami,
  • akcija z in brez zaviranja ter
  • intervencijska vožnja pri veliki hitrosti.

Volvo V90 je prejel 9.2 točke od desetih možnih, kar je sploh najboljši rezultat v zgodovini tega testiranja.

V zaključnem poročilu so zapisali, da se je Volvo V90 odrezal tako dobro, da je praktično nemogoče odkriti še tako majhno napako. Šasija, volan, vzmetenje in ostale vozne lastnosti so bile izjemno učinkovite. Hitro menjavanje pasu pri veliki hitrosti je bilo izjemno enostavno, saj avtomobil povsem gladko izvede nalogo, ki mu je bila ukazana.

Švedska policija bo prva, ki bo uporabljala policijske različice V90. Seveda pa Volvo policijska vozila prodaja tudi v drugih državah. V preteklosti so vozila Volvo uporabljale policije na Norveškem in Nizozemskem, v Italiji in Veliki Britaniji. Volvo V90 bo na voljo vsem zainteresiranim policijam.

S policijsko različico modela V90 Volvo na novo postavlja standarde in je nekako kar v posmeh nekaterim državam, tudi Sloveniji. Nagrajeni karavan z dobro vozniško izkušnjo so namreč transformirali v učinkovito intervencijsko vozilo. Za to ima največ zaslug oddelek Volvo Car Special Products, katerega razvojniki razvijajo vozila, ki ustrezajo specifičnim zahtevam policijskih vozil.

Novo doma: Sofisticirani, napredni in varni Volvo S90

Policijska različica V90 se kar precej razlikuje od standardne

Šasija je močnejša in bolj dinamična, zavore in vzmetenje je močnejše, poleg tega pa je avtomobil opremljen z vso potrebno komunikacijsko opremo. Za transformacijo standardnega Volva V90 v policijsko različico je potrebnega približno teden časa. Vse skupaj pa opravijo v Volvovi posebni sestavljalnici v Torslandi na Švedskem.

Volvo ima tudi sicer izjemno bogato zgodovino izdelovanja policijskih vozil. Že daljnega leta 1929 se je švedska policija borila proti kriminalu v vozilih  znamke Volvo. V kasnejših desetletjih pa sta policijsko “uniformo” dobila tudi klasična modela Amazon in 144. V zadnjem času so policijskim namenom služile predvsem različice modelov XC70 in V70. Ob tem je treba omeniti, da je bil tudi Volvo XC70 v svojem času s strani švedske policije razglašen za najboljše policijsko vozilo.

Še en švedski ponos: Novi Volvo V90 Cross Country