Velik uspeh Petra Podlunška na dirki v Spielbergu

Aktualno, Šport

“Osmo mesto na moji drugi tekmi v razredu Master? To je več, kot bi si upal sanjati!”- Peter Podlunšek, pilot razreda Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race Deževne oblake nad najvišje ležečo lokacijo dirke za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race v sezoni, ki so namočile včerajšnje kvalifikacije, je danes zjutraj razpihal veter. Na […]

“Osmo mesto na moji drugi tekmi v razredu Master? To je več, kot bi si upal sanjati!”- Peter Podlunšek, pilot razreda Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race

Deževne oblake nad najvišje ležečo lokacijo dirke za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race v sezoni, ki so namočile včerajšnje kvalifikacije, je danes zjutraj razpihal veter. Na stezi, kjer je najtežji izziv pristanek na startno ciljni ravnini dirkališča v Spielbergu, je veter prva garancija za težko dirko. Če je na prvi dirki v sezoni orkan v puščavi odpihnil treninge, je tokrat nad udeleženci dirke kot giljotina viselo muhasto vreme.

Na včerajšnjih kvalifikacijah Podlunšek je zabeležil zadnji čas, zato so mu pravila v nedeljskem prvem krogu štirinajstih (Round of 14), ki sta ga otvorila Yoshi Muroya in Matthias Dolderer, dodelila zmagovalca sobotnih kvalifikacij Juana Velardeja. Velarde, ki v lanskoletni sezoni, svoji prvi v razredu Master, ni zabeležil niti enega samega vidnega rezultata, je pred sezono veliko treniral in si omislil novo letalo – pravzaprav staro, a zagotovo izjemno hitro: Edge 540 V2 trikratnega svetovnega prvaka prvenstva Red Bull Air Race Paula Bohnomma.

Pritisk, sneg in tehnične pasti izjemno težke dirke v Spielbergu

Pritisk, sneg in tehnične pasti izjemno težke dirke v Spielbergu

Na včerajšnjih kvalifikacijah je Velarde zasluženo zmagal, saj je presegel celo Goulianove odlične lete na prostih treningih in postavil novi rekord proge v Spielbergu. Na drugo mesto sta se v kvalifikacijah uvrstila Hannes Arch ter lanskoletni zmagovalec Spielberga Matt Hall.

V prvem krogu štirinajstih smo na nastop Petra Podlunška v mrazu in ob naletavanju snežink morali počakati vse do konca, ko se je na progo podala dvojica Podlunšek – Velarde. Podlunšek je šel na progo prvi in odlično letel, a dobil dve sekundi časovnega pribitka zaradi neporavnanih kril ob vstopu v 12. vratca – kazalo je slabo, nato pa je Velarde napravil napako v 4. vratcih, ki so včeraj boljše uvrstitve stala našega asa. Velarde je prekoračil deset dovoljenih G-jev, Podlunšek pa se je že na svoji drugi dirki v razredu Master uvrstil med osem najboljših.

“Še nikoli nisem letel v snegu, a presenetljivo nisem čutil nobenih turbulec. Predvsem moj zadnji let je bil miren in koordiniran. Spielberg je zame vedno poseben izziv, kjer moramo piloti pokazati vse svoje znanje. Včerajšnje kvalifikacije so bile zame prava učna ura, posebej četrta vratca so mi povzročala precej težav. Danes smo s fanti zadevo preštudirali in očitno našli boljšo, bolj direktno linijo. Osmo mesto na drugi tekmi v razredu Master? To je več, kot sem si upal sanjati.” je po tekmi povedal Peter Podlunšek. Utrujen, a zelo zadovoljen. Z vsem!

V drugem krogu tekmovanja ali v krogu osmih so se pomerile dvojice Mc Leod (kot najhitrejši poraženec ali “fastest looser”) – Hall, Arch – Chambliss, Dolderer – Ivanoff in Podlunšek – Lamb (najhitrejši iz kroga štirinajstih). V finale štirih so se uvrstili Mc Leod, Arch, Dolderer in Lamb. Lansko leto je v Spielbergu prvikrat v karieri na najvišjo stopničko stopil prej večno drugi Matt Hall, danes pa je na ta neverjetni dan skozi snežinke prvi v cilj pripeljal večno drugi Dolderer. Na drugo stopničko je stopil favorit za zmago Arch, tretji je bil še vedno odlični Nigel Lamb, ki bo naslednje leto predal štafetu Miki Brageotu.

Naslednja, tretja dirka za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race bo v Chibi na Japonskem, 4. in 5. junija!